GuidePedia

0


Βενέτης Γιώργος
Οι τελευταίες αποφάσεις του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία εγείρουν ερωτήματα. Ο πρόεδρος Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιοχές που πρόσφατα προσάρτησε μετά από δημοψηφίσματα, θέτοντας τες στην μέγιστη ετοιμότητα. Στη συνέχεια λήφθηκε η απόφαση για εκκένωση των αμάχων από την Χερσώνα. Ο νέος διοικητής στρατηγός Σουροβίκιν δήλωσε ότι επίκεινται δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τη Χερσώνα, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται μπαράζ τηλεφωνικών επαφών του Ρώσου υπουργού Άμυνας με δυτικούς ομολόγους του.

Η εκκένωση της Χερσώνας θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν προοίμιο υποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό το σενάριο, όμως, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Η Χερσώνα έχει μεγάλη συμβολική και στρατηγική σημασία για τη Μόσχα. Τυχόν υποχώρηση θα σήμαινε ενδεχομένως και αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο. Το επικρατέστερο σενάριο συγκλίνει στην άποψη ότι η πόλη θα γίνει πεδίο ακραίων μαχών, ενδεχομένως μέσα στον αστικό ιστό όπου οι Ρώσοι αυτή τη φορά θα έχουν το στρατηγικό πλεονέκτημα.

Ο στρατιωτικός νόμος σχετίζεται με την κλιμάκωση του πολέμου ειδικά στην κατεύθυνση της Χερσώνας στην νότια Ουκρανία και ακολούθως στην Ζαπορίζια. Ο Πούτιν ανέφερε ότι ο στρατιωτικός νόμος ίσχυε σε αυτά τα εδάφη πριν ενταχθούν στη Ρωσία. «Τώρα πρέπει να επισημοποιήσουμε αυτό το καθεστώς στο πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας». Η δήλωση αυτή δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, όπως και η δήλωση του στρατηγού Σουροβίκιν που εξήγγειλε νέο δόγμα μάχης στην Ουκρανία:

«Δεν προτίθεμαι να θυσιάσω κι άλλους Ρώσους στρατιώτες σε έναν ανταρτοπόλεμο με τις φανατικές ορδές που πολεμούν με όπλα του ΝΑΤΟ. Έχουμε αρκετή δύναμη και τεχνολογικά μέσα για να προκαλέσουμε την ολοκληρωτική παράδοση της Ουκρανίας»! Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία έθεσε σε τροχιά από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk τον στρατιωτικό δορυφόρο “Cosmos-2560” προς το «συμφέρον του στρατού», ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Η μάχη δεν θα κριθεί στενά στο πεδίο, αλλά στην υπεροπλία εξοπλιστικών συστημάτων. Η Ρωσία διαθέτει μεγάλα μέσα και φαίνεται ότι θα τα ενεργοποιήσει. Αυτό προμηνύει άλλωστε η ομοβροντία προειδοποιήσεων πολλών χωρών που ζητούν από τους υπηκόους τους στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν άμεσα. Φαίνεται ότι σχεδόν όλες οι διπλωματικές αποστολές εκκενώνονται. Παρατηρείται και μαζική αποχώρηση αλλοδαπών υπηκόων. Κίνα, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Σερβία και Αίγυπτος έκλεισαν τις πρεσβείες τους και προέτρεψαν τους υπηκόους τους σε άμεση απομάκρυνση.

Η εκκένωση της Χερσώνας

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας προβλέπουν μια επικείμενη στρατιωτική κλιμάκωση που μπορεί να επηρεάσει το Κίεβο ή ακόμα και το δυτικό τμήμα της χώρας. Στην προαναφερόμενη εκδοχή περί καίριου πλήγματος συγκλίνει και η συνεχής προώθηση ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλιστικών συστημάτων στη Λευκορωσία που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Αναμένονται περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιώτες, ανακοινώνει ο Βαλέρι Ρεβένκο, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας.

Ρωσικά μαχητικά MiG-31 έφτασαν στη Λευκορωσία. Αυτά φέρουν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και πυραύλους πολύ μεγάλου βεληνεκούς R-37M. Ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν ξανά στο Κίεβο. Εκτιμούμε ότι είναι μάλλον αντιπερισπασμός, με σκοπό το Κίεβο να διατηρεί ικανές δυνάμεις στην περιοχή προς αποτροπή. Παράλληλα, δώδεκα ρωσικά πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας πυραύλους Iskander.

Οι Ρώσοι έχουν διαπιστώσει πολύ μεγάλη συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Χερσώνας και του Μικολάιβ, εκτιμώντας ότι είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί μεγάλη ουκρανική επίθεση. Κατά πληροφορίες, το Κίεβο πιέζεται από την Δύση να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση στη νότια Ουκρανία πριν την έλευση του χειμώνα, με σκοπό να παρουσιάσει μία σημαντική νίκη για να δικαιολογήσει την πρωτοφανή δυτική υποστήριξη. Επιδίωξη της Δύσης είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις κυρίως των Ευρωπαίων πολιτών, που στενάζουν συνεπεία των κυρώσεων και που αναμένεται να στενάξουν περισσότερο τον χειμώνα.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovskaya

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα θεωρούν ότι στην προσπάθεια της η κυβέρνηση Ζελένσκι να κερδίσει τις εντυπώσεις μπορεί να βομβαρδίσει τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovskaya, προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφή στην Χερσώνα. Αυτός ο κίνδυνος ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη ρωσική απόφαση για εκκένωσή της από αμάχους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι μετακινούν πληθυσμούς από την δεξιά πλευρά του Δνείπερου για να διασφαλίσουν ότι δεν θα κινδυνεύσουν άμαχοι. Επιπλέον, για να διαμορφωθεί μια καλύτερη αμυντική στρατηγική. Η εκκένωση αμάχων από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των αμάχων που θα απομακρυνθούν μπορεί να φτάσει τις 50-60 χιλιάδες.

Στην περίπτωση που οι Ουκρανοί καταστρέψουν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Kakhovskaya, το νερό θα δημιουργήσει ένα γιγάντιο κύμα ύψους έως και πέντε μέτρων που θα πλημμυρίσει μια ζώνη άνω των πέντε χιλιομέτρων, το οποίο θα φτάσει στη Χερσώνα σε μόλις δύο ώρες. Η ζημιά στο φράγμα θα κατέστρεφε τις διαβάσεις που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός και θα απομόνωνε μεγάλες δυνάμεις του ρωσικού στρατού στη δυτική όχθη αλλά θα κατέστρεφε και δεκάδες οικισμούς, προκαλώντας χιλιάδες θύματα.

Εάν οι Ουκρανοί χτυπήσουν το Kakhovskaya –σύμφωνα με πληροφορίες– οι Ρώσοι θα καταστρέψουν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Κίεβο. Ο ρωσικός στρατός διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη καταστροφή του. Ως αποτέλεσμα της καταστροφής, εάν αποφασιστεί χτύπημα στο φράγμα του Κιέβου, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστούν τις συνέπειες.

Νέο δόγμα μάχης στην Ουκρανία

Πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην αιτιολογία της ρωσικής Προεδρίας για τον στρατιωτικό νόμο. «Δεδομένου ότι η ένοπλη δύναμη της Ουκρανίας χρησιμοποιείται κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφασίστηκε στρατιωτικός νόμος». Από την απόφαση του Πούτιν πρέπει να κρατήσουμε την αναφορά ότι ο ουκρανικός στρατός παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Διαβάζοντας με προσοχή το τι αναφέρει το ρωσικό αμυντικό δόγμα και πότε ενεργοποιείται και συνδυάζοντας το με τις τελευταίες δηλώσεις Σοϊγκού για χρήση “βρώμικης βόμβας” από πλευράς των Ουκρανών, το συμπέρασμα είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, επιτρέποντας την χρήση όλων των οπλικών συστημάτων…

Δεν μοιάζει τυχαίο το μπαράζ τηλεφωνικών επαφών που έχει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, που μέσα σε μία μόλις μέρα, συνομίλησε με τους ομολόγους του σε Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ και Τουρκία. Μάλιστα, μέσα σε μόλις τρεις μέρες, είχε δύο τηλεφωνικές επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Όστιν, την τελευταία μόλις πριν μερικές ώρες, με τον Σοϊγκού να κατηγορεί το Κίεβο για «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση». Να σημειωθεί πως, αν οι Δυτικοί και το Κίεβο απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς, ο Ζελένσκι προηγουμένως κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να απαντήσουν με πλήγματα στο Κρεμλίνο, αν οι Ρώσοι εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία.

Πάντως, ένα ερώτημα που αιωρείται από την αρχή της εισβολής είναι γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάστρεψαν από το πρώτο στάδιο του πολέμου τις κρίσιμες ουκρανικές υποδομές σε ενέργεια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις; Φθάσαμε στον όγδοο μήνα της για να αποφασίσουν να χτυπήσουν με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και drones. Με βάση το αμερικανικό δόγμα (βλέπε Ιράκ) πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε χερσαία επίθεση, εξαπολύονται μαζικές επιθέσεις από πολεμική αεροπορία και πυραύλους, ώστε να εξουδετερωθούν τα οπλικά συστήματα και οι υποδομές του αντιπάλου και μετά ακολουθεί η εισβολή των στρατιωτών.

Όπως φάνηκε, και η Ρωσία μπορεί άνετα να εξαπολύσει “σοκ και δέος”, αλλά το πράττει στον όγδοο μήνα! Μία εξήγηση είναι ότι ο βασικός στόχος αυτής της στρατηγικής ήταν να περιοριστούν οι νεκροί μεταξύ των αμάχων, κοιτώντας την επόμενη μέρα. Οι Ρώσοι όντως εννοούσαν ότι διεξάγουν ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ο σκοπός τους δεν ήταν να σκοτώσουν Ουκρανούς ή να καταστρέψουν το Κίεβο, αλλά να εγκαταστήσουν μία φιλική κυβέρνηση και να απελευθερώσουν τους ρωσόφωνους στο Ντονμπάς και στη νότια Ουκρανία.

Στο προσκήνιο τα ιρανικά drone

Η εισβολή έγινε σε μία συγγενική φυλετικά χώρα, με τον ρωσόφωνο πληθυσμό να ξεπερνά το 40% και τους ρωσικής καταγωγής κατοίκους περί το 15%. Ο χρόνος έδειξε ότι λόγω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ και συνεπεία λαθών τακτικής και ανεπάρκειας στρατιωτικών ηγετών, η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο επί του πεδίου, οπότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πυραύλους και drones αυτοκτονίας. Από τότε που άλλαξε στρατηγική, ο ουκρανικός στρατός έχει αποδιοργανωθεί σημαντικά, χάνοντας την ορμή του.

Υποστηρίζεται ότι οι πυραυλικές επιθέσεις και η χρήση drones καμικάζι τύπου UAV Geranium (ιρανικής τεχνολογίας) είναι η εκδίκηση των Ρώσων για το ουκρανικό χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας. Όμως με βάση τον σχεδιασμό και τους στόχους που έχουν επιλεγεί σχεδόν σε όλη την Ουκρανία, το πιθανότερο είναι ότι το σχέδιο πυραυλικών επιθέσεων να μην είναι αποτέλεσμα μελέτης μιας εβδομάδας αλλά πολλών. Το ουκρανικό χτύπημα στην Κριμαία ήταν μια καλή αφορμή, δεδομένου ότι οι Ρώσοι σχεδίαζαν τις επιθέσεις εδώ και καιρό.

Εν κατακλείδι να αναφέρουμε ότι ή εν τοις πράγμασι “ακέφαλη” Ευρώπη, λειτουργώντας σαν “προτεκτοράτο” της Ουάσιγκτον, αδυνατεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα και να κάνει κάτι για να τον αποτρέψει. Το αξιοπερίεργο είναι ότι άνθρωποι του μεγάλου αμερικανικού κατεστημένου όπως ο ‘Ελον Μασκ, ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Τζέφρι Σακς, εκφέρουν απόψεις, που λαμβάνουν υπόψη και τη γεωπολιτική της περιοχής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν τις χώρες τους να καταστρέφονται οικονομικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κι ας είναι η Ευρώπη κυρίως που κινδυνεύει να γίνει το κατ’ εξοχήν θέατρο πυρηνικής καταστροφής.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top