GuidePedia

0


Γιώργος Μοτσάκος
Η Ζαχάροβα μίλησε για σκηνικό Οσετίας το 2008 στο Κόσοβο-Συνάντηση του Σέρβου προέδρου με τον Διοικητή της Διοίκησης των Μικτών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Ναύαρχο Στιούαρτ Μουνς

Πριν λίγο είχαμε την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι η αλβανική κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ξεκινά διαπραγματεύσεις για την αγορά Bayraktar TB2 UAV από την Τουρκία.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή ( και δεν αφορά επικοινωνιακό παιχνίδι της Πρίστινα), τότε θα έχουμε μια σοβαρότατη εξέλιξη στην διαμάχη Σέρβων και Αλβανών, με παρέμβαση της Άγκυρας, η οποία ήδη έχει αποστείλει 11 νταλίκες με άγνωστου τύπου οπλισμό στην Πρίστινα.
Μέχρι σήμερα, είναι γνωστό ότι η Πρίστινα και η Άγκυρα διαπραγματεύονταν ήδη την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στο Κόσοβο.

Πηγές αναφέρουν ότι συνολικά το Κοσσυφοπέδιο σκοπεύει να προμηθευτεί 12 τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ενώ Άγκυρα και Πρίστινα δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για αυτό το θέμα, ωστόσο, εάν χρειαστεί, η Τουρκία θα είναι έτοιμη να προμηθεύσει επιθετικά drones το επόμενο έτος.

Εάν οι Κοσοβάροι αποκτήσουν επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα οπλισμένα με πυραύλους, τότε οι προκλήσεις και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα λάβουν ακόμα σοβαρότερο χαρακτήρα σε εύλογο φυσικά διάστημα, με δεδομένα τα πρόσφατα επεισόδια με drones στα σύνορα Κοσου-Σερβίας.

"Μια μεγάλη συνοδεία με οχήματα της KFOR εντοπίστηκε στην περιοχή της Μιτρόβιτσα.
Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι το απόσπασμα του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να διαλύσει τα σερβικά οδοφράγματα" αναφέρουν πηγές.

Ο λόγος του πολύ πιθανού αυτού σεναρίου αφορά την μη εμπλοκή για οποιονδήποτε λόγο, αλβανικών ειδικών δυνάμεων ( Rosu), ενώ σήμερα ο Αμερικανός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις με την σερβική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με τον Διοικητή της Διοίκησης των Μικτών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Ναύαρχο Στιούαρτ Μουνς.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Σερβίας.

Ο Αμερικανός Ναύαρχος δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι η KFOR παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και είναι έτοιμη να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον και ελεύθερη κυκλοφορία για όλες τις κοινότητες παντού στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την εντολή που βασίζεται στο ψήφισμα 1244 του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος έκανε έκκληση σε όλα τα μέρη να ενεργήσουν εποικοδομητικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ελευθερία κινήσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Μια μεγάλη ομάδα μελών της «Λαϊκής Περιπόλου», μιας σερβικής εθνικιστικής οργάνωσης με δεσμούς με τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα «Wagner», συγκεντρώθηκε στην σερβική πλευρά των συνόρων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας την Κυριακή, απειλώντας τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.
Είναι γνωστή η παρουσία ρωσικών παραστρατιωτικών ομάδων στην περιοχή, εδώ και μεγάλο διάστημα.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Α. Κούρτι δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η τεταμένη κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί προς όφελος του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι ρωσικές και σερβικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 104 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις το 2021.

Ο Κοσοβάρος ηγέτης πρόσθεσε ότι συμφώνησε να δώσει χρόνο στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, γνωστά ως KFOR, να πείσουν τους Σέρβους να διαλύσουν τα οδοφράγματα, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να τους επιτρέψει να παραμείνουν για πολύ περισσότερο σε, αυτά.

Χαρακτήρισε τα οδοφράγματα ως ένα βήμα προς την διχοτόμηση του Κοσόβου γράφει η εφημερίδα «The Guardian».

«Νομίζω ότι η ανησυχία των δυτικών εταίρων και φίλων μας είναι οι δεσμοί του Βελιγραδίου με τη Μόσχα. Δεν ξέρουμε πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν αυτοί οι δεσμοί επιχειρησιακά σε περίπτωση αυξημένης έντασης, και στρατιωτικής κλιμάκωσης στο βορρά», τόνισε ο ίδιος.

«Λίγοι έδωσαν σημασία στο γεγονός ότι η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στο αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο σημειώθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΞ Μ.Ζαχάροβα στο Telegram, δείχνοντας ότι η Μόσχα αναμένει αφορμή για να δράσει.

Σύμφωνα με την ίδια, “η τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο απειλεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση και μοιάζει με τον βομβαρδισμό της Νότιας Οσετίας μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008”.

Αν επέμβει η KFOR, σε συνεννόηση με το Βελιγράδι, λόγω και της παρουσίας του Αμερικανού Ναυάρχου στα σερβικά οδοφράγματα, και διαλύσει τους Σέρβους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, έχει καλώς, αλλιώς αμέσως μετά η κατάσταση στην περιοχή θα εκτραχυνθεί επικίνδυνα, αφού πολλοί στην Πρίστινα θέλουν στρατιωτική δράση κατά των Σέρβων, παίζοντας κυριολεκτικά με την “φωτιά”.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top