GuidePedia

0


Καπούτσης Χρήστος
«H Ελλάδα η οποία κωφεύει στις εκκλήσεις της Τουρκίας για επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, μεθόδους και διάλογο, είναι αυτή που συνεχίζει να αυξάνει την ένταση και να κλιμακώνει την πίεση στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, παραβιάζουν συστηματικά τον τουρκικό εναέριο χώρο» (απόσπασμα από δελτίο τύπου με πηγή προέλευσης το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, χωρίς να κατονομάζεται, που δημοσιεύτηκε και μεταδόθηκε από το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ) , την επομένη των μαζικών τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά του Α. Αιγαίου και της προτροπής για moratorium στο Αιγαίο που προέτρεψε το ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκαλεί γεγονότα, τετελεσμένα, όχι μόνο στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και πολιτικά και διπλωματικά και ενεργειακά και οικονομικά και γεωπολιτικά. Γεγονότα που βάζουν “φυτίλι” και στις διμερείς σχέσεις κρατών, είτε αυτά ανήκουν στο ΝΑΤΟ, είτε όχι. Η Ελλάδα, στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, έχοντας αυτοβούλως τεθεί «στην σωστή πλευρά της ιστορίας», ταυτιζόμενη πλήρως με τις αμερικανο-νατοϊκές επιλογές και αφού έχει στείλει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (άραγε η Τουρκία σε ποια πλευρά της ιστορίας βρίσκεται), έχει χαρακτηριστεί και επισήμως, ως «μη φιλική χώρα» από τη Ρωσία.

Η Άγκυρα εκτιμά ότι επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναβαθμίσει τον διπλωματικό ρόλο της Τουρκίας, είναι και μία ευκαιρία, για το σύστημα εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν, να “κλείσει” και διάφορες περιφερειακές εκκρεμότητες με τους Κούρδους, τη Συρία, την Κύπρο και το Αιγαίο, έχοντας εξασφαλισμένη την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Η εντολή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προς Αθήνα και Άγκυρα είναι απολύτως σαφής. Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα πρέπει να μην διαταράσσεται η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ώστε η Συμμαχία να είναι στο μεγαλύτερο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας. Να μην υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, που να υπονομεύει το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας των δύο γειτονικών κρατών, που είναι σημαντικοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή να επικρατεί ηρεμία στο Αιγαίο, ένα άτυπο moratorium.

Moratorium NATO

Η Τουρκία, όχι μόνο αγνόησε την εντολή του ΝΑΤΟ, αλλά επιπλέον, κλιμακώνει την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της στο Αιγαίο. Η τουρκική δραστηριότητα, ένας συνδυασμός επίδειξης αεροπορικής ισχύος και στρατιωτικής πυγμής, έχει στόχο την αναθεώρηση του νομικού και κυριαρχικού καθεστώτος στο Αιγαίο και να προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια στους φιλήσυχους κατοίκους των ελληνικών νησιών.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, να επαναφέρει με ένταση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου, εξαρτώντας την μάλιστα με την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά!

Εμμέσως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ζητούν και οι Αμερικανοί! Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, πρωτίστως αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται, για την άμυνα των νησιών του Αιγαίου!

Σε επανειλημμένες διπλωματικές παρεμβάσεις της Ελλάδας, ακόμη και σε επίπεδο πρωθυπουργού, είτε στο ΝΑΤΟ, είτε στις ΗΠΑ, όπου κατήγγειλε την τουρκική αναθεωρητική πολιτική, η απάντηση ήταν -και είναι- απολύτως ξεκάθαρη και σαφώς φιλοτουρκική: «Να κάνετε διάλογο, Αθήνα και Άγκυρα για το Αιγαίο και μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις να τα…βρείτε»!!! Ήγουν, να δεχθεί η Ελλάδα ασμένως τις ιταμές και έκνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, παραβλέποντας το προφανές ότι θίγονται ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, χάριν της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των αναβαθμισμένων στρατηγικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων!

Πολύ φοβάμαι -και μακάρι οι φόβοι να αποδειχτούν αβάσιμοι, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ έχοντας στις αποσκευές του και τη “λύση” για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα….

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top