GuidePedia

0


Νέο βήμα στη σκάλα της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρεί η Μόσχα, προαναγγέλλοντας επιχείρηση για την ανέλκυση του μη επανδρωμένου αεροχήματος MQ-9 Reaper της USAF που κατέρριψε στη Μαύρη θάλασσα. Η εξέλιξη αυτή, πέραν του ότι εμφανώς επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον, ενδεχομένως δίνει υπόσταση στις αρχικές υποψίες που είχαν εκφραστεί από το DP, ότι η συντριβή του αεροχήματος ήταν απόφαση της USAF, καθώς διέκρινε… πρόθεση “απαγωγής”, όπως περίπου κατέληξε το διαβαθμισμένης τεχνολογίας RQ-170 Sentinel, στις 5 Δεκεμβρίου 2011. Ας το δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να επιχειρήσει να εντοπίσει το αερόχημα και να το ανελκύσουν από τον βυθό της Μαύρης θάλασσας. Ωστόσο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των όποιων στοιχείων περιέχει ένα MQ-9 Reaper, προσθέτοντας βέβαια ότι θα προτιμούσαν προφανώς να μην καταλήξει σε ρωσικά χέρια.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τη δυνατότητα αυτόματης διαγραφής του λογισμικού του αεροχήματος, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο απόσπασης διαβαθμισμένων πληροφοριών από τον αντίπαλο. Η περιορισμένη παρουσία του αμερικανικού -ή του Συμμαχικού- Ναυτικού στη Μαύρη θάλασσα, δεν επιτρέπει την εκτέλεση επιχείρησης ανέλκυσης του MQ-9 Reaper. Ενδεχομένως, αυτό δεν θα ήταν και επιθυμητό. Το ξεκάθαρο στρατιωτικό πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία λόγω γειτνίασης, θα καθιστούσε τέτοια επιχείρηση ιδανικό πρόσχημα ξεσπάσματος ενός στρατιωτικού θερμού επεισοδίου, με την πρωτοβουλία των κινήσεων να βρίσκεται σε… ξένα χέρια.

Τούτων λεχθέντων όμως, αξίζει να επιχειρηθεί περαιτέρω ανάλυση της υποψίας ότι η απόφαση για συντριβή και καταστροφή του MQ-9 Reaper ελήφθη σε κέντρο επιχειρήσεων της USAF και εκτελέστηκε κατά τρόπον που η συντριβή του να γίνει σε διεθνή ύδατα… “Κλειδί” στην ανάλυση αυτή, είναι το δεδομένο της παρουσία δύο ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-27 Flanker. Ο πρώτος βασικός προβληματισμός που προκύπτει, είναι για ποιον λόγο θα χρειαζόντουσαν δύο μαχητικά και μάλιστα με άμεση εμπλοκή στην αναχαίτιση ενός απλού MQ-9 Reaper.

Εάν στόχος ήταν η κατάρριψη, θα αρκούσε μια βολή από το πολυβόλο του ρωσικού μαχητικού. Θεωρητικά, εφόσον τα Su-27 πέρασαν από μπροστά του (τοποθετώντας το στο ρεύμα των καυσαερίων των κινητήρων τους και προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις), η USAF πρέπει να λάμβανε ζωντανή καταγραφή όσων γινόντουσαν, άρα υπάρχει κάποιο βίντεο. Το ζήτημα είναι εάν σκοπεύει να το αποδεσμεύσει. Εφόσον κινείται ευθεία και οριζόντια χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να προστατευθεί από μαχητικά αεροσκάφη, η προσπάθεια του χειριστή του, λογικά ήταν η αλλαγή πορείας και εγκατάλειψη της περιοχής. Το ότι δεν του επετράπη από τους Ρώσους πιλότους, αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη ότι με άλλες διαταγές είχαν μεταβεί στην περιοχή. Και αφού υπήρχε εναλλακτική εύκολης κατάρριψης, το πιθανότερο ήταν ότι επιχειρήθηκε… “απαγωγή” του MQ-9Reaper!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top