GuidePedia

0


ΤΟΥ Abdullah Bozkurt
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει απειλήσει επανειλημμένα με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών MIT για να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα, σύμμαχο και γείτονα του ΝΑΤΟ. Η μονάδα της MIT, η ύπαρξη της οποίας δεν έγινε ποτέ δημόσια αποδεκτή, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη συγκρότηση μιας μυστικής επιχείρησης στρατιωτικού τύπου εναντίον δυτικής χώρας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και προβοκάτσιες για να δικαιολογήσει την τουρκική απάντηση. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του MIT, και δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια πορεία θέλει να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Nordic Monitor από πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, θα εναπόκειται σε αυτήν την ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού. Το σχέδιο έγινε γνωστό μόνο στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν και του Φιντάν, θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή κοντά στις γενικές εκλογές του 2023 για να συσπειρώσει τους Τούρκους πίσω από τον Ερντογάν και να φέρει μια απροσδόκητη νίκη του κυβερνώντος AKP και των εθνικιστών συμμάχων του.

Για δεκαετίες, η MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα για στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις και περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία. Όταν η MIT χρειαζόταν “μυϊκή δύναμη” στο έδαφος, βασιζόταν σε ελίτ μονάδες του στρατού ή του ναυτικού.

Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής που δεν είχε εμπειρία στις πληροφορίες, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε να μεταμορφώσει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του, μεταφέροντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Φιντάν, ο οποίος θαυμάζει το καθεστώς του Ιράν ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Κουντς μέσα στην υπηρεσία. Έδωσε οδηγίες στο νεοπροσληφθέν προσωπικό του να το κάνει αυτό. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε επίσης μια εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων από το MIT με κατασκευασμένες κατηγορίες για να δημιουργήσει χώρο για τους νεοσύλλεκτους, να εκφοβίσει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να καταστείλει τις διαφωνίες.

Μία από τις βασικές στρατολογήσεις που πραγματοποίησε ο Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της MIT ήταν η μεταφορά του 57χρονου πρώην στρατικού Κεμάλ Εσκιντάν. Ο Εσκίνταν ήταν ταγματάρχης μεταξύ Ιουλίου 2006 και Ιουνίου 2007 στη Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου για την Αντικατασκοπεία και την Ασφάλεια. Ο Eskintan αρχικά ανατέθηκε στο τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την παροχή υπηρεσιών προστασίας σε άτομα υψηλής αξίας. Το 2014 τοποθετήθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Faaliyetler Dairesi).

Η πρώτη κρίσιμη επιχείρηση που διεξήγαγε ο Eskintan ήταν η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία. Ο Εσκιντάν, γνωστός με τον όνομα ηΑμπού Φουρκάν, εξαπέλυσε χιλιάδες ένοπλους τζιχαντιστές στη Συρία, πολλοί με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Όταν η Τουρκία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού μέχρι το 2016 για αυτό που διαφημιζόταν ως υποστήριξη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία, τα ονόματα και οι ομάδες που προσδιορίστηκαν ως υποψήφιοι από τον Εσκιντάν για εγγραφή στο πρόγραμμα προέρχονταν κυρίως από την Αλ Κάιντα και Ομάδες που συνδέονται με το ISIS. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η CIA απέρριψε πολλά από αυτά κατά τη διάρκεια της εξέτασης των υποψηφίων που υπέβαλε η Τουρκία.

Ο δεύτερος κρίσιμος ρόλος που έπαιξε ο Εσκιντάν ήταν κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας πραξικοπήματος ψευδούς σημαίας τον Ιούλιο του 2016, η οποία ενορχηστρώθηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των δύο τρίτων όλων των αξιωματικών σημαίας, καθώς και ξεκινήστε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, βοηθήστε τον Ερντογάν να γίνει πρόεδρος χωρίς κανέναν έλεγχο των εξουσιών του και καταπνίξτε τη διαφωνία και την αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Ο Εσκιντάν έφερε πολλές τζιχαντιστικές ομάδες στην Τουρκία και τις τοποθέτησε στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις με σκοπό να προκληθεί αιματοχυσία στους δρόμους. Μάλιστα, μερικοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο λιντσάρισμα στρατιωτών κατά το “πραξικόπημα” ήταν τζιχαντιστές του Εσκιντάν.

Αφού οι οικογένειες των θυμάτων υπέβαλαν ποινικές καταγγελίες, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν να ερευνήσουν το λιντσάρισμα αλλά γρήγορα σταμάτησαν από νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Ερντογάν που παρείχε γενική ασυλία στους πολίτες που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στις 15 και 16 Ιουλίου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των λιντσαρίσματος αποσύρθηκαν στη συνέχεια…

… Όταν η Τουρκία ενεπλάκη στη Λιβύη και έστειλε Σύρους τζιχαντιστές να πολεμήσουν εκεί, ήταν ο Εσκιντάν που είχε πραγματοποιήσει την παράνομη επιχείρηση για λογαριασμό της ΜΙΤ. Έκανε επανειλημμένα ταξίδια εκεί για να επιβλέπει τις επιχειρήσεις. Από το 2016 ο Εσκιντάν έχει επίσης εμπλακεί σε διασυνοριακές επιχειρήσεις απαγωγής επικριτών και αντιπάλων του Ερντογάν στην Τουρκία και μεταξύ ομάδων της διασποράς, προκειμένου να διατηρήσει ένα κλίμα φόβου και στον εκφοβισμό των επικριτικών δημοσιογράφων που εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τις αδικίες της κυβέρνησης Ερντογάν κάτω από δύσκολες συνθήκες από την εξορία.

Τώρα είναι επικεφαλής της επιχείρησης “ψευδούς σημαίας” (Τούρκοι με ελληνικές στολές διενεργούν επιθέσεις με στόχο να κατηγορηθεί η Ελλάδα και να έχει η Τουρκία δικαιολογία έναρξης πολέμους) κατά της Ελλάδας για να πυροδοτήσει σκόπιμα εντάσεις για να εξυπηρετήσει το αφεντικό του. Θα βασιστεί σε αυτή τη μυστική μονάδα μόλις δοθεί το τελικό πράσινο φως από τον Πρόεδρο Ερντογάν…

… Προκειμένου να δημιουργηθούν οι ειδικές δυνάμεις, το MIT προσεγγίστηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ÖKK) το 2013 για στρατολόγηση καθώς και συνταξιούχους του ÖKK. Στους υποψηφίους προσφέρθηκαν υψηλότεροι μισθοί, περισσότερα επιδόματα και, το πιο σημαντικό, ασυλία από τη δίωξη εάν εκτίθονταν. Ο υποστράτηγος Zekai Aksakallı, ο διοικητής της ÖKK που είχε στενούς δεσμούς με τη MIT, ενθάρρυνε τις μεταθέσεις.

Η MIT άρχισε επίσης να βάζει τους δικούς της πράκτορες μέσω της εκπαίδευσης ÖKK, ειδικά για συμμετοχή σε δολιοφθορές, επιδρομές, παγίδευση, καταστροφή, διείσδυση και επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας ως μέρος ενός μαθήματος με επίσημο τίτλο «Μη συμβατικές Επιχειρήσεις» (Konvansiyonel Olmayan Harp, ή KOH). Ο στρατηγός Semih Terzi, ο νούμερο δύο στο ÖKK, δεν ήταν ευχαριστημένος με τις κρυφές συναλλαγές της MIT, ειδικά στη Συρία και το Ιράκ, και ήταν σθεναρά αντίθετος στις παράνομες δραστηριότητες της MIT… Ο Terzi δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2016 αφού χαρακτηρίστηκε ψευδώς ως πραξικοπηματίας.

Ο Εσκιντάν ενέτεινε τις προσπάθειές του να ενισχύσει τη μονάδα ειδικών δυνάμεων του MIT. Τα τελευταία χρόνια, οι μυστικές επιχειρήσεις της MIT που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία και το Ιράκ για τη δολοφονία και τη σύλληψη ανώτερων στελεχών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των συριακών παραφυάδων του διεξήχθησαν από αυτή τη μονάδα ειδικών δυνάμεων.

Τώρα η ίδια μονάδα είναι έτοιμη να χτυπήσει στη Ελλάδα, όχι για να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας ή να αντιμετωπίσει επείγουσες ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, αλλά μάλλον για να προωθήσει τον Ερντογάν πριν από τις γενικές εκλογές εν μέσω των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι στην καθημερινή τους ζωή. Εάν και όταν συμβεί αυτό, η δημόσια συζήτηση θα προχωρήσει πέρα από τις συζητήσεις για το ψωμί και θα προχωρήσει σε σύγκρουση με την Ελλάδα και ο Ερντογάν ελπίζει να ξεπεράσει τις κρίσιμες εκλογές εν μέσω μιας αυξημένης εθνικιστικής ευφορίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top