GuidePedia

0


Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Υπουργός Τσαβούσογλου, «Θα γίνει νέα επιχείρηση στη Συρία;» Απάντησε ξεκάθαρα στο ερώτημα και είπε «Η απειλή για την Τουρκία αυξάνεται, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». Αντιδρώντας στον οπλισμό των νησιών από την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε: “Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά”, είπε, σύμφωνα με την Χουριέτ.

Απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ο Τσαβούσογλου είπε: “Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά”. Ο υπουργός Τσαβούσογλου έκανε τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με τις δηλώσεις και τις κινήσεις της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες:

«Έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ έχουν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία – Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken, κάναμε Η προειδοποίηση. ΗΠΑ” Αν και ο κόσμος είπε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση δεν διέφυγε της προσοχής μας, φυσικά.

Από την άλλη, είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώνειι η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της δόθηκε υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να επικαλείται η Ελλάδα δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα την έχει οπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν τα παρατήσει θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο…

Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί τους παραχωρούνται υπό όρους νησιά. Αν η Ελλάδα που το διεθνές δίκαιο σε κάθε ευκαιρία δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα το πάμε παρακάτω. Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, δεν πρέπει λαμβάνει τα λόγια μας μη σοβαρά σαν να έχει το βλέμμα της στα εδάφη μας, αυτό είναι παραβίαση της συμφωνίας, στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει, δεν μπορούμε να πούμε ότι όσο και να βάλει, θα σας ακολουθήσουμε όσο δεν σταματήσετε την παράβαση».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top