GuidePedia

0


Το ιστορικό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υποδηλώνει ότι συχνά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να εκβιάσει και να απειλήσει. Στο τέλος όμως πιεζόμενος πάντα υποχωρούσε. Τώρα πάλι ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά πλέον ο Ερντογάν δρα ανεξέλεγκτα καθώς δεν έχει αντίπαλο στο εσωτερικό της Τουρκίας τον στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αντιδράσει, το 2009, στην επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και επίσης κατά την εκλογή του Δανού Ράσμουσεν στη θέση του γενικού γραμματέα. Η Τουρκία τελικά συμφώνησε με αντάλλαγμα άνοιγμα κεφαλαίων διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Τότε ο στρατός είχε δηλώσει στον Ερντογάν πως δεν θα επέτρεπε παιχνίδια με το ΝΑΤΟ. Τώρα όμως, μετά το «πραξικόπημα» παρωδία του 2016 ο στρατός δεν έχει πολιτικό ρόλο.

Κατά συνέπεια ο Ερντογάν μπορεί την σημερινή κρίση να την τραβήξει όσο εκτιμά ότι εξυπηρετούνται τα τουρκικά συμφέροντα. Εξάλλου ο Ερντογάν δεν έχει κανέναν να φοβάται και η ενημέρωση στην Τουρκία είναι πλέον πλήρως «φιλτραρισμένη» σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Ο μόνος παράγοντας που δεν μπορεί να ελέγξει ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό μέτωπο είναι η οικονομία, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία, πλήττοντας τους μέσους Τούρκους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, της αυξανόμενης ανεργίας και της φθίνουσας αξίας της τουρκικής λίρας.

Η Δύση, ειδικά οι Αμερικανοί, μπορούν να ασκήσουν σοβαρή πίεση χρησιμοποιώντας την οικονομία ώστε να αναγκάσουν τον Ερντογάν να υποχωρήσει. Με αυτό δεδομένο το Βέτο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ μάλλον δεν έχει τύχη. Ο Ερντογάν θέλει να πιέσει τις ΗΠΑ όχι απαραίτητα ια F-16V ή F-35 αλλά απλώς για να ξανακαθίσει στο τραπέζι με τον Μπάιντεν που μέχρι τώρα τον κρατά σε απόσταση. Από το 2019 και τη δίξωη της Halkbank στις ΗΠΑ η Τουρκία αγωνίζεται για επαναπροσέγγιση. Τώρα βρήκε ή θεωρεί πως βρήκε την ευκαιρία. Ωστόσο ο Ερντογάν και λόγο της ισλαμιστικής του ιδεολογίας έχει ένα αντί-ΝΑΤΟϊκό και αντί-δυτικό υπόβαθρο στην Τουρκία.

Ωστόσο η πολιτική κατευνασμού της Δύσης απέναντί του τον ενθαρρύνει.
Το τι ακριβώς πιστεύει ο Ερντογάν για την Δύση αποκαλύφθηκε από αμερικανική έρευνα σχετικά με την ιρανική Δύναμη Quds. «Όταν έχω την ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα τσακώσω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ», αποκαλύφθηκε ότι έλεγε ο Ερντογάν.

Μπροστά στην πίεση, ο Ερντογάν πιθανότατα θα κάνει ένα βήμα πίσω για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Θα περιμένει όμως την επόμενη ευκαιρία για να κάνει άλλη μια κίνηση κατά του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία πληρώνει το τίμημα για τον κατευνασμό του Ερντογάν, ειδικά στον απόηχο του ψευδούς πραξικοπήματος του 2016 που ο Ερντογάν ενορχήστρωσε για να ξεκινήσει μια μαζική εκκαθάριση αξιωματικών.

Πριν λίγες ημέρες ο Ερντογάν αποκάλυψε τα σχέδιά του για νέα στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, λέγοντας ότι μόλις ο στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους, η Τουρκία θα αρχίσει να επεκτείνει αυτό που αποκάλεσε μια ασφαλή ζώνη περίπου 30 χιλιόμετρα βαθιά στο συριακό έδαφος. από τα τουρκικά σύνορα. Ίσως η κλιμάκωση της αντιδυτικής ρητορικής του και η απειλή βέτο για τους νέους υποψηφίους για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε κάποιο βαθμό έχει να κάνει με τη σχεδιαζόμενη κίνηση της Τουρκίας να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική εισβολή. Ελπίζει και πάλι στην σιωπή της Δύσης;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top