GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να απελευθερώνει τζιχαντιστές από τη φυλακή μετά την αμφιλεγόμενη προεκλογική συμμαχία

Ηκυβέρνηση του Ερντογάν συνεχίζει να απελευθερώνει άτομα που συνδέονται με το Κόμμα Ελεύθερου Σκοπού (HÜDA PAR), την πολιτική πτέρυγα της υποστηριζόμενης από το Ιράν τουρκικής Χεζμπολάχ, με την οποία σχημάτισε συμμαχία πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου.

Πιο πρόσφατα, ο Abu Hanzala (πραγματικό όνομα Halis Bayancuk), ένας τζιχαντιστής ιεροκήρυκας που ενθάρρυνε πολλούς νεαρούς να ενταχθούν στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, ένας από τους όρους που έθεσε η HÜDA PAR για την υποστήριξη του Ερντογάν στις εκλογές ήταν η απελευθέρωση του Bayancuk.

Επισημαίνουμε ότι, το δίκτυο του Abu Hanzala λειτουργεί στην Τουρκία με πλήρη γνώση των τουρκικών αρχών. Στην πραγματικότητα, ο όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητές του με μια νέα οντότητα που ονομάζεται Ecir Kapısı Hizmet Eğitim ve Kültür Derneği, μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον όμιλο, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2019.



Η ένωση συγκεντρώνει κεφάλαια χρησιμοποιώντας τον Kuveyt Türk, έναν ισλαμικό δανειστή που διευθύνεται από στενούς συνεργάτες του Τούρκου προέδρου, και το δίκτυο μεταφοράς χρημάτων Wise, παλαιότερα γνωστό ως TransferWise, μια εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο.

Ο Abu Hanzala πέρασε τέσσερα χρόνια στην Αίγυπτο, αλλά αναγκάστηκε να καταφύγει στην Τουρκία όταν οι αιγυπτιακές αρχές ξεκίνησαν μια καταστολή της ομάδας του εκεί.

Συνελήφθη τον Ιούνιο του 2017 και οδηγήθηκε στη φυλακή όταν επέκρινε κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά την ακύρωση προγραμματισμένης ομιλίας από τον κυβερνήτη της Άγκυρας εν μέσω επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην πρώτη ακρόαση στις 9 Απριλίου 2020 το δικαστήριο αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, αλλά συνελήφθη γρήγορα όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την αποφυλάκιση στο κοινοβούλιο.

Ήταν επίσης, ένας από τους κήρυκες που ενέπνευσαν τον δολοφόνο του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Κάρλοφ τον Δεκέμβριο του 2016.

Πριν από τον Abu Hanzala , ένας άλλος κατάδικος της Χεζμπολάχ αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερος. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 4 Μαΐου, η ισόβια κάθειρξη του μαχητή της Χεζμπολάχ Alpsoy μετατράπηκε λόγω γήρατος.

Ο Alpsoy, ο οποίος συνελήφθη στην Άγκυρα το 2000, κατηγορήθηκε για απαγωγή και βασανισμό έως θανάτου τριών ατόμων στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Alpsoy δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για τις πράξεις του.

Η απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών της Χεζμπολάχ με βάση την εκλογική συνεργασία με την HÜDA PAR δεν είναι νέα. Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών του 2019, η κυβέρνηση Ερντογάν διευκόλυνε την απελευθέρωση τεσσάρων μαχητών της Χεζμπολάχ ως απάντηση στην απόφαση του HÜDA PAR να υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα μη προτείνοντας τους δικούς τους υποψηφίους.

Ως αποτέλεσμα, τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ — οι Muhammet Ömer Faruk Aydın, Mehmet Emin Can και Feysel Gürses — που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στη δολοφονία 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό 31 το 2020, αφέθηκαν ελεύθεροι από την προφυλάκιση μετά την απόφαση του δικαστηρίου για επανάληψη της δίκης.

Ένας άλλος ύποπτος, ο Siraç Şanlı, ο οποίος επίσης δικάστηκε για την ίδια υπόθεση και αντιμετώπιζε ποινή ισόβιας κάθειρξης, βρισκόταν σε φυγή για 25 χρόνια και παραδόθηκε στην αστυνομία μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Μετά την κατάθεσή του, ο Şanlı αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να περάσει ούτε μια μέρα υπό κράτηση.

Το 2011, ως αποτέλεσμα τροποποιήσεων στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα, οκτώ κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Hacı İnan, ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ, αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω της παρατεταμένης κράτησής τους και διέφυγαν αμέσως στο Ιράν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top