GuidePedia

0

    Αποκάλυψη σοκ του ίδιου του Ερντογάν

Για πρώτη φορά η Τουρκία μέσω του ίδιου της του προέδρου, Ρ.Τ.Ερντογαν, παραδέχτηκε ότι η συσσώρευση δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη δημιουργεί μείζον θέμα στον τουρκικό Στρατό.

Για τον λόγο αυτό, ο Ρ.Τ.Ερντογάν έθεσε το θέμα στους προέδρους Γαλλίας και ΗΠΑ.

Είναι φανερό πως στο τουρκικό κατεστημένο και εντός των ανώτατων κλιμακίων των ΤΕΔ επικρατεί έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη ΝΑΤΟϊκή επίθεση από τον Έβρο σε περίπτωση που η Άγκυρα αποχωρήσει πλήρως από την Συμμαχία.

Στρατιωτική βάση Αλεξανδρούπολη

Πιο αναλυτικά, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε σε Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν για την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα.

Μάλιστα, στον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την πώληση των Rafale στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είπε ότι η Αθήνα «έχει χρήματα», με τον ίδιο να του απαντά ότι «σε ξεγελάνε».

«Στο προσκήνιο ήρθαν οι πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα κ.λπ. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Τα λέμε όλα ανοιχτά», είπε, χαρακτηριστικά, ενώ συζήτησαν και το θέμα της Λιβύης.

«Το θέμα στο οποίο εστιάσαμε είναι στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο κ. Μακρόν για μία σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πρόσκληση και προς εμάς. Του είπαμε τις σκέψεις μας. Ήρθε στην ημερήσια διάταξη να κάνουμε ένα βήμα μέσω των υπουργών Εξωτερικών μας. Πρόκειται για μια διάσκεψη αντίστοιχη με τη διάσκεψη του Βερολίνου. Μπορεί να μην είναι σκόπιμο να γίνει ξανά μία παρόμοια συνάντηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει ένα βαρύ μεταναστευτικό κύμα αυτή τη στιγμή.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι δεν έχει διαπιστώσει αρνητική στάση. Στόχος είναι η προμήθεια νέων F-16 και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών που ήδη βρίσκονται στον στόλο…


Γιατί δεν πήγε στη Γλασκώβη ο Ερντογάν

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραστεί στην ιδιαίτερα σημαντική σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, γιατί, όπως υποστήριξε, η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Άγκυρας για την ασφάλειά του και δεν του παρείχε ασφάλεια με αυτή που προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Όταν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιήθηκαν, αποφασίσαμε να μην πάμε στη Γλασκώβη» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι πέραν του ζητήματος της ασφάλειας, υπήρχαν αιτήματα και για την εικόνα της χώρας του.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top