GuidePedia

0


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ήθελε να έχει μια ρεαλιστική σχέση με την Τουρκία, αλλά το καθεστώς του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ τοξικό για το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ, αναφέρει σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Ahval o Aykan Erdemir, διευθυντήw προγράμματος για την Τουρκία στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας (FDD) και πρώην μέλος της αντιπολίτευσης του τουρκικού κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνει δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία. «Θα ήταν ντροπιαστικό για τον Μπάιντεν να ποζάρει με τον Ερντογάν σε μια εποχή που η Τουρκία είναι ένας από τους χειρότερους παραβάτες στους τομείς της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», είπε ο Ερντεμίρ στη σειρά podcast 12 Minutes του Ahval .

Η Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης με την εναρκτήρια ομιλία του Μπάιντεν. Η σύνοδος κορυφής θεωρείται μια από τις βασικές πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, καθώς επιδιώκει να απωθήσει ένα παγκόσμιο κύμα αυταρχισμού.

Η σύνοδος κορυφής ήταν μεταξύ των υποσχέσεων του Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία το 2020. Ενώ η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί λόγω Ερντογάν , υπάρχουν περισσότερες από 100 χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής.

Ο Ερντεμίρ πιστεύει ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη σύνοδο κορυφής είναι «ακόμη μια υπενθύμιση», όχι μόνο των ψυχρών σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά και της συνεχιζόμενης δικομματικής συναίνεσης στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε μια λειτουργική δημοκρατία ούτε ένας στενός σύμμαχος που αξίζει μια τέτοια πρόσκληση.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top