GuidePedia

0



Ο πρόεδρος Abdel Fatah El-Sisi της Αιγύπτου, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και σημαντικός αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας ΗΠΑ, φέρεται να διέταξε πρόσφατα την παραγωγή έως και 40.000 ρουκετών για να αποσταλούν κρυφά στη Ρωσία, σύμφωνα με ένα από τα διαρρεύσαντα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο δημοσιεύει η Washington Post με τίτλο: Egypt secretly planned to supply rockets to Russia, leaked U.S. document says

Η παροχή όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία θα αποτελούσε ένα δυνητικά εκρηκτικό παιχνίδι για την Αίγυπτο, έθνος που -παρά την εμβάθυνση των δεσμών του με τη Μόσχα- εξακολουθεί να επενδύει βαθιά στη συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες για δεκαετίες προσφέρουν στη χώρα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ένα χρόνο σε βοήθεια σχετική με ζητήματα ασφαλείας.

Το έγγραφο δεν αναφέρει ρητά γιατί η Ρωσία ενδιαφερόταν να αποκτήσει τους εν λόγω πυραύλους, αλλά ο στρατός της έχει ξοδέψει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στον πόλεμο.

Πρόσφατα άλλωστε η κυβέρνηση των ΗΠΑισχυρίστηκε ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει λαθραία τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού και ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να πράξει το ίδιο.

Η Αίγυπτος και άλλοι Αμερικανοί εταίροι στη Μέση Ανατολή προσπαθούν να παραμείνουν στο περιθώριο της αντιπαράθεσης των δυτικών εθνών με τη Ρωσία στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Αμηχανία για τον πιστό Σύμμαχο

“Η Αίγυπτος είναι ένας από τους παλαιότερους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο γερουσιαστής Chris Murphy, ο οποίος υπηρετεί στις επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Πιστώσεων της Γερουσίας. «Αν είναι αλήθεια ότι ο Σίσι κατασκευάζει κρυφά ρουκέτες για τη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, πρέπει να κάνουμε έναν σοβαρό απολογισμό για την κατάσταση της σχέσης μας».

Η Σάρα Μαργκόν, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Open Society Foundations και στο παρελθόν υποψήφια της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανώτατη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι «μια σκόπιμη πώληση και παράδοση πυραύλων στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει διαπράξει τέτοιο πόλεμο και άλλα εγκλήματα θηριωδίας, είναι κάτι παραπάνω από αδύνατο, ειδικά για έναν φαινομενικά στενό σύμμαχο των ΗΠΑ».

Οι αποκαλύψεις στο έγγραφο, εάν αληθεύουν, εγείρουν το ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να συνεχίσουν να υπερασπίζονται και να υποστηρίζουν» την Αίγυπτο τη στιγμή που η κυβέρνηση Σίσι προτιμά μία πώληση που θα «εξυπηρετούσε τις άμεσες ανάγκες του Καΐρου αλλά έχει σοβαρό αρνητικό παγκόσμιο αντίκτυπο». πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Χάνα, διευθυντής των προγραμμάτων των ΗΠΑ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, σημείωσε: «Η ιδέα ότι η Αίγυπτος παίζει αυτόν τον ρόλο, είναι ντροπή για τις ΗΠΑ».
Να λέτε ότι προορίζονται για τον αιγυπτιακό στρατό

Το έγγραφο αναφέρει ότι ο Σίσι εξέδωσε οδηγίες την 1η Φεβρουαρίου ώστε να κρατηθεί μυστική η προμήθεια πυραύλων προκειμένου «να αποφευχθούν προβλήματα με τη «Δύση», λέγοντας σε ένα άτομο που αναφέρεται μόνο ως Salah al-Din ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο πρέπει να γνωρίζουν ότι τα βλήματα προορίζονται δήθεν για τον αιγυπτιακό στρατό.

Ο Salah al-Din είναι πιθανότατα ο Mohamed Salah al-Dinο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τη στρατιωτική παραγωγή. Η πυρίτιδα που θα χρησιμοποιείτο για την παραγωγή των ρουκετών θα προερχόταν από το Εργοστάσιο 18, ανέφερε το έγγραφο. Πρόκειται για το όνομα ενός εργοστασίου χημικής παραγωγής δεκαετιών.

Το έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι ο Salah al-Din θα «διέταζε τους ανθρώπους του να δουλέψουν με βάρδιες εάν χρειαστεί, επειδή ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η Αίγυπτος για να ανταποδώσει τη Ρωσία τη βοήθεια πο τους είχε δώσει».

Το έγγραφο δεν καθιστά σαφές ποια ήταν η προηγηθείσα ρωσική βοήθεια. Το έγγραφο εμφανίζει πάντως τον Salah al-Din να λέει ότι οι Ρώσοι, τού δήλωσαν πρόθυμοι να «αγοράσουν οτιδήποτε».

Η Μόσχα και το Κάιρο έχουν υπογράψει πολλές σημαντικές συμφωνίες πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας φέτος για τη Ρωσία να κατασκευάσει ένα τεράστιο σιδηροδρομικό εργοτάξιο στην Αίγυπτο. Επιπλέον, η Rosatom, η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου πέρυσι.
Ρουκέτες για σιτηρά;

Ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα όμως, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε την πρόσβαση στο ουκρανικό σιτάρι, είναι το γεγονός ότι το Κάιρο άρχισε να βασίζεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στις αγορές ρωσικών σιτηρών.

Ισως η συμφωνία να βοήθησε την Αίγυπτο να αποφύγει τις ελλείψεις σιταριού που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή σε μια χώρα όπου η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη αλλά το ψωμί συνοδευεύει σχεδόν με κάθε γεύμα.

Η Αίγυπτος, σημειώνει η Washington Post, επιθυμεί να αποφύγει μια εξέγερση στο εσωτερικό, όπου η οξεία οικονομική κρίση, το διαρκώς υποτιμούμενο νόμισμα, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων -εν μέρει λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία- προκαλούν απογοήτευση μεταξύ των πολιτών.

Στο έγγραφο, ο Σίσι φέρεται να λέει ότι σκέφτεται να πουλήσει «συνηθισμένα πράγματα» στην Κίνα για να δημιουργήσει χώρο για «περισσότερη παραγωγή Sakr 45», μια αναφορά σε έναν τύπο πυραύλου 122 χιλιοστών που κατασκευάζει η Αίγυπτος. Το έγγραφο δεν αναφέρει ρητά εάν οι πύραυλοι που θα παραχθούν για τη Ρωσία ήταν Sakr 45, αλλά τέτοιοι πύραυλοι ίσωβς είναι συμβατοί με τους ρωσικούς εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων Grad.

Η παροχή όπλων στη ρωσική κυβέρνηση μπορεί επίσης να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

Oι εταιρίες όπλων ακμάζουν υπό την διακυβέρνηση Σίσι, ο οποίος έχει φροντίσει για να ανοίξουν πολλά νέα στρατιωτικά εργοστάσια τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός το 2020 που ονομάζεται Factory 300. Αυτό παράγει φορητό οπλισμό, πυρομαχικά και πυραύλους. Την ίδια χρονιά, η Αίγυπτος παρουσίασε ένα σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής τέτοιων υλικών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής περισσότερων πυρομαχικών και εξαρτημάτων για διαφορετικά είδη όπλων.

Αν και το έγγραφο δεν αναφέρει πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ συγκέντρωσε τις λεπτομέρειες των αιγυπτιακών διαβουλεύσεων, ορισμένες από τις πληροφορίες στα έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα φαίνεται να πρήλθαν από υποκλοπές επικοινωνιών.

Λίγο μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν;

Η συνομιλία της 1ης Φεβρουαρίου – από όπου και η επίμαχη διαρροή- στην οποία συμμετείχε ο Σίσι φαίμνεται να έχει πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο. Αμέσως μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ταξίδεψε στη Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους ηγέτες. Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση Σίσι για τα κρούσματα καταστολής εναντίον πολιτών, των φυλακίσεων αντιφρονούντων και της χρήσης βίας κατά των επικριτών.

Η Sarah Yager, διευθύντρια της Human Rights Watch στην Ουάσιγκτον, η οποία στο παρελθόν έχει ζητήσει την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Αίγυπτο για τη συμμετοχή των δυνάμεων ασφαλείας της σε καταχρηστική βία, είπε ότι οι πωλήσεις πυραύλων στη Ρωσία θα επιτρέψουν περισσότερα τέτοια περιστατικά και στο εξωτερικό.

Τον Σεπτέμβριο, αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα παρακρατήσουν 130 εκατομμύρια δολάρια από την ετήσια βοήθεια προς την Αίγυπτο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια για λόγους που σχετίζονται με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν πάντως εκτιμήσει τον ρόλο της Αιγύπτου στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη συμφωνιών στη ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη.

Από την πλευρά της, στην Αίγυπτο καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερη δυσφορία απέναντι στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των όρων που θέτει η Ουάσιγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top