GuidePedia

0


Περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί - Κραυγές ανθρώπων μέσα από τα συντρίμμια - Φόβοι για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων

Μια από τις πλέον δραματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της βιώνει η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου το νότιο τμήμα της χώρας στα σύνορα με τη Συρία, αφήνοντας πίσω του περίπου 5.000 νεκρούς και στις δύο χώρες.
Η καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 5.775 πολυκατοικίες και κτήρια κατέρρευσαν.
Εκατομμύρια πολίτες στην Τουρκία έχουν μείνει άστεγοι ενώ εκτιμάται πως 13,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν επηρεαστεί άμεσα από το σεισμό, τη στιγμή που έχουν καταγραφεί 285 ισχυροί μετασεισμοί, ενώ εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στη Συρία - αφορά περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες - όπου και εκτιμάται ότι έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 244 κτήρια, ενώ άλλα 325 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, με τον ντόπιο πληθυσμό να υποστηρίζει πως δεν διαθέτει καν τα βασικά - όπως εργαλεία και καύσιμα - για τον απεγκλωβισμό επιζώντων.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μια περίοδο τριών μηνών στις 10 περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Περισσότεροι από 5.000 οι νεκροί

Ο απολογισμός είναι τραγικός.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοίνωσεις από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Fuat Oktay, 3.549 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 22.168 είναι τραυματίες.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων συμπεριλαμβανομένων και των 1.602 νεκρών στη Συρία (οι τραυματίες υπολογίζονται σε 3.650), υπερβαίνει τους 5.000.
Μάλιστα ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα φτάσει ακόμα και τους 20.000.
Πρόκειται για έναν από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.





Μάχες για επιζώντες

Την ίδια στιγμή, δίνεται μάχη με τον χρόνο για την εύρεση επιζώντων από τα συντρίμμια των κτηρίων.
Οι εικόνες που μεταδίδονται από την Τουρκία είναι δραματικές.
Άνθρωποι θαμμένοι στα ερείπια φωνάζουν για βοήθεια, συγγενείς στέκονται στα συντρίμμια και κάνουν ότι μπορούν με τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων.




Περίπου 8.000 έχουν απεγκλωβιστεί

Σύμφωνα με την AFAD, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 8.000 άνθρωποι από τα 5.775 κτήρια και πολυκατοικίες που κατέρρευσαν.


Ωστόσο, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και το εύρος της καταστροφής δυσκολεύουν τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων.

Ισχυρότατος σεισμός

Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS σε παγκόσμια κλίμακα, από το σεισμό του Αυγούστου του 2021 στον απομονωμένο νότιο Ατλαντικό.

Ο χθεσινός σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Νεκροί και στη Συρία

Η σεισμική δόνηση όμως έπληξε και τη γειτονική Συρία.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ πάνω από 3.500 έχουν τραυματιστεί.
Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου.
Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης των διασωστών.
«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (...) αλλά προσπαθούμε σκληρά» είπε ο El-Mostafa Benlamlih, συντονιστής του ΟΗΕ στη Συρία.




Erdogan: Ιστορική καταστροφή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. Διευκρίνισε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενώ κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και έκανε γνωστό πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

Μετασεισμοί

Την ίδια στιγμή, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται: χθες καταγράφτηκαν 285 μετασεισμοί.
Ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα• 03:17 ώρα Ελλάδας), και άλλον έναν εξαιρετικά ισχυρό, 7,5 βαθμών, χθες το μεσημέρι.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω.



Συνδρομή Ελλάδας

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.


Διεθνής βοήθεια

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ.
Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποσχέθηκε «κάθε απαραίτητη βοήθεια».
Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.



Ρώσοι στη Συρία

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.
Στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.
Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top