GuidePedia

0

Όπως αναφέρεται, η επικοινωνία δεν αφορούσε το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία.

Στους 9 μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία μόλις μια φορά έχουν χρησιμοποιήσει το «κόκκινο τηλέφωνο», τη γραμμή απευθείας και άμεσης επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει οι αμερικανικές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με Αμερικάνο αξιωματούχο, η μια φορά που ενεργοποιήθηκε αυτή η γραμμή, ήταν από την πλευρά των ΗΠΑ προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού κοντά σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο αποκαλύπτει την χρήση της «γραμμής» μεταξύ της Αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης που εδρεύει στην Ευρώπη και του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για το συγκεκριμένο γεγονός που ανάγκασε τις ΗΠΑ να επέμβουν… τηλεφωνικά.

Δεν αφορούσε τον πύραυλο στην Πολωνία

Ο Αμερικάνος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν που αφορούσε αυτήν την παρέμβαση, αν και διευκρίνισε πως δεν αφορούσε τον ουκρανικό πύραυλο που έπεσε κατά λάθος στην Πολωνία στις 15 Νοεμβρίου και που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Αν και δεν δίνονται διευκρινίσεις από τον Αμερικάνο αξιωματούχο, το Reuters αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά γεγονότα που είναι δημοσίως γνωστά και που αφορούν ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.

Πιθανά σημεία

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia που είναι και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και που αποτελεί εδώ και μήνες, ένα σημείο όπου Ρώσοι και Ουκρανοί ανταλλάσσουν πυρά αλλά και κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό των περιοχών που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό.
Ένα ακόμα σημείο, είναι το φράγμα της Kakhovka, όπου Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται για την επιδίωξη τους να το καταστρέψουν, έτσι ώστε να πλημμυρίσει όλη η περιοχή που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Δνείπερου, στην επαρχία της Kherson.

Πόσες φορές έχουν μιλήσει ΗΠΑ - Ρωσία

Η απευθείας αυτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, καθώς θεωρείται το τελευταίο «ασφαλές καταφύγιο» που θα μπορούσε να αποτρέψει ένα λάθος ή μια παρερμηνεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου και σε μια πυρηνική σύγκρουση.
Πάντως, επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη «γραμμή» δεν είναι η μοναδική που έχουν οι δύο στρατοί και οι δύο πλευρές – ΗΠΑ και Ρωσίας – για να επικοινωνούν.
Για παράδειγμα, υπάρχουν άλλοι στρατιωτικοί δίοδοι επικοινωνίας μέσω των οποίων – σπάνια μεν – μπορούν να μιλούν οι υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών ή οι επικεφαλής των δύο στρατών, κάτι που όπως αναφέρεται, έχει συμβεί ήδη δύο φορές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Επίσης, αναφέρεται πως ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και ο διευθυντής της CIA, Bill Burns είχαν επίσης επαφές με Ρώσους αξιωματούχους.
Παρόλο αυτά επισημαίνεται πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας είναι στο χαμηλότερο σημείο τους από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η απόφαση της Ρωσίας να αναβάλλει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την επιθεώρηση των πυρηνικών όπλων.

Τι λέει το Πεντάγωνο

Σε σχετική ερώτηση για την επικοινωνία με τη ρωσική πλευρά, το αμερικάνικο Πεντάγωνο είπε ότι διατηρεί ανοιχτά πολλά κανάλια επικοινωνίας προκειμένου να συζητούνται «κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια περιστατικών ανάγκης ή έκτακτης ανάγκης με σκοπό την αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών, στρατιωτικών επεισοδίων και κλιμάκωσης».
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις πρόσφατες συνομιλίες κορυφαίων αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας με Ρώσους ομολόγους και πιστεύουμε ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος είναι κρίσιμος» ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Από την πλευρά της Ρωσίας δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο επί των επαφών αυτών.

Δεν είναι γραμμή παραπόνων

Επισημαίνεται πάντως πως αυτή η γραμμή «αποφυγής συγκρούσεων» δεν είναι μια γραμμή παραπόνων από τη μια πλευρά στην άλλη.
Σύμφωνα με Αμερικάνο αξιωματούχο, η γραμμή αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή συγκρούσεων είτε στον εναέριο χώρο είτε στο έδαφος κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ΗΠΑ και Ρωσία είχαν ενεργά πολλά «κόκκινα τηλέφωνα» διαφορετικών επιπέδων.
Αλλά και στον πόλεμο στη Συρία, υπήρχαν αντίστοιχες γραμμές, μια και στην περιοχή επιχειρούσαν τόσο ρωσικά όσο και αμερικάνικα αεροσκάφη.
Στην αρχή του πολέμου, οι Αμερικάνοι είχαν κρίνει πως η γραμμή αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε περίπτωση που οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εκκενώσουν Αμερικάνους από το έδαφος της Ουκρανίας σε περίπτωση που η Ρωσία θα καταλάμβανε άμεσα το ουκρανικό έδαφος, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο ενδεχόμενο που ένα ρωσικό μαχητικό είχε εμπλακεί σε αερομαχία με ουκρανικό πάνω από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας ή εάν ένας ρωσικός πύραυλος διέσχιζε τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top