GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Το "φάντασμα" της Συνθήκης των Σεβρών καταδιώκει τους Τούρκους και τους οδηγεί σε λάθος χειρισμούς στο Κουρδικό ζήτημα

Από τα τέλη του περασμένου μήνα, η Τουρκία και οι σύμμαχοί της της συριακής αντιπολίτευσης απειλούν να επέμβουν στρατιωτικά στη βορειοανατολική Συρία κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Η Άγκυρα θεωρεί τους SDF, του οποίου το κύριο συστατικό είναι οι Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG), ως συριακό παράρτημα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ένα κίνημα που θεωρείται τρομοκρατικό από τη διεθνή κοινότητα, το οποίο έχει εμπλακεί σε ανταρτοπόλεμο κατά του τουρκικού κράτους εδώ και δεκαετίες.

Η προσέγγιση Κούρδων-Άσαντ με προτροπή της Ρωσίας

Έκτοτε, πληθαίνουν οι αναφορές για μια συνεχιζόμενη από τη Ρωσία επαναπροσέγγιση στη Συρία μεταξύ των SDF και του καθεστώτος Άσαντ στη Δαμασκό.

Για παράδειγμα, η φιλοσαουδική παναραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat ισχυρίστηκε ότι αντιπροσωπείες από το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο SDC, την πολιτική πτέρυγα των SDF, πραγματοποίησαν πολλές επισκέψεις στη Δαμασκό, όπου προσφέρθηκαν να δώσουν στο καθεστώς Άσαντ έως και 75% της παραγωγής πετρελαίου στη βορειοανατολική Συρία ως «χειρονομία καλής θέλησης».
Ωστόσο, το SDC αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Οι αναφορές για διάλογο με το καθεστώς δεν είναι αληθινές. Η AANES δεν έχει και δεν πρόκειται να παραδώσει καμία από τις περιοχές ελέγχου της στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο Luqman Ahmi, εκπρόσωπος της Αυτόνομης Διοίκησης της Βορειοανατολικής Συρίας (AANES).

«Επίσημα, το SDC αρνήθηκε τον διάλογο με το καθεστώς. Ρώτησα ο ίδιος αξιωματούχους του SDC για το θέμα και το διέψευσαν. Ωστόσο, οι έμμεσες συνομιλίες μέσω του ρωσικού ενδιάμεσου για στρατιωτικό συντονισμό ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει », αναφέρει ο Kamal Sheikho, ένας Κούρδος δημοσιογράφος με έδρα το Καμισλί.

Ωστόσο και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος επέστρεφαν στη βορειοανατολική Συρία.

Οι Κούρδοι ζητάνε τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Άσαντ στις περιοχές τους

Ομοίως, ο Κούρδος πολιτικός Fouad Aleeko έγραψε στη Nedaa Post ένα άρθρο, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι η Συρία είναι πιθανό να γίνει μάρτυρας της επιστροφής του καθεστώτος Άσαντ στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη που ελέγχεται από τις SDF.

«Το καθεστώς δεν θεώρησε ποτέ αυτές τις περιοχές πέρα ​​από τον έλεγχό του», έγραψε. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει διατηρήσει κάποιου είδους παρουσία σε περιοχές των SDF μέσω κυβερνητικών και διοικητικών υπηρεσιών, όπως αυτή των πολιτικών υποθέσεων, καθώς και την παρουσία των υπηρεσιών ασφαλείας σε μικρά τμήματα των πόλεων Hassakeh και Qamishli. Το καθεστώς ελέγχει επίσης σε κάποιο βαθμό το αεροδρόμιο του Καμισλί.

Για τον Aleeko, το κύριο εκκρεμές ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών είναι αυτό της αποκέντρωσης:

Ενώ το καθεστώς επιμένει στον Νόμο για την Τοπική Διοίκηση 107, ο οποίος ψηφίστηκε το 2011, οι SDF επιμένουν σε μια πιο αποκεντρωμένη προσέγγιση, που θα επέτρεπε στις περιοχές με πλειοψηφία Κούρδων στα βορειοανατολικά της Συρίας να κυριαρχούν αυτοί ως τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι λάθος χειρισμοί των Τούρκων στο Κουρδικό ζήτημα

Μια προοπτική που τρομάζει τους εθνικιστές στην Τουρκία, είναι ότι μεταξύ 15% και 20% του πληθυσμού της χώρας είναι Κούρδοι, που ζούν κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της Ανατολίας στα σύνορα με τη Συρία.

«Η πολιτική της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθοδηγείται από μια εμμονή στην ασφάλεια. Η Τουρκία φοβάται ότι η ίδρυση ενός αυτόνομου Συριακού Κουρδιστάν, όπως το Ιρακινό Κουρδιστάν, θα πυροδοτούσε ένα φαινόμενο ντόμινο που θα ωθούσε τον κουρδικό πληθυσμό της να ζητήσει περισσότερη αυτονομία. Αυτός ο φόβος της αποσχιστικής πολιτικής συνδέεται με το σύνδρομο της Συνθήκης των Σεβρών που χώρισε μονομερώς την τουρκική επικράτεια σε πολλές ζώνες κατοχής, συμπεριλαμβανομένου του κράτους του Κουρδιστάν», εξηγεί η Δρ Jana Jabbour, πολιτική επιστήμονας που ειδικεύεται στην Τουρκία και συνεργάτης στο Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη στην τουρκική εξωτερική πολιτική.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται για τις επερχόμενες εκλογές του 2023 και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μείωση της υποστήριξης προς το AKP του Ερντογάν. Θέλει λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος να εμφανίζεται ως προστάτης της τουρκικής δημοκρατίας, η οποία είχε ιδρυθεί ακριβώς εκατό χρόνια πριν από τις εκλογές», προσθέτει ο Jabbour στον Observer.

ΗΠΑ και Ρωσία λένε όχι σε νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Μπορεί όμως η Τουρκία να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ; Η τελευταία έχει υποστηρίξει μέσω πολλών καναλιών, ότι δεν θα συγχωρέσει καμία κλιμάκωση στη Συρία.

«Οι ΗΠΑ είναι παρούσες μόνο στην περιοχή στα άκρως ανατολικά του Ευφράτη και συγκεκριμένα στα ΒΑ σύνορα της Συρίας. Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή είναι ουσιαστικά ελάχιστη, επομένως, μια τουρκική επιχείρηση δεν συνδέεται απαραίτητα με τη ρητή έγκριση από τις ΗΠΑ», είπε ο Sheikho στον Syrian Observer.

«Είναι σαφές ότι από την εποχή της κυβέρνησης Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει με υπεργολαβία σημαντικά τμήματα του συριακού φακέλου σε περιφερειακούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διατήρησε στρατιωτική παρουσία στα βορειοανατολικά της Συρίας, καθιστά απίθανο ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει οποιαδήποτε στρατιωτική εκστρατεία χωρίς το πράσινο φως των ΗΠΑ», λέει, ωστόσο, ο Jabbour.

Η Ρωσία, ο εταίρος της Τουρκίας στην πλατφόρμα της Αστάνα, φαίνεται επίσης να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τουρκική εκστρατεία στη βορειοανατολική Συρία. Η Μόσχα έχει αναπτύξει πολεμικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Qamishli και τό αντιπυραυλικό της σύστημα S-300 στην al-Tabqah, στην ύπαιθρο της Raqqa.

Έχει επίσης σχεδιάσει την προσέγγιση μεταξύ των SDF και του συριακού καθεστώτος, καθώς και τη διεξαγωγή ασκήσεων κοντά στην πρώτη γραμμή με την Τουρκία.
Αυτό ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τις κουρδικές ομάδες στη Συρία.

Το North Press που συνδέεται με τις SDF ανέφερε ότι η στρατιωτική εκστρατεία της Άγκυρας «ανεστάλη» λόγω της άρνησης των ΗΠΑ και της Ρωσίας. «Δεν είναι πιθανό να υπάρχει επί του παρόντος άμεση στρατιωτική δράση και η Άγκυρα έχει αναστείλει τις επιχειρήσεις προς το παρόν», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται .

Οι επερχόμενες συναντήσεις με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία «δεν αναμένεται να επιτύχουν καινοτομίες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που απαιτεί η Άγκυρα στην περιοχή», πρόσθεσε ο North Press.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kamal Sheikho, «μια στρατιωτική επιχείρηση είναι ακόμα δυνατή με μηδαμινά όμως αναμενόνενα ουσιαστικά αποτελέσματα».

Το τουρκικό αδιέξοδο

Η Τουρκία δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη της εδώ και 40 χρόνια, αναφορικά με τον χειρισμό του Κουρδικού ζητήματος και προσπαθεί συνεχώς με βία, ένοπλες επιθέσεις και σρταρτωτικές επιχειρήσεις να πνίξει το ΡΚΚ.
Γιατί όμως δεν μπορούν να το καταφέρουν αυτό οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ);

Ο πνεύμονας ζωής του αντάρτη είναι ο τοπικός πληθυσμός. Εφόσον αυτός διέκειται ευμενώς με τους αντάρτες λόγω κοινής Εθνότητας , της Κουρδικής εν προκειμένω, είναι αδύνατον οι ΤΕΔ να καταφέρουν να εξαλείψουν το ΡΚΚ.

Όταν μάλιστα οι ΝΑ επαρχίες της Τουρκίας κατοικούνται σχεδόν αμιγώς από Κουρδικούς πληθυσμούς , τότε το εγχείρημα για τις ΤΕΔ γίνεται πάραπολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Κανείς μα κανείς Τούρκος πολιτικός δεν επιχείρησε ουσιαστικά να λύσει με πολιτικό τρόπο το Κουρδικό ζήτημα και αυτό είναι που πληρώνει ως τίμημα η Τουρκία

Ο Ερντογάν έχοντας στην κυβέρνηση του τον γκρίζο λύκο Μπαχτσελί του MHP, βάδισε ακριβώς τον ίδιο καταστροφικό δρόμο των προκατόχων του.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο γκρίζος λύκος Μπαχτσελί παίρνει 7.4% και η λύκαινα Ασκενέρ το 14,2%.

Μιλάμε ότι αυτά τα δύο ακραία εθνικιστικά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί το 21.6% των Τούρκων ψηφοφόρων, κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όχι μόνο για τον τρόπο που η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Κουρδικό ζήτημα , αλλά και από Ελληνικής πλευράς για τις μελλοντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top