GuidePedia

0

Ζήτημα αιφνιδιασμού δεν τίθεται-όπως δεν τέθηκε ούτε το 2020-καθώς το Ελληνικό Επιτελείο έχει «διαβάσει»τους γείτονες και έχει απαντήσεις σε όλα τα ενδεχόμενα.

Όσο πλησιάζουν οι Τουρκικές εκλογές και η Άγκυρα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει επί του πεδίου όσα επιδιώκει στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο πιο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά η Αθήνα, με το Ελληνικό Επιτελείο να παρακολουθεί με απόλυτη προσήλωση την κατάσταση και να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Άλλωστε τα γεγονότα του 2020 όταν μέσα σε λίγους μήνες οι γείτονες εκτίναξαν την ένταση κατακόρυφα με αποκορύφωμα την κρίση του καλοκαιριού όταν οι Στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας βρέθηκαν απέναντι στο Αιγαίο παραμένουν νωπά.

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες το δήθεν καλό κλίμα το οποίο καλλιεργήθηκε έπειτα από την συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε σε μια ακόμη «ψυχροπολεμική» κατάσταση, με την Άγκυρα να δυναμιτίζει με τη ρητορική και κυρίως με τις ενέργειες της κάθε προσπάθεια προσέγγισης. 

Αντίθετα η εικόνα πλέον παραπέμπει στην προ κρίσης του 2020 εποχή όταν η Άγκυρα έδειχνε ξεκάθαρα που επιθυμεί να οδηγηθούν οι σχέσεις με την Αθήνα. Οι προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο με αποκορύφωμα το πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων και η πέρα από κάθε λογική εμπρηστική ρητορική αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στα ακριτικά νησιά δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην Αθήνα. Αναγκάστηκε να «παγώσει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, απέπεμψε την Τουρκική πολεμική αεροπορία από την ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet» και έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρώπη. Με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα των Τουρκικών προκλήσεων και απειλών στον πρόεδρο Μπάιντεν στις 16 Μαίου.

Την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ ανεβάζει το επίπεδο εγρήγορσης των Ενόπλων Δυνάμεων και φροντίζει να στέλνει σταθερά μηνύματα αποτροπής στους προκλητικούς γείτονες. «Οι Τούρκοι επιτελείς» όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές «διαπίστωσαν την περασμένη εβδομάδα τόσο τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και τη δυνατότητα που έχει σε πραγματικές επιχειρήσεις και όχι στον ‘’πετροπόλεμο’’ των υπερπτήσεων και παραβιάσεων να επιφέρει καίρια πλήγματα και να παραλύσει μέσα σε λίγες ώρες την αεράμυνα των γειτόνων εξασφαλίζοντας αεροπορική υπεροχή». Ειδικά όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ήταν ένα μάθημα απέναντι στα επικοινωνιακά ‘’πυροτεχνήματα’’ των γειτόνων εκτιμά το Ελληνικό Επιτελείο.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις της ή θα συνεχίσει την τακτική του «πετροπόλεμου», δοκιμάζοντας κυρίως στον αέρα τα αντανακλαστικά της Αθήνας και συντηρώντας τις υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το Αιγαίο με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος παραμονεύει. Η εκτίμηση πάντως είναι ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω πίεση προς την Αθήνα αυτό ενδεχομένως να γίνει στη θάλασσα στη λογική των γεγονότων του 2020. Μια πιθανή νέα έξοδος ερευνητικού σκάφους σε περιοχές που ήδη έχει σημαδέψει η Άγκυρα με βάση το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα έβαζε εκ νέου «φωτιά» στην περιοχή.

Στον επιχειρησιακό χάρτη του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται φυσικά και αυτό το σενάριο όπως και άλλα. Ζήτημα αιφνιδιασμού δεν τίθεται-όπως δεν τέθηκε ούτε το 2020-καθώς το Ελληνικό Επιτελείο έχει «διαβάσει»τους γείτονες και έχει απαντήσεις σε όλα τα ενδεχόμενα. Η αντίδραση θα είναι δεδομένη και μονόδρομος και μάλιστα η χρονική συγκυρία βρίσκει τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμη πιο έτοιμες. Και τη χώρα με ακόμη πιο ισχυρές συμμαχίες.

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top