GuidePedia

0

Η συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης μοιάζει ως να έχει κόψει το χαλινάρι.

Του Άγη Βερούτη
Οι συνεχείς απειλές για επίθεση στην Αθήνα με τον φαντασιακό πύραυλο Ταϊφούν και τα υπό σχεδίαση "υπερηχητικά drone που θα είναι καλύτερα από τα F35" θυμίζουν συμπεριφορά επαρχιώτη χαρακτήρα του Μολιέρου, ο οποίος προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους πρωτευουσιάνους συγγενείς του και τους γείτονες τερατολογώντας και πουλώντας φούμαρα.

Παρόλα αυτά, η εμμονική ενασχόληση με τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, η δύστροπη συμπεριφορά απέναντι στις ΗΠΑ γιατί δεν τους δίνουν την αναβάθμιση των F16 ώστε να παραβιάζουν την ελληνική επικράτεια καλύτερα, η μυθοπλασία περί δήθεν απαγόρευσης εξοπλισμού των ελληνικών νησιών από την Συνθήκη της Λωζάνης (όντως απαγορεύει τα σταθερά οχυρωματικά έργα και δημιουργία ναυστάθμου, αλλά ως εκεί), ενόσω παρκαρισμένη στις απέναντι ακτές της Μικρασίας είναι η αποβατική Στρατιά του Αιγαίου των Τούρκων, και ειδικότερα η επαναφορά στην κουβέντα του επαίσχυντου casus beli από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον ειδικό σύμβουλο του Ερντογάν Καλίν, με ταυτόχρονες απειλές από τον ίδιο τον Ερντογάν "να μη μείνουν άπραγοι" αν η Ελλάδα εξασκήσει τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα δικαιώματα της στην οριοθέτηση των 12 μιλίων, επειδή αυτό δεν βολεύει την Τουρκία, δεν πρέπει να μείνουν χωρίς ουσιαστική απάντηση.

Θα ήταν γελοίο αν αυτοί οι άνθρωποι δεν εννοούσαν όντως στον φαντασιακό τους κόσμο αυτά που λένε, και οπότε είναι κατακριτέο και τιμωρητέο. Όμως δεν θα τιμωρηθούν μόνοι τους, αν δεν κάνουμε εμείς τις απαραίτητες ενέργειες!

Οι ίδιοι οι Τούρκοι μάς κατηγορούν ότι "κλαψουρίζουμε”. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενημερωτικές ενέργειες προς συμμάχους και εταίρους της ΕΕ τις οποίες ως τώρα κάνουμε, σαν απάντηση στην επεκτατική τους ρητορική, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ!

Με άλλα λόγια, αν ένας νταής σε απειλεί και βλέπει ότι εσύ απλά κουνάς το κεφάλι με αποδοκιμασία, και μετά ψελλίζεις στους κοινούς φίλους ότι "ο τάδε μου μιλάει άσχημα, να τι μου είπε!", τότε κανένα αντικίνητρο δεν του δίνεις ώστε να σταματήσει να σου επιτίθεται και να σε απειλεί έστω και λεκτικά!

Ο Τούρκος για να σταματήσει να φωνάζει και να απειλεί χρειάζεται ένα χαστούκι "οικονομικού περιεχομένου”.

Ειδικότερα καθώς είναι προφανές ότι η Ρωσία προσπαθεί να βρει τρόπο να γεφυρώσει τις διαφορές της Τουρκίας με την Συρία ως δείχνει η τριμερής συνάντησή τους προ λίγων ημερών στη Μόσχα, ώστε να κλείσει έστω και προσωρινά το τουρκο-συριακό μέτωπο και να απελευθερωθεί η Τουρκία να επικεντρώσει στο Αιγαίο, θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά, διαφορετικά η στάση της Ελλάδας θα εκληφθεί ως κατευναστική και αναπόφευκτα αυτό θα οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Στο πρόσφατο άρθρο του Business Insider για διαμάχες που μπορεί να ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αρθρογράφος βάζει τρίτη στη σειρά την ελληνοτουρκική διαμάχη (αν ήξερε βέβαια θα έλεγε την τουρκική επιθετικότητα) ως πιθανότερο σημείο ανάφλεξης όπου η επέμβαση των ΗΠΑ θα είναι αναπόφευκτη, όσο αναπόφευκτη θα είναι και η ρωσική εμπλοκή με την ευκαιρία.

Άλλωστε, η Τουρκία μοιάζει πλέον να ενεργεί περισσότερο ως αγκάθι στην Βορειατλαντική Συμμαχία, υπέρ τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν, που είναι ορκισμένοι εχθροί των μελών του ΝΑΤΟ, με την ανοχή των ΗΠΑ, που πιθανόν να ελπίζουν σε μια παραμυθένια επιστροφή του ασώτου μετά από ολιγοετή απουσία. Δυστυχώς, ο νέος πολυ-πολικός κόσμος δεν φαίνεται να ακολουθεί τέτοια σενάρια, ειδικά μάλιστα όσο μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Η χώρα μας δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμείνει σε δηλώσεις δυσαρέσκειας και κοινοποιήσεις σε συμμάχους, μετά την ευθέως απειλητική ρητορική των Τούρκων τις τελευταίες εβδομάδες, με ευθείες απειλές του Ερντογάν για πυραυλική επίθεση σε αστικές κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται απλοί πολίτες και όχι στρατιωτικοί στόχοι.

Είναι επιτακτικό να ξεκινήσουμε κινήσεις επιβολής οικονομικών και εξοπλιστικών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, η οποία απειλεί άλλο μέλος του ΝΑΤΟ με τρόπο που δεν θα τολμούσε, ούτε θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε, ούτε χώρα εχθρική προς το ΝΑΤΟ! Για περιστάσεις σαν αυτή υπάρχει το Βέτο των χωρών εταίρων της ΕΕ, για να μπορούν να είναι πιο πειστικές!

Είναι επιτακτικό λοιπόν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος της Τουρκία με την ΕΕ, της οποίας ούτως ή άλλως έχει υπό στρατιωτική κατοχή το 40% των εδαφών ενός κράτους-μέλους της, χωρίς να υπόκειται σε κυρώσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται να κατεβάσει πρόταση για την άρση του πλεονεκτικού καθεστώτος εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Άμεσα και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Με την απειλή βέτο δικού μας και της Κύπρου κατόπιν συνεννόησης για οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, ώσπου να αποφασιστούν οι κυρώσεις.

Επίσης, παρά την επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά του σημερινού Γ.Γ. του ΝΑΤΟ που καλεί τις δύο χώρες (την επιτιθέμενη Τουρκία και την αμυνόμενη Ελλάδα) "να καθίσουν στο τραπέζι για να τα βρουν”, δεν υπάρχει τίποτε να βρει η Ελλάδα με την Τουρκία αναφορικά με τη συμπαγή εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Τίποτε από τα ελληνικά εδάφη δεν είναι διαπραγματεύσιμο!
Δεν το λέω εγώ, αλλά το Σύνταγμα της Ελλάδος.

Είναι λοιπόν επιτακτικό να ζητήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο που θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την επιθετικότητά της.

Ούτως ή άλλως είναι πλέον ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε δεν είναι τυφλός ότι η Τουρκία όχι μόνο έχει ψυχολογικά αποστασιοποιηθεί από το ΝΑΤΟ και τη Δύση και έχει πλησιάσει τους εχθρούς του ΝΑΤΟ οικονομικά (πλυντήριο ρωσικού χρήματος), τεχνολογικά (πυρηνικοί αντιδραστήρες), στρατιωτικά (S400 κλπ.), αλλά και πολιτικά, αυταρχικοποιώντας παραπάνω το καθεστώς της στα τελευταία 5 χρόνια στα πρότυπα των νέων αντι-δυτικών εταίρων της όπως η Ρωσία, το Ιράν και αρκετές άλλες χώρες του Κλαμπ της Σαγκάης, του οποίου οδεύει προς το να γίνει μέλος.

Δυστυχώς η Δύση μοιάζει να εθελοτυφλεί απέναντι σε αυτή την αντι-δυτική στροφή της Τουρκίας, τροφοδοτώντας το θράσος και την αλαζονεία της όπως ενός ανεξέλεγκτου νταή.

Είναι καθήκον της Ελλάδας να ενεργήσει για επιβληθούν αποτρεπτικές κυρώσεις, οικονομικές και εξοπλιστικές, έναντι της Τουρκίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διαφορετικά μοιάζει ότι ο Robert Farley του 19fortyfive θα επιβεβαιωθεί...

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top