GuidePedia

0


Του Χρήστου Καπούτση
Η αναζωπύρωση εθνικιστικών οραμάτων και αποσχιστικών τάσεων, των λαών της Βαλκανικής, δημιουργούν ένα ντόμινο σοβαρών εξελίξεων σε Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, είναι έτοιμη, για μία ακόμη φορά, να εκραγεί. Η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παρακολουθεί τις εξελίξεις στα κεντροδυτικά Βαλκάνια, που εκτιμώνται ως ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για αλλαγή των κρατικών συνόρων στα Βαλκάνια , μέσω της αποκατάστασης των «αδικιών» σε βάρος μειονοτικών πληθυσμών, που προέκυψαν, κατά βάση, μετά το βίαιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, που ήταν και το αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999.

Ενδεικτικό της τραγελαφικής , αλλά ιδιαιτέρως επικίνδυνης κατάστασης στα κεντροδυτικά Βαλκάνια είναι το εξής περιστατικό. Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντοντικ, με ρωσική διαμεσολάβηση καθότι προστατευόμενος του Κρεμλίνου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στην Άγκυρα και απέσπασε υποσχέσεις για στρατιωτική βοήθεια. Η Σερβία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία κυρίως στον αμυντικο- βιομηχανικό τομέα, αλλά και με την Τουρκία. Παράλληλα όμως, ο Τ. Ερντογάν έχει υποσχεθεί βοήθεια στον ηγέτη των Βόσνιων Μουσουλμάνων Μπακίρ Ιζεμπέκοβιτσ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Σερβοβόσνιους!! Η Τουρκία διεισδύει μέσω του Ισλάμ στα Βαλκάνια και αυτοανακηρύσσεται ως προστάτιδα των μουσουλμάνων της Βαλκανικής (και των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης) και ταυτόχρονα, διατηρεί ναυτική βάση στην Αλβανία, είναι βασικός εταίρος της Σερβίας με προοπτική τη δημιουργία μιας αντινατοϊκής και ταυτόχρονα φιλορωσικής γεωγραφικής νησίδας στο κέντρο της Βαλκανικής!

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επικρατήσει η εθνικιστική ομάδα του VMRO, που καταγγέλλει την Συμφωνία των Πρεσπών ως προδοτική και τον Ζόραν Ζάεφ για προδότη! Το ενδιαφέρον είναι ότι , σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο των Σκοπίων, το μικρό αλβανικό κόμμα BESA, που μεταπήδησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ζ. Ζάεφ στην συμμαχία του VMRO-DPMNE, έγινε κατόπιν παρασκηνιακής παρέμβασης του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν! Η Ρωσία και η Τουρκία, έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους με την Συμφωνία των Πρεσπών , που άνοιξε το δρόμο στην Βόρεια Μακεδονία, για την πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση στο Κόσσοβο είναι έκρυθμη. Στην Μιτροβίτσα, ειδικά στον βόρειο τομέα, είναι συχνές οι συγκρούσεις των Σέρβων με την αστυνομία του Κοσσόβου, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Συνοπτικά, η κατάσταση στα Βαλκάνια διαμορφώνεται ως εξής: Οι αλβανοί πολιτικοί με μπροστάρη τον πρωθυπουργό Εντυ Ράμα, επιδιώκουν τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, ώστε να ενσωματωθούν στον Εθνικό κορμό (Αλβανία), το Κοσσυφοπέδιο και οι περιοχές, όπου κατοικούν αλβανόφωνοι, της Βόρειας Μακεδονίας (Τέτοβο, Κουμάνοβο), του Μαυροβουνίου και της νότιας Σερβίας (κοιλάδα του Πρεσέβου, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς) . Οι Σέρβοι, οραματίζονται μια Σερβία που θα προσαρτήσει τους Σερβοβόσνιους (τον σερβικό τομέα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης), το Κοσσυφοπέδιο (τουλάχιστον τον βόρειο τομέα) και το Μαυροβούνιο. 

Η Βουλγαρία, επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να επωφεληθεί και να αυξήσει την γεωγραφική της επικράτεια. Η Άγκυρα, μέσω της τουρκικής μειονότητας που ζει στη νότια Βουλγαρία, θα έχει καταλυτική παρέμβαση στις όποιες επιλογές της βουλγάρικης κυβέρνησης, σχετικά με τα Σκόπια. Οι Κροάτες διεκδικούν μερίδιο στην περίπτωση διάσπασης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης λόγω της ακύρωσης της Συμφωνίας του Ντέιτον. Στην Κράινα, τον σερβικό θύλακα στα εδάφη της Κροατίας, οι Σέρβοι κάτοικοι της Κράινας, έχουν διακαή πόθο να φύγουν από την Κροατία και να ενσωματωθούν στη Σερβία.

Κοντολογίς, τα Βαλκάνια βρίσκονται σε επικίνδυνη αναταραχή. Απαιτείται, ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή και υπεύθυνες παρεμβάσεις, από την Ελλάδα, ως σταθεροποιητική δύναμη και κυρίως από διεθνείς παράγοντες, έγκαιρα και χωρίς προκαταλήψεις. Η Ε.Ε. φαίνεται να «απουσιάζει» και πάλι… Ο Βαλκανικός Εθνικισμός και μεγαλοιδεατισμός, πρέπει να αποδοκιμαστούν, ως πολιτική έκφραση, που υπονομεύει το υφιστάμενο συνοριακό καθεστώς. Διαφορετικά, θα πυροδοτήσουν εκρηκτικές και μάλλον οδυνηρές, για τους Λαούς της Βαλκανικής, γεωπολιτικές εξελίξεις, που θα προκαλέσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top