GuidePedia

0

Eμπόριο σε εθνικό νόμισμα – Ύποπτη μεταφορά χρημάτων από Τρίπολη σε Άγκυρα

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση απολάμβανε τον… “ύπνο του δικαίου”, η Αγκυρα κινήθηκε αιφνιδιαστικά και υπέγραψε νέο μνημόνιο με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και την εκμετάλλευση της λιβυκής ΑΟΖ υπό καθεστώς “μίσθωσης”.

Τουρκία και Λιβύη έχουν σφετεριστεί σε ιδιαίτερα μεγάλη έκταση την Ελληνική ΑΟΖ θέτοντας υπό άμεση αμφισβήτηση τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νότια της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου μέχρι το Καστελλόριζο.

Οι δε πρωτοβουλίες και συμφωνίες οριοθέτησης που επετεύχθησαν από ελληνικής πλευράς έκτοτε (βλέπε οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και μερική οριοθέτηση με Αίγυπτο) ουδόλως ακύρωσαν την εν λόγω συμφωνία ούτε απέτρεψαν την Τουρκία από την διενέργεια σεισμικών ερευνών εντός της εν δυνάμει Ελληνικής ΑΟΖ τους τελευταίους 12 και πλέον μήνες.

Mε την ανοικτή εχθρότητα που εκφράζουν πολλά μέλη της Λιβυκής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος όχι μόνο δεν θα έπρεπε να προστρέχουμε ως ικέτες στην Τρίπολη αλλά απεναντίας θα έπρεπε να σκληρύνουμε την στάση μας διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σαφής και αμετάκλητη ακύρωση του παράνομου (βάσει του διεθνούς δικαίου) μνημονίου από την Λιβυκή κυβέρνηση και μετά η Ελλάδα να προχωρήσει στην σύναψη διπλωματικών σχέσεων και την βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος γενικότερα.

Η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, ακολουθώντας κατά παράδοση μια κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας, που όμως συμπαρασύρει όλες της τις ενέργειες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, επέλεξε για μια ακόμα φορά την οδό της “ευγενούς” διπλωματίας εκτιμώντας ότι τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από το να γίνει συνομιλητής, έστω με την “εχθρική” Τρίπολη, θα είναι απείρως μεγαλύτερα παρά να απέχει εντελώς από τις οποίες διεργασίες.

Η ιστορία και η πείρα όμως διδάσκουν ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις τέτοιου είδους προσεγγίσεις φέρνουν αποτελέσματα και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποδυναμώνουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να δρουν αρνητικά για την εθνική της ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

H νέα εξέλιξη

Όταν ρωτήθηκε για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Τσαβούσογλου είπε: «Ως Τουρκία, ενθαρρύνουμε το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα, με δικά μας χρήματα. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν χώρες όπου πραγματοποιούμε συναλλαγές με εθνικά νομίσματα και προσπαθούμε να αυξήσουμε αυτό το επιτόκιο.

Επιπλέον, υπογράφεται συμφωνία SWAP μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών μας. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι ο όγκος του εμπορίου μας με τη Λιβύη θα ξεπεράσει τα 4 δις. Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε: «Αυτή η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να είναι μια διαδικασία όπου οι Λίβυοι θα λαμβάνουν αποφάσεις. Και πρέπει να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης». Τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη με διαφανή, δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο και την αποδοχή των εκλογικών αποτελεσμάτων από όλους.

Στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar στη συνάντησή του με τον Dabaiba ανέφερε τα εξής: Οι δυνάμεις μας στη Λιβύη δεν είναι ξένη δύναμη, αλλά είναι στοιχεία μιας φιλικής και αδελφικής χώρας με σχέσεις βασισμένες σε ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες που εκτείνονται πριν από 500 χρόνια (Οθωμανική Αυτοκρατορία).

Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Οτι η Άγκυρα νομιμοποιεί την παρουσία της στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα μεταφέρει νέες δυνάμεις στη Τρίπολη.
Εξάλλου, «Η Τουρκία θα έχει ναυτική βάση επιμελητείας στη Λιβύη».

Ύποπτη μεταφορά χρημάτων

Λίβυος δημοσιογράφος αποκαλύπτει: ”Σήμερα, αφού υπέγραψε η Τρίπολη τη συμφωνία της ντροπής και πούλησε τον πλούτο της Λιβύης στην Τουρκία, μεταφέρει το ποσότων 9 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Άμυνας της Λιβύης στην πρεσβεία της Λιβύης στην Τουρκία και χωρίς να αναφέρει τον λόγο.

Οι ευθύνες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και χρόνια, έχει σταματήσει να αναφέρεται στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεν έχει ζητήσει ούτε μία κύρωση από την ΕΕ για την συγκεκριμένη ενέργεια η οποία αποτελεί παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας, ουσιαστικά μία εισβολή επί χάρτου στην πατρίδα μας, που τώρα αναμένεται να υλοποιηθεί και επί του πεδίου.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι Τούρκοι δρουν βάσει των προβλέψεων του συγκεκριμένου μνημονίου. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους αφήνει και δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τους υποχρεώσει σε υποχώρηση, ακόμα και όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία έφτασαν στα ανοιχτά της Σητείας στην Κρήτη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top