GuidePedia

0


Του Βασίλη Καπούλα
Πολύ σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα στην Μαύρη Θάλασσα όταν δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 “στρίμωξαν” για 90 λεπτά (!) βρετανικό αεροσκάφος επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών RC-135W Rivet Joint της RAF και στο τέλος προχώρησαν σε προειδοποιητική βολή πυραύλου BVR!

Το βρετανικό αεροσκάφος RC-135W Rivet Joint περιπολούσε επί 10 ώρες κοντά στα σύνορα με την Ρωσία όταν συνέβη η εμπλοκή.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Κοινοβουλίου.


Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που καταγράφεται τέτοιο περιστατικό γεγονός που δείχνει πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να κλιμακώσει προκειμένου να διακόψει την παροχή πληροφοριών από το ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε όπως πρώτο αποκάλυψε το WarNews247, ότι ο Βρετανός ΥΠΑΜ μετέβη εκτάκτως στις ΗΠΑ. Πιθανότατα δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος.

Δηλώσεις Βρετανού Υπουργού Άμυνας

Σχετικά με το τι συνέβη μεταξύ του ρωσικού μαχητικού και του βρετανικού αεροσκάφους, τύπου RC-135 Rivet Joint, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να μοιραστώ με τη Βουλή λεπτομέρειες για ένα πρόσφατο περιστατικό στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου ένα άοπλο RAF RC-135 Rivet Joint, αεροσκάφος που περιπολούσε τακτικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, “αλληλοεπίδρασε” με δύο ρωσικά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη Su-27. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αεροσκάφη, βέβαια.

Μάλιστα, ένα από τα αεροσκάφη Su-27 απελευθέρωσε έναν πύραυλο προς το Rivet Joint πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια (BVR).

Ο συνολικός χρόνος της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ρωσικού αεροσκάφους και του Rivet Joint ήταν περίπου 90 λεπτά.

Η περιπολία ολοκληρώθηκε και το αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση».

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας και ο Γουάλας σημείωσε ότι η Βρετανία έχει τώρα ξαναρχίσει τις περιπολίες, οι οποίες πλέον γίνονται συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Γουάλας είπε στο κοινοβούλιο ότι η Βρετανία ανέστειλε προσωρινά τις περιπολίες μετά το επικίνδυνο περιστατικό και εξέφρασε την ανησυχία του στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ζητώντας εξηγήσεις.

Η Βρετανία δεν πιστεύει ότι η κίνηση ήταν σκόπιμη κλιμάκωση, είπε ο Γουάλας, αλλά εντούτοις υπογραμμίζει πόσο γρήγορα ο πόλεμος της Ουκρανίας θα μπορούσε να εξελιχθεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Υπό το φως αυτής της δυνητικά επικίνδυνης εμπλοκής, έχω κοινοποιήσει τις ανησυχίες μου απευθείας στον Ρώσο ομόλογό μου, υπουργό Άμυνας (Σεργκέι) Σόιγκου, και στον αρχηγό του επιτελείου άμυνας στη Μόσχα».

Και πρόσθεσε:

«Στην επιστολή μου κατέστησα σαφές ότι το αεροσκάφος ήταν άοπλο, σε διεθνή εναέριο χώρο και ακολουθούσε μια προγραμματισμένη διαδρομή πτήσης.

«Ένιωσα ότι ήταν συνετό να αναστείλω αυτές τις περιπολίες μέχρι να λάβω απάντηση από το ρωσικό κράτος.

«Η απάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 10 Οκτωβρίου ανέφερε ότι διεξήγαγαν έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος και ανέφεραν ότι επρόκειτο για τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού Su-27.

«Αναγνωρίζουν επίσης ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο».

Ο κ. Wallace ολοκλήρωσε την έκθεσή του λέγοντας:

«Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τους συμμάχους και, μετά από διαβούλευση, ξεκίνησα ξανά τις περιπολίες ρουτίνας, αλλά αυτή τη φορά με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών.

«Ό,τι κάνουμε είναι βαθμονομημένο σε σχέση με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην περιοχή και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Χαιρετίζουμε την παραδοχή της Ρωσίας ότι ήταν στον διεθνή εναέριο χώρο. Το ΗΒ έχει πραγματοποιήσει τακτικές εξόδους με το RAF Rivet Joint στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από το 2019 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ο βουλευτής των Εργατικών, Luke Pollard ευχαρίστησε τον κ. Wallace για την «ηρεμία και τον επαγγελματισμό του» εν μέσω «κυβερνητικού χάους».

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος ως «σοβαρό» και χαιρέτισε το γεγονός ότι οι πτήσεις της RAF ξεκίνησαν ξανά.

«Η RAF έχει την πλήρη υποστήριξη αυτού του Σώματος και είμαστε ευγνώμονες σε αυτές, σε άλλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στο έργο τους για την προστασία της συμμαχίας και την προστασία της ελευθερίας», είπε.

«Αυτό το περιστατικό λειτουργεί επίσης ως σοβαρή υπενθύμιση σχετικά με τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης και εσφαλμένων υπολογισμών, ενώ συνεχίζεται η ενιαία υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία».

Και πρόσθεσε:

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η αποφασιστικότητά μας θα συνεχιστεί και, είτε είναι το κόμμα του (του κ. Γουάλας) είτε το δικό μου κόμμα που είναι επικεφαλής, αυτό δεν θα αλλάξει».



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top