GuidePedia

0

Γέμισε ο ουρανός από τουρκικά UAV και από Δωδεκάνησα έως Κύπρο.

Γιώργος Μοτσάκος
Συνεχείς πτήσεις τουρκικών UAV και αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας από την περιοχή των Δωδεκανήσων μέχρι την Κύπρο είχαμε πριν λίγο σύμφωνα με γνωστή ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο, οι οποίες σήμαναν συναγερμό στο ελληνικό επιτελείο για τις προθέσεις των Τούρκων.
Συγκεκριμένα ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού τύπου ATR-72, μαζί με Τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB2, σαρώνουν την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Σάμου, με άγνωστη αποστολή στην πλευρά των μικρασιατικών παραλίων με θεά τα ελληνικά νησιά .


Ταυτόχρονα ένα ελληνικό AWACS τύπου EMB-145H πετά στην κεντρική Μεσόγειο παρουσία στην ίδια περιοχή της τουρκικής Φρεγάτας κλάσης Barbaros F-246 TCG SALİHREİS, που πάνω της υπάρχει ομάδα Τούρκων κομάντος SAT-SAS, λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση Sea Guard που διεξάγεται στην Κεντρική Μεσόγειο.
Ενώ τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα πετά ΝΔ της Κύπρου καθώς αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη βρίσκονται κοντά στην Συρία.

Τι μπορεί να επιδιώκουν οι Τούρκοι με αυτές τις κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Η παρουσία τόσων τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων σε συνδυασμό με την πτήση βαρέως τύπου μεταγωγικού στην Κύπρου, αφορά πιθανό σχέδιο “ απασχόλησης” της ελληνικής πλευράς, για την μεταφορά τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στην Μεγαλόνησο.

Υπάρχει επίσης η πεποίθηση από ελληνικής πλευράς ότι οι Τούρκοι από εδώ και στο εξής θα διεξάγουν πολλές κινήσεις παραπλανητικού χαρακτήρα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αφού έχουν στόχο να προκαλέσουν πιθανότατα νότια της Κρήτης σε συναργεσία με την λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης.

Τα μη επανδρωμένα της Άγκυρας με τις πτήσεις τους προκαλούν λογικά, πολλά και εύλογα ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις τους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι οι “γείτονες” επιχειρούν συστηματικά πλέον να καταγράψουν τις θέσεις και οπλικά συστήματα των ελληνικών δυνάμεων, σε κάθε νησί και μικρόνησο στην περιοχή των Δωδεκανήσων, χωρίς να καταφέρνουν πολλά για ευνόητους λόγους.

Οι συνεχείς πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων πάντως, δεν αποτελούν καλό οιωνό, σε καμία περίπτωση το επόμενο διάστημα, αλλά προάγγελο πιθανών άσχημων εξελίξεων στο Αιγαίο, και ειδικά στην περιοχή αυτή του Αιγαίου.

Η ελληνική mega-αεροναυτική βάση στην Κρήτη μπλοκάρει όλα τα τουρκικά σχέδια

Το νέο πανίσχυρο ''Φρούριο της Ελλάδος'', που είναι ταυτόχρονα και ''αβύθιστο αεροπλανοφόρο'', η Κρήτη, και η αναγγελία μεγάλης ελληνικής βάσης σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της παρουσίας ελληνικών μαχητικών (μεταστάθμευση Rafale και την παρουσία F-16 ανάλογα με τις ανάγκες), έχει προκαλέσει οργή, αφού χαλάει τα σχέδια των Τούρκων στην Λιβύη και την ΝΑ Μεσόγειο.

Με λίγα λόγια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ( F-16 και Rafale με πυραύλους κατά πλοίων τους οποίους μας χορηγούν οι ΗΠΑ) θα μπορούν να περιπολούν και αν απαιτηθεί, να υλοποιήσουν σε περίπτωση πολεμικής κρίσης, επιχειρήσεις κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας (TASMO).

Οι ΗΠΑ, λόγω του αγωγού East Med, της καταστάσεως στο Ισραήλ και κυρίως λόγω της στάσης της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, βάζουν την χώρα μας αντίβαρο στην περιοχή.

Για αυτό και έχουμε την παρουσία αμερικανικών αεροσκαφών F-22 στο νησί για αεροπορικές ασκήσεις που θα φτάσουν έως το Καστελόριζο.

Η Κρήτη δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα, να ελέγχει μια τεράστια έκταση μέχρι την Λιβύη, το Καστελόριζο-Κάρπαθο-Ρόδο ( που είναι οι πύλες του Αιγαίου), και να φτάνει στην Κύπρο.

Μιλάμε για μια μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά πολλές μονάδες, πλοία επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο βασικός στόχος είναι με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα μας να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τις προκλήσεις στην περιοχή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top