GuidePedia

0

Ετοιμάζεται η καθαίρεση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού;

Γιώργος Μοτσάκος
Σοβαρό επεισόδιο με Τούρκο ειδικό που κατηγόρησε την Αίγυπτο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλαβε “πληρωμένη” απάντηση από Αιγύπτιο ομόλογο του

Ολιβυκός φιλοκυβερνητικός τύπος αναφέρει σήμερα περί “ επέκτασης των ελληνικών ερευνών πετρελαίου νοτίως της Κρήτης από την EXXONMOBIL, σε αμφισβητούμενη ζώνη με τη Λιβύη”, ξεκινώντας μια ιδιότυπη κατασυκοφάντηση της χώρας μας ενόψει πιθανών τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Το “έργο” που θα δούμε προσεχώς είναι λίγο πολύ γνωστό, και θα αφορά πιθανόν την αποστολή τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, για λογαριασμό δήθεν της Τρίπολης της Λιβύης, με στόχο την χώρα μας.


Ήδη το κλίμα προετοιμάζεται εντός Τουρκίας μέσω του τουρκικού τύπου, και σειρά θα πάρουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι με τελευταίο τον Ερντογάν, ο οποίος θα τα παίξει όλα για όλα στην περιοχή αυτή, χωρίς όμως ελπίδες αφού στην Νάπολη έχει αγκυροβολήσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77) που διαθέτει μια πανίσχυρη ομάδα μάχης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (Τρίπολη), Ομάρ Κάτι, δήλωσε ότι η συμφωνία για τις αποκλειστικές θαλάσσιες περιοχές Λιβύης-Τουρκίας είναι ένα παλιό έργο, το οποίο χρονολογείται πριν από το 2011.

«Η συμφωνία ήταν έτοιμη να υπογραφεί, αλλά η Λιβύη αρνιόταν ως αποτέλεσμα της απαίτησής της να προσθέσει κάποια στοιχεία, κάτι που στην πραγματικότητα συνέβη το 2008, αλλά δεν βρήκε τον κατάλληλο χρόνο να την υπογράψει», πρόσθεσε ο Κάτι.

Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία δίνει στη Λιβύη τα δικαιώματά της που αναγνωρίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας και την Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα, καθώς είναι η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών στην Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ των γειτονικών χωρών, γεγονός που καθιστά την αποκλειστική οικονομική ζώνη της τη μεγαλύτερη από όλες.

Ο Κάτι επεσήμανε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη ήταν ένα «διπλωματικό λάθος», σημειώνοντας ότι “η ευθύνη για ό,τι συνέβη βαρύνει την ελληνική πλευρά και το περιστατικό τους έβλαψε περισσότερο την Ελλάδα παρά τη Λιβύη”, όπως είπε.

Ο Λίβυος αξιωματούχος παίζει δυστυχώς την “κασέτα” made in Turkey, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το τι θα αναμένουμε από εδώ και στο εξής.

Οι Τούρκοι κατηγόρησαν την Αίγυπτο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πήραν “πληρωμένη” απάντηση


Τούρκος ειδικός σε συζήτηση είπε ότι η Τουρκία θέλει η Αίγυπτος να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σειρά πήρε Αιγύπτιος ομόλογός του, ο οποίος απάντησε : "μιλάτε σαν Ελβετός πολίτης, το ρεκόρ κατάχρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας σας (Τουρκία) είναι πολύ χειρότερο από την Αίγυπτο".

Πρόκειται για την γνωστή τουρκική προπαγάνδα που εκτοξεύεται με απίστευτη προκλητικότητα κατά παντός, λες και η Τουρκία είναι “παράδεισος”, ή ακόμα χειρότερα, σαν η χώρα αυτή αποτελεί τον παγκόσμιο ηγεμόνα που κρίνει τους πάντες και τα πάντα.

Το επεισόδιο μεταξύ του Αιγύπτιου και του Τούρκου, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει στα αντικρουόμενα συμφέροντα Άγκυρας και Καίρου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aqila Saleh, είπε ότι η εκτελεστική αρχή που εκπροσωπείται στην κυβέρνηση του Abdul Hamid Dbeibeh είχε ορισμένα καθήκοντα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά απέτυχε.

«Τις επόμενες ημέρες θα γίνει συμφωνία με το Κρατικό Συμβούλιο για τον φάκελο των κυρίαρχων θέσεων», επιβεβαίωσε ο Σάλεχ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, Άχμεντ. Aboul Gheit.

«Το λιβυκό κοινοβούλιο (HoR) προχώρησε σε μια συνταγματική τροποποίηση δίνοντας την εξουσία να θεσπιστεί ο συνταγματικός κανόνας από μια κοινή επιτροπή μεταξύ του HoR και του Συμβουλίου της Επικρατείας», πρόσθεσε ο ίδιος αφήνοντας να εννοηθούν διαδικασίες που θα οδηγούσαν ακόμα και στην καθαίρεση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο 2022, ο αναπληρωτής επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τζεμάλ Τσαλίκ, είχε επιβεβαιώσει την ετοιμότητα της Άγκυρας να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης.

Ο Τσαλίκ είχε τονίσει ότι «η ασφάλεια της Τρίπολης είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί» και ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε επιτιθέμενη πλευρά ως εχθρό».

Εκτιμάται ότι η Τουρκία επικαλούμενη άκυρες και παράνομες συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, θα επιχειρήσει να προκαλέσει την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, πιθανόν ακόμα και μέσα στις εορτές, με τρόπο που δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο παρά να δράσουμε άμεσα, και έτσι θα γίνει σε κάθε περίπτωση. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top