GuidePedia

0


Aπευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς τα Κατεχόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Milliyet, το οποίο επιβεβαιώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ. Οι πτήσεις θα γίνονται μέσω πρακτορείου και ήδη το Κρεμλίνο έχει δώσει τη συγκατάθεση του στην Άγκυρα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι συνομιλίες, όμως η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως μεγάλη διπλωματική νίκη της Τουρκίας και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, η Milliyet αναφέρει ότι η συμφωνία θα είναι ορόσημο για την αναγνώριση του Ψευδοκράτους και γίνονται προσπάθειες προετοιμασίας της πρώτης πτήσης από τη Ρωσία προς τα Κατεχόμενα στα εγκαίνια του καινούργιου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Τα εγκαίνια προγραμματίζονται για τις 15 Νοεμβρίου, όμως, τώρα γίνονται σκέψεις για επίσπευση.

Εκτιμάται επίσης ότι η εν λόγω εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη αναγνώριση των Κατεχόμενων στη διεθνή σκηνή και αναφέρεται ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το σημείο προτίμησης των Ρώσων τουριστών μετατοπίστηκε από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου στα Κατεχόμενα. Τις προηγούμενες ημέρες, οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή η απόφαση των ΗΠΑ είχε αντιδράσεις τόσο από την τουρκική πλευρά.

Εξάλλου, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η Ρωσία διόρισε έναν μουσουλμάνο πρεσβευτή στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον Μουράτ Ζιαζίκοφ, ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με τον Πούτιν. Όπως αναφέρει η Milliyet, τα μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο ερμήνευσαν τον διορισμό Ζιαζίκοφ ως «δώρο του Πούτιν στον Ερντογάν».

Πανηγυρίζει ο Τατάρ

Πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους θεωρεί την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ, o οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε δηλώσεις του ο Τατάρ είπε ότι «θα το καλωσορίσουμε εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη με τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας με την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ΤΔΒΚ, έτσι αρχίζει η αναγνώριση, το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις».

Ο Τατάρ είπε επίσης ότι η Τουρκία πραγματοποιεί ήδη απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο από τη δεκαετία του 1970. «Σύμφωνα με τους δικηγόρους μας, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Αλλά οι Ελληνοκύπριοι αντιτίθενται με στόχο να εμποδίσουν την πρόοδό μας και να μας γονατίσουν. Η Ρωσία, για τους δικούς της λόγους, αποσύρει αυτήν την ένσταση, εάν μια ιδιωτική εταιρεία θέλει να πετάξει από τη Μόσχα απευθείας στο Ερτζάν, δεν υπάρχει πρόβλημα λέει, από τη στιγμή που λέει ότι είναι η πολιτική της εταιρείας, αυτό θα συμβεί». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις θα πρέπει να είναι σε γνώση της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι «η συμμετοχή της νότιας Κύπρου στα εμπάργκο κατά της Ρωσίας επιδείνωσε τις σχέσεις με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία αισθάνεται άβολα με αυτό».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top