GuidePedia

0

Τζογάρει χοντρά στη δεύτερη εκλογή ο K. Μητσοτάκης - Ο Ερντογάν δεν θα τον περιμένει να εκλεγεί με ποσοστό της αρεσκείας του για να προχωρήσει τα επιθετικά του σχέδια.

Της Κύρας Αδάμ
Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης τζογάρουν χοντρά σε αυτή τη δεύτερη εκλογή. Απειλούν τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι, αν δεν δώσουν την ισχυρή αυτοδυναμία που οραματίζεται η Ν.Δ., θα… τιμωρηθούν και με τρίτες εκλογές μέσα στον καύσωνα του Αυγούστου.

Η Ν.Δ. δεν θέλει ούτε οριακή αυτοδυναμία, θέλει μόνο «ασφαλή αυτοδυναμία», αποκλείοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αν οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν είναι πολύ παραπάνω από τους απαραίτητους 151.

Πρόκειται για την πλέον παρατραβηγμένη εκδοχή του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε μία και δύο και τρεις εκλογές αν το πρώτο κόμμα δεν πετύχει τον αριθμό βουλευτών που οραματίζεται.

Πρόκειται, ακόμα, για πολιτική εκφοβισμού των ψηφοφόρων, τους οποίους η Ν.Δ. αποφάσισε να στέλνει στην κάλπη ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες της.

Όπως πρόκειται και για πολιτική εξαφάνισης των μικρών κομμάτων, τα οποία στην περίπτωση που διαβούν το κατώφλι της Βουλής θα μειώσουν αισθητά την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Σαφέστατα η Ν.Δ. θα είναι το πρώτο κόμμα και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το γεγονός αυτό επιφορτίζει το πρώτο κόμμα με το καθήκον απέναντι σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες πολίτες να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε με οριακή πλειοψηφία είτε με κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό άλλωστε πράττουν στην Ευρώπη όλα τα δημοκρατικά κόμματα, ανεξαρτήτως τού που ανήκουν ιδεολογικά. Κανένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα δεν έχει εφεύρει τις επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να πετύχει το ποσοστό της αρεσκείας του!

Εξάλλου, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει ακυβέρνητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά – οικονομία, κοινωνική πολιτική, Υγεία, Παιδεία. Αυτό ισχύει πάνω απ’ όλα στην εξωτερική πολιτική, με έναν παντοδύναμο και απελευθερωμένο πλέον Ερντογάν.

Η Άγκυρα δεν θα περιμένει γλυκά τον Κ. Μητσοτάκη να εκλεγεί με ποσοστό της αρεσκείας του για να προχωρήσει τα επιθετικά σχέδια και τις κινήσεις της εναντίον της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας – θα εκμεταλλευθεί το κενό στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και ενεργειών, αν χρειαστούν, από την πλευρά της «ακέφαλης» Ελλάδας.

Κομματικά συμφέροντα

Στον αντίποδα, τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμάχονται το ένα το άλλο για τη δεύτερη θέση, αφήνοντας ουσιαστικά και τυπικά το πλεονέκτημα στη Ν.Δ. να απειλεί ή και να σέρνει τη χώρα στις κάλπες, έως ότου πετύχει ποσοστό ασφαλείας από αυτά.

Η εικόνα που διαμορφώνεται, με κόμματα τα οποία δουλεύουν μόνο για το κομματικό συμφέρον και τη «δόξα» τους, είναι απολύτως τοξική για τη χώρα στο σύνολό της.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα -που δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από το χείλος του γκρεμού (στην περίπτωση νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης, που καθόλου δεν αποκλείουν οι οικονομικοί αναλυτές)- απαιτεί συγκλίσεις σε βασικά θέματα που ταλανίζουν τους πολίτες: στην Υγεία, στην εργασία, στη φορολόγηση της φοροδιαφυγής (που παραμένει «λερναία ύδρα»), στις τιμές ενέργειας και τροφίμων, στο τεράστιο ιδιωτικό χρέος, που μαζί με το αυξανόμενο δημόσιο χρέος σπρώχνει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο, κ.λπ.

Η εμμονή της Ν.Δ. σε «βολική αυτοδυναμία» υπονοεί καθεστώς ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο ή εμπόδιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνεπάγεται «ό,τι θέλω κάνω».

Και αυτό το ιδιόμορφο καθεστώς η χώρα και οι πολίτες της το έχουν πληρώσει πολύ ακριβά και επί ζημία τους στο παρελθόν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top