GuidePedia

0

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση απολάμβανε τον… “ύπνο του δικαίου”, η Άγκυρα κινήθηκε αιφνιδιαστικά και υπέγραψε νέο μνημόνιο με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και την εκμετάλλευση της λιβυκής ΑΟΖ υπό καθεστώς “μίσθωσης”.

Η Λιβύη είναι πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέχοντας αποθέματα 48,4 δισεκ. βαρ. πετρελαίου (2,8% των παγκόσμιων αποθεμάτων) και 1,4 τρισεκ. κυβ. μέτρα αερίου (0,7% των παγκόσμιων αποθεμάτων).

Η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, ακολουθώντας κατά παράδοση μια κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας, που όμως συμπαρασύρει όλες της τις ενέργειες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, επέλεξε για μια ακόμα φορά την οδό της “ευγενούς” διπλωματίας.

Η Άγκυρα αυτή την στιγμή κάνει μία στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας!

Τουρκία και Λιβύη έχουν σφετεριστεί σε ιδιαίτερα μεγάλη έκταση την Ελληνική ΑΟΖ θέτοντας υπό άμεση αμφισβήτηση τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νότια της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου μέχρι το Καστελλόριζο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και χρόνια, έχει σταματήσει να αναφέρεται στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεν έχει ζητήσει ούτε μία κύρωση από την ΕΕ για την συγκεκριμένη ενέργεια η οποία αποτελεί παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας, ουσιαστικά μία εισβολή επί χάρτου στην πατρίδα μας, που τώρα αναμένεται να υλοποιηθεί και επί του πεδίου.

Η ”βόμβα” του Τούρκου πρέσβη

Ο Γιλμάζ εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης που μεταδόθηκε στο κανάλι “Libya Al-Ahrar”, το οποίο μεταδίδεται από την Τουρκία και χρηματοδοτείται από το Κατάρ, την Τρίτη και ακολούθησε η εφημερίδα Al-Marsad, ότι ένα από αυτά τα μνημόνια συνεννόησης ήταν στον τομέα της συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες, και οι προετοιμασίες για το μνημόνιο συνεννόησης διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια!

Άρα τι έκανε τόσο καιρό η ελληνική Κυβέρνηση; Δεν είχε πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις; Εαν δεν είχε, τότε θα πρέπει να ενισχύσει τους τομείς που πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις.

Εάν είχε, τότε μιλάμε για εθνικό έγκλημα!

Η συνέντευξη

Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Λιβύη Κενάν Γιλμάζ δήλωσε ότι υπάρχουν αδελφικοί δεσμοί με τη Λιβύη που χρονολογούνται πριν από 500 χρόνια και οι θέσεις της Τουρκίας στη Λιβύη βασίζονται σε αρχές και έγιναν κατανοητές με τα μνημόνια συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, «την υπηρεσιακή κυβέρνηση» επί του παρόντος, κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στις 3 Οκτωβρίου.

Ο Γιλμάζ εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης που μεταδόθηκε στο κανάλι “Libya Al-Ahrar”, το οποίο μεταδίδεται από την Τουρκία και χρηματοδοτείται από το Κατάρ, την Τρίτη και ακολούθησε η εφημερίδα Al-Marsad, ότι ένα από αυτά τα μνημόνια συνεννόησης ήταν στον τομέα της συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες, και οι προετοιμασίες για το μνημόνιο συνεννόησης διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια, και κατά τη διάρκεια επίσκεψης υψηλού επιπέδου Τούρκων αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε την τρίτη Από τον Οκτώβριο υπογράφτηκαν τα μνημόνια συνεννόησης που ήταν έτοιμα προς υπογραφή.

Επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι να επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη προς τον λιβυκό λαό, ιδιαίτερα μετά τα οδυνηρά γεγονότα που συνέβησαν στη Λιβύη, στις 27 Αυγούστου, και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Τουρκίας για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έχει ετοιμάσει αυτό το μνημόνιο κατανόησης για να λάβει υπόψη τα συμφέροντα του κράτους της Λιβύης, του λιβυκού λαού και της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Εξέφρασε την επιθυμία του να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με τον συνταγματικό κανόνα που θα προετοιμαστεί με συναίνεση και ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη και θα έρθει κυβέρνηση στην εξουσία για να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού.

Ενθάρρυνε όλα τα κόμματα της Λιβύης να απόσχουν από τη χρήση βίας και να δημιουργήσουν συνθήκες για εκλογές στη βάση συναίνεσης και εθνικής συμφιλίωσης και να πάνε στις εκλογές το συντομότερο δυνατό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top