GuidePedia

0

Του Κώστα Στούπα
Η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου και κυρίως μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κυοφορεί μια υφέρπουσα ανησυχία πως τα αμυντικά τρίγωνα ανάσχεσης της τουρκικής ισχύος και επιθετικότητας που είχε επιτύχει η ελληνική διπλωματία την τελευταία 20ετία απορρυθμίζονται.

Τούτο είναι λάθος... Οι σχέσεις και οι συμμαχίες μεταξύ κρατών καθοδηγούνται πρωτίστως από κοινά συμφέροντα και μετά από ηθικά, πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα.

Η Τουρκία παραμένει μια μεγάλη πληθυσμιακά χώρα με αξιόλογη βιομηχανική υποδομή η οποία φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας ομάδας ισλαμικών χωρών και να εξασφαλίσει για τον εαυτό της τον ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης.

Για να το πετύχει αυτό η Τουρκία έχει προσεταιριστεί και υποστηρίζει εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία που έχουν σαν στόχο την αποσταθεροποίηση μεταξύ άλλων της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της υλοποίησης αυτού του σχεδίου, η Τουρκία ήρθε σε ρήξη με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και με τις περισσότερες χώρες της περιοχής...

Τους τελευταίους μήνες το καθεστώς Ερντογάν, με πρόσχημα την αναβάπτιση από την πρόσφατη εκλογική νίκη, πραγματοποιεί μια "κωλοτούμπα" 180 μοιρών. Στρέφεται ξανά προς τη Δύση και αποκαθιστά τις σχέσεις με πολλές από τις χώρες της περιοχής.

Η "ευρασιατική" αντιδυτική στροφή του καθεστώτος Ερντογάν την τελευταία δεκαετία έχει "στραπατσάρει" την τουρκική οικονομία που υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό και έχει αποδυναμώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καθώς η Δύση έθεσε περιορισμούς στις προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Τα περί τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους 5ης γενιάς θα χρειαστούν ακόμη αρκετές δεκαετίες για να φέρουν πρακτικό αποτέλεσμα, αν ποτέ το επιτύχουν...

Αν δεν είχε συμβεί η "νεοθωμανική" Ερντογανική στροφή, η Τουρκία σήμερα θα είχε αρκετά από τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει και στρατιωτικά θα ήταν αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν "πούλησε" στην τουρκική κοινή γνώμη σαν επιτυχία το ξεμπλοκάρισμα της προμήθειας ανταλλακτικών για τα F-16.

Οι "ευρασιατικές" φιλοδοξίες του καθεστώτος Ερντογάν "τσαλακώθηκαν" και επανήλθε γονυπετής στη Δύση για βοήθεια υποσχόμενος φιλοδυτική πορεία.

Κανένας, ούτε στη Δύση, ούτε στην ευρύτερη περιοχή, δεν εμπιστεύεται πλέον το Ερντογάν και την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο. Αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο της γεωγραφικής θέσης και της δημογραφικής ισχύος της χώρας και θέλουν να την κρατήσουν στο δυτικό στρατόπεδο, αλλά δεν την εμπιστεύονται...

Τούτο, γιατί έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό πως το καθεστώς του Ερντογάν και η ισλαμιστική στροφή οφείλονται σε σημαντικές εσωτερικές μεταβολές στην τουρκική κοινωνία, γεγονός που σημαίνει πως δεν πρόκειται για κάτι πρόσκαιρο.

Οι ισλαμικοί πληθυσμοί των ανατολικών επαρχιών εδώ και δεκαετίες γεννούν περισσότερα παιδιά από τους κοσμικούς των δυτικών παράλιων. Οι πληθυσμιακές μεταβολές αύξησαν την επιρροή του ισλάμ και έφεραν τον Ερντογάν στην εξουσία.

Ούτε στη Δύση, ούτε στο Ισραήλ, ούτε στην Αίγυπτο, ούτε στη Μέση Ανατολή τρέφουν κάποια ψευδαίσθηση πως η "κωλοτούμπα" αποτελεί στρατηγική επιλογή και όχι τακτικό ελιγμό...

Ο Ερντογάν παριστάνει πως τείνει χείρα φιλία και εμείς, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα αραβικά κράτη, η Ε.Ε., παριστάνουμε πως ανταποκρινόμαστε...

Η Τουρκία παραμένει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και αρκετές από τις γειτονικές χώρες και τη Δύση. Στην πρώτη ευκαιρία η ένταση θα επανέλθει... Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν, η Χάγη μπορεί να περιμένει.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top