GuidePedia

0

H πρώτη εικόνα των ελληνικών Rafale φορτωμένων με Meteor, σίγουρα εκνευρισμό στη Άγκυρα και ακόμα μεγαλύτερο στον... σουλτάνο.

Σε επίδειξη πυγμής με τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη που είναι πολύ φθηνότερα και τα κατασκευάζει ο γαμπρός του, προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν ως απάντηση στην παραλαβή των πρώτων έξι Rafale από την ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη στην Τανάγρα. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην γειτονική χώρα καθώς επένδυε πάντα στην στρατηγική των κανονιών και αυτή είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει περισσότερο, όπως φαίνεται. Δεν είναι τυχαία η απόπειρα απαξίωσης των Rafale από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αν και η τουρκική ηγεσία αποφεύγει να εκτεθεί με τέτοιου είδους επίσημες «αξιολογήσεις» των μαχητικών που βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Ονειρεύεται... διπλωματικές επιτυχίες

Σε άλλα χθεσινά... επεισόδια,ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ελπίζει να καταφέρει να πείσει τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας να βρεθούν «τετ α τετ» το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

«Στις αρχές του επόμενου μήνα, έχω μία επίσκεψη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, στην Άγκυρα. «Ελπίζουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε σε φιλειρηνικό τόνο.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε πως ο Ερντογάν προσκάλεσε τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία για να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Τα Rafale είναι εδώ (και αποτελούν φόβητρο

Πίσω ακριβώς από το σημείο όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο ένα από τα έξι Rafale αλλά και το «δίλιτρο» Mirage MK2 τόνιζε εμφατικά ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη κατασκευαστεί το πρώτο μεταλλικό υπόστεγο το όποιο θα «στεγάσει» μια από τις «ριπές». Κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ από τα Στελέχη της ΠΑ υπό την καθοδήγηση των Γάλλων που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ήδη «στρατοπεδεύσει» στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κατασκευή και άλλων τέτοιων υποστέγων στα πρότυπα της Armee D'el Air τα οποία θα αποτελέσουν τις «φωλιές» των καινούργιων αποκτημάτων της HAF.

Στα πρότυπα όμως της Γαλλικής Αεροπορίας, ίδιες με των ιπτάμενων που πετούν δύο δεκαετίες τώρα τα Rafale ήταν και οι εντυπωσιακές αντί-G καινούργιες φόρμες με τις οποίες εμφανίστηκαν τα Ελληνικά «γεράκια» που επέστρεψαν φέρνοντας τα πρώτα έξι Rafale.

Η δουλειά στην Τανάγρα όπως συνεχώς αναφέρουν τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μόλις άρχισε με την προσπάθεια να εστιάζεται ταυτόχρονα σε δύο άξονες. Από τη μια οι υποδομές και το «χτίσιμο» σχεδόν από το μηδέν μιας καινούργιας Μοίρας και από την άλλη η εντατική εκπαίδευση σε αέρα και έδαφος με τη φιλοδοξία η 332 ΜΠΚ «Γεράκι» να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια στην «ατσάλινη γροθιά» της HAF. Ώστε τα λόγια του αρχηγού σχηματισμού χθες το μεσημέρι με τον ιπτάμενο να δίνει υπόσχεση ότι θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών να γίνουν πράξη.

Εκτός από τα υπόστεγα η νο1 προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στην 332 είναι να φτάσει στην Τανάγρα ο εξομοιωτής πτήσης του Rafale κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. «Εργαλείο» ίσως ακόμα και πιο χρήσιμο και από τα μαχητικά στη δεδομένη χρονική συγκυρία αφού σε αυτόν στηρίζεται η εκπαίδευση των ιπτάμενων στο έδαφος. Το καθημερινό «φροντιστήριο» στον εξομοιωτή όπως και το briefing έπειτα από κάθε πτήση θα είναι για τους αεροπόρους ο δίαυλος για να βελτιώνονται συνεχώς σε ένα μαχητικό πολύ υψηλών απαιτήσεων όπως το χαρακτηρίζουν. «Ένα αεροσκάφος το οποίο μπορεί να κάνει πράγματα τα οποία ακόμη ανακαλύπτουμε» όπως λένε χαρακτηριστικά. Το όποιο πλέον βάζουν στο περιβάλλον του Αιγαίου και συνολικά στο «τερέν» στο οποίο θα κληθούν να επιχειρήσουν αν απαιτηθεί. Και ταυτόχρονα να το «συνδέσουν» με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνεων κυρίως με τα υπάρχοντα εναέρια μέσα τα οποία διαθέτει η HAF.



Αναλώσιμα των Rafale έχουν ήδη φτάσει στην Τανάγρα ενώ η μεγάλη παραλαβή που αναμένεται δεν είναι άλλη από αυτή των «φονικών» αντιαεροπορικών πυραύλων Meteor. Μια μεγάλη παραγγελία που φαίνεται ότι ξεπερνά κατά πολύ έναν φόρτο και βάζει την Πολεμική Αεροπορία στο κλειστό club όσων διαθέτουν το ισχυρότερο ίσως Α/Α βλήμα στον κόσμο.

Με την πρώτη εικόνα των Ελληνικών Rafale φορτωμένων με Meteor να προκαλεί σίγουρα εκνευρισμό στη Άγκυρα και «κρύο ιδρώτα» στον Τούρκο Αρχηγό Αεροπορίας, καθώς και τον Τούρκο Πρόεδρο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top