GuidePedia

0


Πέτρος Κράνιας
Διπλωματικό επεισόδιο, προς ώρας, έχει προκληθεί από την επίθεση που σημειώθηκε χτες στο Ιρακινό Κουρδιστάν, στα σύνορα με το Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Ιρακινοί και τραυματίστηκα πάνω από 20. Το Ιράκ κατηγορεί την Τουρκία για τον θάνατο των 8 ατόμων, ενώ από την πλευρά της η Τουρκία επιρρίπτει την ευθύνη στους Κούρδους και το ΡΚΚ και καλεί τη Βαγδάτη σε ενδελεχή έρευνα του περιστατικού.

Ανάκληση πρέσβη

Το Ιράκ θα ανακαλέσει τον επιτετραμμένο του στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις και θα καλέσει για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη, μετά τον βομβαρδισμό από τον οποίο σκοτώθηκαν οκτώ πολίτες στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως ανακοίνωσε χτες το βράδυ η ιρακινή κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καζίμι.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε "να καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ιράκ για να του επισημάνει" ότι η Βαγδάτη καταδικάζει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό. Επίσης, ανακαλείται ο επιτετραμμένος του Ιράκ στην Άγκυρα και διακόπτεται η διαδικασία για τον ορισμό ενός νέου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Το συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, απαιτεί επίσης μια επίσημη συγγνώμη από την Τουρκία και "την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεών της από όλο το ιρακινό έδαφος".

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο INA, η Βαγδάτη σκοπεύει επίσης να διαμαρτυρηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Συζήτηση για το Κουρδιστάν ζητούν Ιρακινοί βουλευτές

Την Τετάρτη, 91 βουολευτές του Ιράκ υπέγραψαν αίτηση για να φιλοξενήσουν τον πρωθυπουργό Μουσταφά αλ-Καντίμι και να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την τουρκική επίθεση στην περιοχή Ντουχόκ.

Οι εκπρόσωποι κάλεσαν τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Άμυνας να παραστούν σε συνεδρίαση της Βουλής για να συζητηθούν τα μέτρα που ελήφθησαν για τον τερματισμό της "αιματοχυσίας" στην περιοχή του Κουρδιστάν. Πρόσθεσαν ότι τα μέτρα πρέπει να τερματίσουν τις συνεχείς παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας και την τουρκική επιθετικότητα που παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις του άρθρου 8 του ιρακινού Συντάγματος.

Φταίνε οι Κούρδοι

Η πολύνεκρη επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άμαχοι στο βόρειο Ιράκ έγινε από τρομοκράτες του PKK, δήλωσαν την Τετάρτη πηγές ασφαλείας που επικαλείται η Sabah και το πρακτορείο Anadolu.

Oι μη κατονομασθείσες "πηγές" των τουρκικών μέσων είπαν ότι τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το ΡΚΚ άρχισαν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις υποστηρίζοντας ότι η επίθεση κοντά στο χωριό Παράκχ στην επαρχία Ντουχόκ έγινε από τον τουρκικό στρατό. Σημείωσαν ότι η τρομοκρατική ομάδα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω των επιτυχημένων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, καταφεύγει στη χρήση ψεμάτων, διασποράς παραπληροφόρησης και άλλων ανήθικων μεθόδων για διέξοδο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός απέχει από τη στόχευση αμάχων, πολιτικών υποδομών, ιστορικών και πολιτιστικών κτιρίων και άλλα κατά τις αντιτρομοκρατικές του επιχειρήσεις. Προέτρεψε επίσης τις ιρακινές αρχές να μην προκληθούν από τρομοκράτες του PKK και να ξεκινήσουν έρευνα για να βρουν τους πραγματικούς δράστες.

Παρακολουθούμε, λένε οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, αρνούμενος να σχολιάσει λεπτομερώς την ώρα που προκύπτουν πληροφορίες για το χτύπημα.

Σε τακτική ενημέρωση Τύπου, ο Πράις επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι η στρατιωτική δράση στο Ιράκ θα πρέπει να σέβεται την ιρακινή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και τόνισε "τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας των αμάχων".

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top