GuidePedia

0


Μετά την αναστάτωση περί του East Med έρχεται φιλόδοξος αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Σ.Αραβία και θα καταλήγει στην Αίγυπτο μέσω Ιορδανίας και Ισραήλ, με επόμενο στάδιο αυτό της διασύνδεσης Αιγύπτου-Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδος

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση στην Ερυθρά Θάλασσα με τη συμμετοχή της φρεγάτας Alexandria, των πολεμικών πλοίων USS Janson Dunham και USS Cole.

Ο συνταγματάρχης Garip Abdulhafiz, εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Στρατού, δήλωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η φρεγάτα Alexandria του Αιγυπτιακού Ναυτικού και τα πολεμικά πλοία USS Janson Dunham και USS Cole από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συμμετείχαν στην άσκηση.

Ο Abdulhafiz σημείωσε ότι στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν κάποια σενάρια με τους Αμερικανούς στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως η διασφάλιση της θαλάσσιας και ναυτικής ασφάλειας έναντι απειλών από τον αέρα και τη θάλασσα, για την προστασία εμπορικών φορτηγών πλοίων.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η άσκηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του "σχεδίου της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου εκπαίδευσης και ανταλλαγή αμοιβαίας εμπειρίας με τις ένοπλες δυνάμεις φίλων χωρών".

Η δήλωση δεν παρείχε σαφείς πληροφορίες για το πότε διεξήχθη η άσκηση και τη διάρκειά της.
Στρατιωτική άσκηση Αιγύπτου-Σ.Αραβίας και νέα σχέδια για αγωγό που θα καταλήγει στην Α.Μεσόγειο

Επίσης αναφέρθηκε ότι, οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν επίσης κοινή στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Tabuk-5» σε σαουδαραβικό έδαφος.

Σε γραπτή δήλωση του αιγυπτιακού στρατού, σημειώθηκε ότι στην άσκηση συμμετάσχουν στρατιωτικές μονάδες των δύο χωρών. Πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της άσκησης δεν κοινοποιήθηκαν στη δήλωση.

Όπως αναφέρουμε εδώ και μεγάλο διάστημα στο "Πενταπόσταγμα", δημιουργείται ταχύτατα ένας τεράστιος και ισχυρότατος αμυντικός άξονας Ελλάδας-Ινδίας-Σ.Αραβίας-Αιγύπτου-Γαλλίας κατά του τουρκικού άξονα στην Μεσόγειο, προκαλώντας οργή και ανησυχία στην Άγκυρα.

Ο γνωστός Ισραηλινός ειδικός SETH J. FRANTZMAN, είχε αναφέρει προ μηνών, ότι συνδέονται αμυντικά πλέον όλο και περισσότερο χώρες όπως η Γαλλία, η Ινδία και η Ελλάδα με μια ομάδα χωρών που έχουν κοινά ενδιαφέροντα στον Κόλπο.

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τα ΗΑΕ, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

«Η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας είναι στρατηγικής σημασίας και για τα δύο έθνη καθώς και για ολόκληρο το περιφερειακό σύμπλεγμα Ανατολικής Μεσογείου-Μέσης Ανατολής», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Michael Tanchum, ανώτερος συνεργάτης στο Αυστριακό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον.

«Το 2021 υπήρξε έτος ορόσημο πολλών γεγονότων που ανέβασαν το επίπεδο της ελληνο-σαουδαραβικής σχέσης ασφάλειας, ιδίως με την πρώτη διμερή στρατιωτική άσκηση της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, με την ονομασία «Eye of the Falcon 1», τον Μάρτιο του 2021 και την συμμετοχή του Βασιλείου στην άσκηση «Hercules 21» τον Σεπτέμβριο του 2021”.

Όλα αφορούν τον φιλόδοξο αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Σ.Αραβία και θα καταλήγει στην Αίγυπτο μέσω Ιορδανίας και Ισραήλ, με επόμενο στάδιο αυτό της διασύνδεσης Αιγύπτου-Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top