GuidePedia

0


Σε μια φθινοπωρινή και βροχερή Άγκυρα, 20 αρχηγοί κρατών και 45 υπουργοί, έδωσαν το παρόν μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg

Δωδέκατος πρόεδρος για μια νέα 5ετή θητεία ορκίστηκε ο Recep Tayyip Erdogan, στην ηγεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας μετά την επανεκλογή του την Κυριακή 28/5, στην έδρα του κοινοβουλίου στην Άγκυρα, λίγο μετά τις 15:00 τοπική και ελληνική ώρα.
Σε μια φθινοπωρινή και βροχερή Άγκυρα, ενώπιον 20 αρχηγών κρατών και 45 υπουργών, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο Erdogan ορκίστηκε:

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους... να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας».

Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.
Ο Τούρκος πρόεδρος μεταβαίνει στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο, αφού πρώτα ανακοινώσει και τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, με την λίστα των υπουργών που θα απαρτίσουν την νέα κυβέρνηση να ανακοινώνεται το βράδυ του Σαββάτου, μετά την τελετή, μαζί με το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει με στόχο την ανάταξη της τουρκικής οικονομίας που διέρχεται κρίση.
Μάλιστα, για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του 56χρονου Mehmet Simsek, πρώην υπουργού Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Οικονομία (ως το 2018), πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο συνεδρίασε για πρώτη φορά το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.
Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).Οι 20 ηγέτες
Μεταξύ άλλων, θα παραστούν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας V. Orban και του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.
Επίσης, στην τελετή θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην Άγκυρα ο Κασκαρέλης και ο Αβραμόπουλος

O υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, κατόπιν προσκλήσεως, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan.
Επίσης, ο κ. Κασκαρέλης θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων.
Προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην τελετή ορκωμοσίας στην Άγκυρα είναι και ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος.

Ο Putin στην Τουρκία μετά την ορκωμοσία

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά την ορκωμοσία του Recep Tayyip Erdogan, ενδέχεται να πραγματοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε πρόσφατα στο Tass πηγή με γνώση του θέματος.
«Ο Πρόεδρος Putin μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Erdogan. Εάν πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πρωτοβουλία για τα σιτηρά», είπε η πηγή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Psekov δήλωσε ότι σε μια πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον, αλλά ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης «θα πρέπει να καθοριστούν λαμβάνοντας υπόψη τα δύο τα προγράμματα των προέδρων».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top