GuidePedia

0

    Ισραηλινός ΥΠΑΜ: "Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν"

Βασίλης Καπούλας
Στενεύει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από το Ιράν καθώς Ισραήλ-Βρετανία-ΗΠΑ αποφασίζουν για στρατιωτική απάντηση στην Τεχεράνη.
Είναι η πρώτη φορά που και οι τρεις χώρες κάνουν λόγο για “στρατιωτική απάντηση” στο Ιράν κάτι που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να έχουμε κτύπημα τις επόμενες μέρες.

“Η Βρετανία εργάζεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να καθορίσουν την απάντηση και “σκέπτονται ένα εύρος επιλογών” ανέφεραν βρετανικές κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα “The Sun”.

Ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας να αντιμετωπιστούν επειγόντως τα ναυτικά επεισόδια και να καταδικαστεί το Ιράν για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο τάνκερ “Mercer Street”.

H κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω με βάση τα νέα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα για το ρεσάλτο των Ιρανών Φρουρών στο δεύτερο πλοίο “Asphalt Princess” και τις επιθέσεις με νάρκες εναντίον των υπολοίπων τάνκερ.

“Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν”

“Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν” ανέφερε δημόσια ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Benny Gantz, σημειώνοντας πως “πρέπει να λάβουμε στρατιωτική δράση”.

“Πρέπει να υπάρχει παγκόσμια απάντηση στο Ιράν και στην απειλεί που θέτει η Ισλαμική Δημοκρατία.

Είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να αναλάβουμε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση τώρα” δήλωσε ο ισραηλινός ΥΠΑΜ στο ισραηλινό ΜΜΕ Ynet και την δημοσιογράφο Attila Somfalvi.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ν. Bennett, τόνισε πως “οι Ιρανοί δεν μπορούν να κάθονται ήρεμα στην Τεχεράνη ενώ πυροδοτούν ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Αυτό τελείωσε”.

«Εργαζόμαστε για να ενημερώσουμε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όταν έρθει η ώρα, ξέρουμε πώς να δράσουμε μόνοι», είπε ο πρωθυπουργός. «Το Ιράν γνωρίζει την τιμή που θα πληρώσει όταν κάποιος απειλήσει την ασφάλειά μας».

“Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και απάντησε στις επιδρομές του Ισραήλ στην Συρία κτυπώντας ένα αθώο πλοίο” ανέφερε ο ισραηλινός Ναύαρχος ε.α. Eliezer Marom, πρώην Διοικητής του Ισραηλινού Ναυτικού. Ο ισραηλινός Ναύαρχος διαφώνησε όμως με την προοπτική επίθεσης λέγοντας :

“Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική απάντηση αλλά οι Ιρανοί δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις”

“Η Βρετανία πρέπει να απαντήσει στρατιωτικά στο Ιράν”

“Η Βρετανία πρέπει να απαντήσει στρατιωτικά στο Ιράν για την φονική επίθεση εναντίον του πλοίο Mercer” ανέφερε ο Βρετανός Αρχηγός Στρατού, Στρατηγός Sir Nick Carter, προσθέτοντας πως:

“H αποτροπή πρέπει να αποκατασταθεί ώστε να αποφευχθούν επιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε “κλιμάκωση” και “λάθος υπολογισμό”.


Ο Στρατηγός Sir Nick Carter, ανέφερε στο πρόγραμμα του BBC τα εξής:
“Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να λογοδοτήσει το Ιράν για την απερίσκεπτη συμπεριφορά του.
Έκαναν ένα μεγάλο λάθος με την επίθεση που έκαναν εναντίον του σκάφους “Mercer Street” την περασμένη εβδομάδα, επειδή διεθνοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση στον Κόλπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, D. Raab, ζήτησε το Ιράν να πληρώσει για τις πράξεις του σημειώνοντας πως “το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να απαντήσει στις αποσταθεροποιητικές πράξεις του Ιράν και στην έλλειψη σεβασμού απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μ. Τζόνσον ανέφερε πώς το Ιράν “πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του”.

 

“Έληξε ο χρόνος για Διπλωματία”

Στο ερώτημα “πώς πρέπει η Βρετανία να απαντήσει στο Ιράν”, Βρετανός απόστρατος αξιωματικός και πρώην Διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Richard Kemp, απάντησε σε ισραηλινό ΜΜΕ λέγοντας:

“Έχει περάσει η ώρα για διπλωματική απάντηση, το Ιράν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με κάποιας μορφής στρατιωτικής δύναμης στον Κόλπο από βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις”.

Eίτε υπάρξει εμφανής στρατιωτική απάντηση απέναντι στο Ιράν, είτε κεκαλυμμένη στρατιωτική απάντηση, κάτω από τα ραντάρ”.







πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top