GuidePedia

0

Tο σχέδιο για διακομματική συναίνεση φαίνεται πως θα ναυαγήσει.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για «μπλόκο» στο κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς η τροπολογία εισήχθη σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μάλιστα, η τροπολογία πυροδότησε και κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα.
Το σχέδιο για διακομματική συναίνεση φαίνεται πως θα ναυαγήσει, με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει τη σχετική τροπολογία, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές με βάση τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βασίζεται στις προτάσεις Κοντιάδη - Αλιβιζάτου.
Την τροπολογία θα καταψηφίσουν επίσης ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ προς το παρόν η Ελληνική Λύση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την τροπολογία.

Μητσοτάκης: Θωρακίζουμε τη δημοκρατική ομαλότητα

Για νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», αναφερόμενος στο μπλόκο του κόμματος Κασιδιάρη.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας τη ψήφιση της ρύθμισης.
«Το σύνταγμα μας δεν επιτρέπει την απαγόρευση κομμάτων επιτάσσει όμως την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και την διαφύλαξη της ποιότητας της. Αυτή η λειτουργία επιχειρεί να ενισχύσει τη ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να καταχρώνται τις κοινές ελευθέριες και να τις στερούνται από άλλους. Κι αυτος είναι ο λογος που η κυβέρνηση κατάθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και 3 μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση.
Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό».

«Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί να ξαναζήσει τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος» συνέχισε ο πρωθυπουργός απαριθμώντας τις προϋποθέσεις ίδρυση κάποιου κόμματος:

- το κόμμα να εχει ιδρυθεί νόμιμα
- τα μέλη του επιτελείου να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατα της Πολιτείας
- η δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος

Η μόνη αρμόδια αρχή να διαπιστώσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις είναι η Δικαιοσύνη και το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Άσε τις υποκρισίες

Να αφήσει τις υποκρισίες και να μην εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην «αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι μαζί με αυτούς που θέλει να αποκλείσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο, «εθνικούς μειοδότες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αφού του ζήτησε να «αφήσει την υποκρισία», ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι αφήνει υπονοούμενα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του είναι μειοδότες, όταν στη Συμφωνία των Πρεσπών «που ήταν εθνικά επωφελής», «εσείς χέρι-χέρι με αυτούς που τώρα λέτε ότι θέλετε να αποκλείσετε από την κοινοβουλευτική διαδικασία, μας αποκαλούσατε εθνικούς μειοδότες και μετά κάνατε στροφή 180 μοιρών».

Έκκληση Βορίδη για ευρεία συναίνεση

Ο υπουργός Εσωτερικών και εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης απηύθυνε έκκληση για ευρεία συναίνεση, τονίζοντας ότι η ρύθμιση δεν πάσχει συνταγματικά.
«Μας ενδιαφέρει άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί να μην παριστάνουν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, δεν είναι το θέμα μας να περιορίζουμε ένα κόμμα για μια ιδεολογία όσο απεχθής κι αν είναι», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης και ζήτησε να ψηφιστεί από τα κόμματα, καθώς «είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε στρατηγικά».

Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ): Καταψήφιση της τροπολογίας αν επιλεγεί η λύση του άρθρου 29 του Συντάγματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα καταψηφίσει την τροπολογία αν η κυβέρνηση εμμείνει στη λύση του άρθρου 29 του Συντάγματος, ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Να αφήσουμε στην άκρη το άρθρο 29 του Συντάγματος (ορίζει ότι τα κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος) και το ούτως ή άλλως προβληματικό εγχείρημα της ερμηνείας του και να πάμε στην λεγόμενη πρόταση Κοντιάδη - Αλιβιζάτου όπου σαφέστατα λέει πως αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για αδικήματα 187 και 187Α (εγκληματική οργάνωση) τότε είτε ο υποψήφιος να απαγορευτεί να κατέβει στις εκλογές ή ο Αρειος Πάγος να απαγορεύσει την κατάρτιση συνδυασμού. Αυτή είναι νομική συνταγματική λύση που είναι σε άμεση συνάρτηση με την προηγούμενη ρύθμιση. Αν επιλεγεί τέτοια λύση εμείς είμαστε σε διάθεση να την συζητήσουμε. Αν όμως επιλέξετε την λύση του άρθρου 29 του Συντάγματος εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή τη τροπολογία» ανέφερε ο Δ.. Τζανακόπουλος.

Δελλής (ΚΚΕ): Γενικόλογες και επικίνδυνες διατυπώσεις

Για γενικόλογες και επικίνδυνες διατυπώσεις στην τροπολογία έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής.
«Είναι σκόπιμα γενικόλογες οι διατυπώσεις της τροπολογίας. Εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις σε καταδίκες και αδικήματα. Κάτω από την στέγη τέτοιας μορφής διατυπώσεων μπορούν να στεγαστούν θεωρίες 2 άκρων που οδηγούν στην εξίσωση φασισμού με ριζοσπαστική - κομμουνιστική δράση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012
Η παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.
γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).
Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top