GuidePedia

0


Μας ενδιαφέρει ακόμα μία τροπολογία στον νέο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, εκτός από αυτή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για την ελληνοαμερικανική στρατηγική συμμαχία.

Η τροπολογία αφορά μεν την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά αναφέρεται στη χρήση των τουρκικών drones, τα οποία φαίνεται ότι χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία. Σύμφωνα με πληροφοίες αν αυτό αποδειχθεί θα επιχειρηθεί επιβολή εμπάργκο από την πλευρά του Κογκρέσου.

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος και στις προθέσεις του Κογκρέσου για τον αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου:

Και μας αφορά, μετέδωσε ο δημοσιογράφος, η τροπολογία διότι μία από τις βάσεις των συγκεκριμένων τουρκικών drones βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται -και αυτή μαζί με το σχέδιο νόμου του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων- στο τελικό πακέτο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το 2022.

Προβλέπει ότι σε 180 ημέρες από την ισχύ του νόμου, άρα στο τέλος Μαϊου, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υποχρεωμένο να καταθέσει στο Κογκρέσο έκθεση με την οποία πρέπει να απαντά στο ερώτημα αν στο πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά οπλικά συστήματα ή τεχνολογία.

Η τροπολογία αυτή αφορά την Τουρκία, η οποία προσφέροντας drones στο Αζερμπαϊτζάν το βοήθησε να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας.

Είναι σημαντικό επίσης ότι η τροπολογία αυτή υποχρεώνει την αμερικανική κυβέρνηση να καταγράψει -σε 6 μήνες-οποιαδήποτε εμπλοκή ξένων παραγόντων στον πόλεμο, άρα στοχεύει κατευθείαν την Τουρκία.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να περιγράψει και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν ξένοι παράγοντες, οι Τούρκοι δηλαδή, όπως και τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού και της εμπλοκής ξένων κυβερνήσεων κατά την διάρκεια αλλά και μετά τις συγκρούσεις.

Απαιτείται ακόμα να αποκαλυφθεί η προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν και ξένων κυβερνήσεων να στρατολογήσουν και να χρησιμοποιήσουν ξένους τρομοκράτες. Ως γνωστό η μόνη χώρα που το κάνει προς το παρόν, είναι η Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου για το έτος 2022, περιλαμβάνεται και το νομοσχέδιο του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ για την αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, περιλαμβάνεται

Είναι το γνωστό νομοσχέδιο NDAA 2022, το οποίο συνήθως «περνά» εύκολα και από τα δύο σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή.

Όπως έχουμε γράψει, η συμπερίληψη του νομοσχεδίου του κ. Μενέντεζ έγινε δυνατή μετά από τη συμφωνία των Δημοκρατικών στη Βουλή και την Γερουσία.

Η νέα ελληνο-αμερικανική στρατιωτική συμμαχία ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά μετά από τις πρωτοβουλίες του φιλέλληνα γερουσιαστή. Προηγήθηκε ο νόμος East Med Act, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας.

Με το νέο σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να προμηθεύεται πιο εύκολα αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και θα έχει τη δυνατότητα, εάν το επιθυμεί, να προχωρήσει τις διαδικασίες αγοράς των μαχητικών F-35.

Προς το παρόν είμαστε υποχρεωμένοι να αναμένουμε τη ψήφιση του αμυντικού προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top