GuidePedia

0


Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναλύει από την πλευρά της τους λόγους και τις ευρύτερες συνέπειες της ιστορικής απόφασης των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων, που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1987. Μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Το αμερικανικό εμπάργκο δεν είχε ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά έκανε κατά βάση την κυπριακή κυβέρνηση να αναζητήσει άλλους προμηθευτές στρατιωτικών εξοπλισμών. Η Κύπρος βρήκε αυτό που αναζητούσε στη Μόσχα.

Το ορθόδοξο νησιωτικό κράτος έχει στενούς πολιτιστικούς, οικονομικούς και -μέσω της μεγάλης ρωσικής κοινότητας- προσωπικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η άρση του εμπάργκο από την Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να κατανοηθεί ως κίνηση καλής θέλησης για στενότερη διασύνδεση της κυβέρνησης της Λευκωσίας, η οποία επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, με το δυτικό στρατόπεδο».

Όπως σημειώνει η ΝΖΖ: «κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως και ελληνικές, εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στο θαλάσσιο εμπόριο με τη Ρωσία και θα αισθανθούν έτσι τις επιπτώσεις των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Προϋπόθεση για την πώληση αμερικανικών εξοπλισμών είναι να απαγορευθεί σε ρωσικά πολεμικά πλοία να καταπλέουν στα κυπριακά λιμάνια».

Ως προς την Ελλάδα και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και την Τουρκία, η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει γίνει ο εκλεκτός εταίρος των ΗΠΑ στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας στην περιοχή, δυσαρεστώντας την Άγκυρα».

Την ίδια ώρα, παρατηρεί η εφημερίδα, «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, παρά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συνεχίζει τη δική του γεωπολιτική πορεία, γεγονός που αποτελεί σημαντική αιτία αποξένωσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τους παραδοσιακούς συμμάχους της στη Δύση, κυρίως τις ΗΠΑ. Μετά τη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) το Σάββατο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει η χώρα του να γίνει πλήρες μέλος του οργανισμού, ο οποίος κυριαρχείται από την Κίνα και τη Ρωσία.»

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top