GuidePedia

0


Μαρίνος Γκασιάμης
Το «προτεκτοράτο» της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, μέσα στην καρδιά του χειμώνα με το χιόνι να πέφτει ακόμα πιο πυκνό στις οροσειρές του Καυκάσου, προχώρησε σε μια ακόμα κίνηση που δείχνει ξεκάθαρα πως τηρεί εχθρική στάση με τάσεις επίσης ξεκάθαρα μη ανθρωπιστικές. Σε μια τηρουμένων των αναλογιών πολύ προσεγμένη ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που οι Αρμένιοι ονομάζουν Αρτσάχ σημειώνει τα εξής:

«Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν διέκοψε για άλλη μια φορά την παροχή φυσικού αερίου από την Αρμενία προς το Αρτσάχ μέσω του μοναδικού υπάρχοντος αγωγού. Κατά τις 57 ημέρες του αποκλεισμού, το Αζερμπαϊτζάν διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στο Αρτσάχ έως και 6 φορές, ιδίως στις 13 Δεκεμβρίου 2022 για τρεις ημέρες, στις 17 Ιανουαρίου 2023 για μία ημέρα, στις 18 Ιανουαρίου για μία ημέρα, στις 21 Ιανουαρίου για τέσσερις ημέρες και στις 28 Ιανουαρίου για μία ημέρα, διαταράσσοντας την κανονική ζωή στη δημοκρατία και ασκώντας ψυχολογική πίεση στον λαό του Αρτσάχ.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν, 120 χιλιάδες κάτοικοι της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων 30 χιλιάδων παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης σε θέρμανση και ζεστό νερό σε συνθήκες έντονου αποκλεισμού μεταφορών και κρύου χειμώνα. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την οξεία έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε από βλάβη στις 9 Ιανουαρίου της μοναδικής γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης που προέρχεται από την Αρμενία, η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί λόγω της επίμονης παρεμπόδισης από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Τέτοιες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμη και μετά την υπογραφή της Τριμερούς Δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020, το επίσημο Μπακού δεν εγκατέλειψε τη μακροπρόθεσμη πολιτική του εξόντωσης του λαού του Αρτσάχ στην ιστορική του πατρίδα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταφύγει στον αποκλεισμό του Αρτσάχ και στη διακοπή της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής, δημιουργώντας έτσι αφόρητες συνθήκες διαβίωσης και καταδικάζοντας τον άμαχο πληθυσμό σε απίστευτες κακουχίες.

Οι απάνθρωπες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν δείχνουν ότι η ηγεσία αυτής της χώρας έχει θέσει τον εαυτό της πάνω από το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη ηθική. Αγνοώντας τις εκκλήσεις πολλών χωρών και διεθνών οργανισμών για άμεση άρση του αποκλεισμού του Αρτσάχ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων μέσω του Διαδρόμου Λατσίν, το επίσημο Μπακού στην πραγματικότητα αντιτάχθηκε στο τον πολιτισμένο κόσμο. Μια τέτοια συμπεριφορά κατέστη δυνατή λόγω της ατιμωρησίας του καθεστώτος του Μπακού, το οποίο του δίνει ελεύθερα χέρια να ενισχύσει περαιτέρω την εγκληματική του πολιτική κατά του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Αρτσάχ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, για να αποφευχθεί η καταστροφή του λαού του Αρτσάχ, θεωρούμε απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να κατευθύνει τις προσπάθειές της όχι μόνο στον τερματισμό του αποκλεισμού του Αρτσάχ, αλλά και στη λήψη άμεσων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης των μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης, της κατάλληλης αξιολόγησης και απάντηση στη γενοκτονική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν».

Η Εκτελεστική και Συμβουλευτική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) καταδικάζει απερίφραστα τον αποκλεισμό του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από το Αζερμπαϊτζάν καθώς και τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά του αυτόχθονου Αρμενικού πληθυσμού της περιοχής. Προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενοκτονίας κατά του Αρμενικού πληθυσμού της οντότητας αυτής. Επαναβεβαιώνουμε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα, την Ανακοίνωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της IAGS από 24 Οκτωβρίου του 2022 «Σχετικά με την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας και των ιθαγενών Αρμενίων του Νοτίου Καυκάσου», καταλήγοντας «και καλούμε για την άμεση άρση του αποκλεισμού».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top