GuidePedia

0

Ντόμινο λαθών! Επέλεξε να μην ασχοληθεί και να εξηγήσει στη Γ.Σ. τη συνεχή επιθετική, παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές κινήσεις.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 και εν όψει της Γ.Σ. του ΟΗΕ, η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με στρατιωτικά μέσα και πυρά, με το αιτιολογικό των στρατιωτικών ασκήσεων.Της Κύρας Αδάμ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην ασχοληθεί και να εξηγήσει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τη συνεχή επιθετική, παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Aγκυρας στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές κινήσεις. Αντιθέτως, εξακολουθεί να δέχεται τις κλιμακούμενες απειλητικές σε βάρος της εθνικής ακεραιότητας και εθνικής ασφάλειας επίσημες τουρκικές δηλώσεις, τις επιστολές στον ΟΗΕ και τώρα την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί «με όλα τα νόμιμα μέσα» τα εθνικά της συμφέροντα απέναντι στις «ολοένα πιο προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας».

Ιδού οι πλέον πρόσφατες απειλητικές και επιθετικές κινήσεις της Αγκυρας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αφήσει να τις «παρασύρει το ρέμα», χάνοντας έτσι την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα «δώρα» που του προσέφερε ο Ερντογάν για να αποδείξει στην πράξη και σε πραγματικούς χρόνους τη μόνιμη τουρκική απειλή σε βάρος της Ελλάδας:

-Μόλις 7 ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, η Αγκυρα ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα σχετικά με τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου, τη θαλάσσια περιοχή έρευνας και διάσωσης, τις αρμοδιότητες για το FIR Αθηνών, τα ελληνικά πεδία βολής κ.λπ., αναγκάζεται να εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις κόντρα στις «ελληνικές παρανομίες» για να προασπίσει τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.

-Παράλληλα ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει εκπαίδευση-βολές των S-400 μέχρι το ύψος των 51.000 ποδών, και μάλιστα σε περιοχή η οποία καταλαμβάνει και ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Τζουράφα, της οποίας η Αγκυρα επίσης αμφισβητεί το ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Διάσπαση-διαμελισμός της ελληνικής κυριαρχίας

Η Αγκυρα στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 ενημέρωσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς και την ελληνική κυβέρνηση ότι θα εκτελέσει άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR), καθώς και προστασίας περιβάλλοντος στο Αιγαίο με UAV, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2022, σε πέντε περιοχές και σε διαδρομές που ξεκινούν μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και φτάνουν 20 ν.μ. νοτίως της Θάσου και επιστροφή, για 24 ώρες κάθε εικοσιτετράωρο, προκειμένου να διασφαλίσει τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, «τα οποία η Ελλάδα παραβιάζει».

Όπως φαίνεται στον χάρτη, οι περιοχές και οι διαδρομές των UAV (με κόκκινο χρώμα) έχουν σχεδιαστεί 6 ν.μ. από τις ακτές Ρόδου, Ικαρίας, Χίου, Σκύρου και Λέσβου, διαμελίζοντας την ελληνική κυριαρχία των 10 ν.μ. ΕΕΧ, ενώ τόσο οι περιοχές της τουρκικής άσκησης όσο και οι διαδρομές των UAV κατακερματίζουν και διασπούν την ενότητα της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες, για τις οποίες η Αγκυρα έχει θέσει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

ΠΡΩΤΟΝ
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση γνωρίζει εκ των προτέρων ότι από 26 Σεπτεμβρίου έως 24 Οκτωβρίου τα UAV θα κατακερματίσουν την ελληνική κυριαρχία 2.400 φορές περίπου, που ισοδυναμούν με ίσες αντίστοιχες παραβιάσεις ΜΟΝΟ από τα UAV, χωρίς τις παραβιάσεις των επανδρωμένων αεροσκαφών. H κυβέρνηση διατηρεί ρόλο παρατηρητή. Προς άρση κάθε πιθανής παρανόησης και αμφιβολίας, η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α 2999/22, με την οποία η κυβέρνηση δηλώνει διεθνώς ότι η τουρκική άσκηση καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, χωρίς ωστόσο να επεμβαίνει νομικά, διπλωματικά, τεχνικά και στρατιωτικά για να τη διασφαλίσει.

Με την τουρκική άσκηση η Αγκυρα θα εκτελεί ταυτόχρονα και έρευνα-διάσωση, και κυρίως στην περιοχή Νο 5, όπως φαίνεται στον χάρτη, η οποία εκτείνεται 16 ν.μ. δυτικά του μέσου του Αιγαίου (25ος μεσημβρινός). Η Αγκυρα, αξιοποιώντας τη διαχρονική αδιαφορία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1979, ψήφισε τον νόμο 24611/12 Δεκεμβρίου 2001 με τον οποίο παράνομα εντάσσει το μισό Αιγαίο σε περιοχή της Τουρκίας για θαλάσσια έρευνα και διάσωση αρμοδιότητας ΙΜΟ. Η παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι η Σύμβαση του ΙΜΟ ορίζει ότι οι περιοχές έρευνας και διάσωσης των χωρών οριοθετούνται με συμφωνία.

Ωστόσο, τον νόμο αυτόν με την τουρκική περιοχή τον υπέβαλε η Αγκυρα στον ΙΜΟ, ο οποίος δυστυχώς τον καταχώρισε στο διεθνές εγχειρίδιο θαλάσσιων περιοχών έρευνας-διάσωσης του ΙΜΟ (Global Sar Plan), ενώ καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προσπαθήσει να το ανατρέψει. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μείζονα εθνικά προβλήματα σε βάρος της Ελλάδας για τα νησιά του Αιγαίου, και όχι μόνο, καθότι θα βρεθούν κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό τουρκικής περιοχής SAR και θα απομονωθούν.

Παράλληλα, η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο (FIR Αθηνών) καθίσταται και επικίνδυνη και αδύνατη, διότι η Σύμβαση της Θάλασσας δεν προβλέπει επικάλυψη της ΑΟΖ ενός κράτους από περιοχή SAR άλλου κράτους. Η Τουρκία προασπίζει και υπερασπίζει την υποτιθέμενη τουρκική περιοχή SAR ως κόρη οφθαλμού, και μάλιστα κάνει και αγρυπνίες για την προάσπισή της σε βάρος της Ελλάδας.

Αυτό τεκμαίρεται από το ότι η Αθήνα εξέδωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 τη διεθνή αγγελία Α2997/22 για εκτέλεση SAR για πιθανή βύθιση λέμβου με πρόσφυγες στην περιοχή νοτίως της Χίου, όπως φαίνεται με μαύρη κουκκίδα στον χάρτη. Η Τουρκία αντέδρασε αστραπιαία και εξέδωσε την αγγελία Α 6341/22, την οποία αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» ως τεκμήριο, η οποία υποστηρίζει διεθνώς ότι, σύμφωνα με τον ΙΜΟ, η περιοχή ανήκει στην Τουρκία, χωρίς όμως η ίδια να κάνει έρευνα-διάσωση για να σώσει τους πιθανούς ναυαγούς πρόσφυγες, μολονότι ισχυρίζεται ότι η περιοχή τής ανήκει, με αποτέλεσμα να φάσκει και να αντιφάσκει.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Η περιοχή 4, με κόκκινο χρώμα, επικαλύπτει και αχρηστεύει το πεδίο βολής Ανδρου. Για τα ελληνικά πεδία βολής Ανδρου, Ψαθούρας και Κρήτης, η Αγκυρα ισχυρίζεται εγγράφως και διεθνώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Σύμβαση Σικάγο του ICAO και το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, που απαγορεύουν δέσμευση μεγάλων περιοχών και για μεγάλα χρονικά διαστήματα για στρατιωτικές ασκήσεις σε διεθνή θάλασσα και σε διεθνή εναέριο χώρο. Δηλαδή, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα πεδία βολής είναι παράνομα. Μολονότι τα τρία αυτά πεδία βολής είναι νόμιμα από τη δεκαετία του 1960 με αποφάσεις διεθνών οργανισμών που έχει προσυπογράψει και η Τουρκία, εντούτοις η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί τις αποφάσεις αυτές για να αντικρούσει την Τουρκία.

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν καταγράφουν τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και αποτέλεσαν το καλύτερο δώρο του Ερντογάν στον πρωθυπουργό στον ΟΗΕ, ώστε να αποδείξει με τα επίσημα στοιχεία και με τον χάρτη την επιθετικότητα της Τουρκίας. Ωστόσο δεν συνέβη αυτό, προκειμένου να διασφαλιστούν η ελληνική κυριαρχία και τα νόμιμα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης είναι τα μηνύματα, τα διαβήματα και οι ελληνικές δηλώσεις προς την Τουρκία και τίποτε άλλο, με αποτέλεσμα να αλωνίζει ο Ερντογάν. Και τούτο διότι:

Οι βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι ελληνικότατες με βάση αποφάσεις διεθνών οργανισμών που έχει προσυπογράψει και η Τουρκία. Οι βραχονησίδες, την ελληνικότητα των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία, ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση στην πρόσφατη επιστολή της στον ΟΗΕ αναφέρει ότι οι βραχονησίδες στο Αιγαίο παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη διασφαλίζεται η ελληνικότητα των βραχονησίδων -δεδομένου ότι αυτές είναι ανύπαρκτες στις συνθήκες-, αλλά επιπλέον να γίνεται από την Ελλάδα παραποίηση και παραβίαση των συνθηκών, καθιστώντας την κυβερνητική πολιτική επικίνδυνη και ασυνεπή, προς όφελος της Αγκυρας.

Τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ έχουν καταστεί έωλα, καθότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κυρώσει με νόμο τη Σύμβαση Σικάγο και Θάλασσας, όπου αναγράφεται ότι κάθε χώρα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία στον εναέριο χώρο πάνω από την ξηρά και τα χωρικά ύδατα, που για την Ελλάδα είναι 6 ν.μ.

Οφείλει η κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες διορθωτικές ενέργειες για τις βραχονησίδες, τα 10 ν.μ. ΕΕΧ, καθώς και για την περιοχή SAR, τα σχέδια πτήσης, FIR Αθηνών, τα πεδία βολής, τη ζώνη αλιείας κ.λπ. Διαφορετικά, τα νόμιμα κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα στο Αιγαίο θα μετατραπούν σε τουρκικά κεκτημένα, χωρίς δυνατότητα ανατροπής (Κύπρος, Ιμια, τουρκολιβυκή ΑΟΖ). Επισημαίνεται ότι οι διορθωτικές ενέργειες δεν θα προκαλέσουν βλάβη στην κυβέρνηση και δεν θα «πληρώσει» πολιτικό κόστος, για τον λόγο αυτόν εκτιμάται ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, διότι καθίστανται επιτακτικές για τη διασφάλιση των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Κυβέρνηση και σύμμαχοι ξέχασαν την απειλή των S-400

Η Τουρκία για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο δοκιμάζει επιχειρησιακά τους S-400. Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία φαίνεται με μαύρο κύκλο στον χάρτη και καταλαμβάνει την κυριαρχία της βραχονησίδας Τζουράφα. Σύμφωνα με την τουρκική διεθνή αγγελία, το ύψος της δοκιμής των S-400 καθορίζεται μέχρι τα 51.000 πόδια. Ωστόσο, από τη δοκιμή αυτή, η οποία γίνεται για δεύτερη φορά στην Τζουράφα, τίθεται αυτομάτως και θέμα κυριαρχίας της βραχονησίδας, γεγονός που η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει, μολονότι ισχυρίζεται διεθνώς ότι η περιοχή της τουρκικής δοκιμής των S-400 καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία.Αποτελεί επικίνδυνο φαινόμενο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί τους S-400 για να αντιμετωπίσει τη γενική πολιτική της Τουρκίας (σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΗΠΑ), ενώ οι φίλιες και συμμαχικές δυνάμεις προς την Ελλάδα έχουν ξεχάσει τους S-400, μολονότι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και ο 6ος Στόλος έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η δοκιμή των S-400 σε συνδυασμό με τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της κυριαρχίας της Ελλάδας με τα UAV και τα επανδρωμένα αεροσκάφη, που αποτελούν εφαρμογή της ρητορικής του Ερντογάν, θα πρέπει να αφυπνίσει την κυβέρνηση, διότι ίσως η δοκιμή αυτή των S-400 να αποτελεί προετοιμασία τουρκικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top