GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη με τις ευλογίες του Πούτιν προσέγγιση της Τουρκίας με το Συριακό καθεστώς, με τον Ερντογάν να δηλώνει πρόθυμος να τα βρεί με τον Άσαντ και να αποσύρει τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από την Βόρεια Συρία.

Η παραπάνω κίνηση αποτελεί στροφή πολιτικής κατά 180ο μοίρες από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήθελε το κεφάλι του Άσαντ επί πίνακι, ενώ παράλληλα προλόγιζε για μια ακόμη στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του PKK και YPG που εξομοιώνει ως τρομοκρατικές οργανώσεις, αυθαίρετα για τους δεύτερους, στη Βόρεια Συρία.


Επίσης είναι γνωστό ότι ΗΠΑ και Ρωσία αντέδρωσαν και δεν έδωσαν το πράσινο φώς στον Ερντογάν για την πραγματοποίηση αυτής της νέας επιχείρησης κατά των Κούρδων του YPG στη Βόρεια Συρία, παρά τις πομπώδεις πύρινες διακηρύξεις του Τούρκου Προέδρου, ότι δεν θα ρωτήσει κανέναν και θα επιχειρήσουν μια νύχτα ξαφνικά οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Τίποτε από αυτά δεν συνέβει, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι Τούρκοι "κωλώνουν" και δεν κάνουν τίποτε αν δεν πάρουν την έγκριση από Ουάσιγκτον και Μόσχα.

Με βάση τα παραπάνω, τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο ,"Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα για να καθαρίσει από την τρομοκρατία το Ταλ Ριφάατ, το Μανμπίτζ", αναφέρεται στις παροτρύνσεις του Ερντογάν προς τον Πούτιν, να βγάλει αυτός τα "κάστανα από την φωτιά".

Κυριότερα σημεία του είναι τα ακόλουθα:

"Η Ρωσία πρέπει να λάβει μέτρα για να καθαρίσει τις περιοχές Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ της Συρίας από την τρομοκρατία, είπε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη.

Σύμφωνα με δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, ο Ερντογάν μετέφερε στον Πούτιν ότι οι συνοριακές περιοχές της Τουρκίας πρέπει να εκκαθαριστούν από το PKK και τη συριακή πτέρυγά του, YPG.

Ο Ερντογάν έχει εκφράσει συχνά ότι η Ρωσία απέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρέχει μια ασφαλή ζώνη στη συνοριακή περιοχή.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Ρωσία εξέφρασε τη δέσμευσή της για την απομάκρυνση της τρομοκρατικής ομάδας από το Ταλ Ριφάατ και τη Μάνμπιτζ μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης. Η Μόσχα υποσχέθηκε επίσης ότι οι τρομοκράτες θα απομακρύνονταν 30 χιλιόμετρα (18,64 μίλια) από τα σύνορα στον δρόμο Μ4 και στην περιοχή έξω από τη ζώνη της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης.

Τα λόγια του προέδρου έρχονται καθώς πρόσφατα η Τουρκία ξεκίνησε μια διασυνοριακή εναέρια εκστρατεία κατά της τρομοκρατικής ομάδας PKK και της συριακής πτέρυγας της, YPG, που έχουν παράνομα κρησφύγετα στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, όπου σχεδιάζουν επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.

Η αεροπορική επιχείρηση της χώρας πραγματοποιήθηκε μετά από μια τρομοκρατική επίθεση PKK/YPG στις 13 Νοεμβρίου στην πολυσύχναστη οδό Istiklal της Κωνσταντινούπολης που σκότωσε έξι άτομα και άφησε πίσω της 81 τραυματίες.

Μετά την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης, ο Ερντογάν σηματοδότησε επίσης μια χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση».

Ο πρόεδρος προσδιόρισε τις περιοχές Ταλ Ριφάατ, Μανμπίτζ και Άιν αλ-Άραμπ (γνωστές και ως Κομπάνι) που ελέγχονται από το PKK/YPG της βόρειας Συρίας ως πιθανούς στόχους για εκκαθάριση από τρομοκράτες.

Το Tal Rifaat βρίσκεται 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) νότια των συνόρων με την Τουρκία. Το PKK/YPG ελέγχει την πόλη και τα γύρω χωριά και ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην περιοχή. Ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) ελέγχει τις περιοχές γύρω από το Ταλ Ριφάατ από τα βόρεια, ενώ τα υποστηριζόμενα από τη Ρωσία συριακά στρατεύματα ελέγχουν τις ζώνες κυρίως στο νότο.

Ρωσικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν σε ορισμένες συνοριακές περιοχές που ελέγχονται από το PKK/YPG στη βόρεια Συρία μετά από συμφωνία του 2019 που επιδίωκε να αποτρέψει μια προηγούμενη απειλή για τουρκική επιχείρηση.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι το καθεστώς πρέπει να είναι εποικοδομητικό και να κάνει κάποια βήματα στην πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη Συρία.

Η μακρόχρονη προσπάθεια της Ρωσίας να ανοίξει ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ απέδωσε πέρυσι, καθώς οι υπουργοί Άμυνας και οι αρχηγοί πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσαντ συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου 2022.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στη Μόσχα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Άσαντ μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών. «Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα ως Συρία, Τουρκία και Ρωσία», είχε πει.

Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία. Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης στην τελευταία σημαντική εδαφική τους βάση στα βορειοδυτικά, αφού ο Άσαντ νίκησε τους αντιπάλους του σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν σπρώχνει τον Πούτιν να κάνει την βρώμικη δουλειά, την εκδίωξη δηλαδή των Κούρδων του YPG από τα σύνορα μεταξύ Συρίας-Τουρκίας, σε βάθος 30 χιλιομέτρων νοτιότερα, προκειμένου να πετύχει αναίμακτα την δημιοργία της Buffer-zone που επιθυμεί.

Ευελπιστεί έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος ότι αυτή η Buffer-zone θα εμποδίσει την ώσμωση μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και εκείνων των νοτιανατολικών τουρκικών επαρχιών, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει στη συνέχεια αποσχιστικές τάσεις από αυτούς, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό για το τουρκικό κράτος.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν θα επιχειρήσει σε στρατιωτικό επίπεδο καμία ενέργεια σε βάρος των Κούρδων του YPG και πως τελικά το αίτημα του Ερντογάν δεν θα ικανοποιηθεί, με την προϋπόθεση ωστόσο της συνέχισης της στήριξης των ΗΠΑ προς το YPG, το οποίο δεν θα οπισθοχωρήσει από τις θέσεις του.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο Ερντογάν σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις, εφόσον ηττάται , να παίξει το χαρτί της "Χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και με την επίφαση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, να πραγματοποίησει στρατιωτικής επιχείρηση στη Βόρεια Συρία κατά των Κούρδων του YPG, αναβάλλοντας την διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών.

Σε τέτοια περίπτωση θα προσβλέπει σε δημοσκοπική του άνοδο μετά το τέλος της νέας αυτής στρατιωτικής επιχείρησης και αφού στο μεσοδιάστημα θα έχει κηρύξει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα HDP, το οποίο συντάσεεται με την τουρκική αντιπολίτευση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top