GuidePedia

0

    Άξονας Τουρκίας-Ιράν-Κατάρ

“Βόμβα” μεγατόνων έσκασε στην Μέση Ανατολή: Το Κατάρ χρηματοδοτεί το Σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες οι οποίες μεταφέρθηκαν απευθείας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τ. Μπάιντεν.

Αυτός ήταν και ο λόγος της αμερικανικής αποχώρησης από το Κατάρ προς την Ιορδανία. Όλα δείχνουν πως η αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή θα συνεχιστεί.
Έρευνα Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε έρευνα με αφορμή μια έκθεση της ισραηλινής κυβέρνησης που αναφέρει ότι η μοναρχία του Κατάρ χρηματοδοτεί το Σώμα των Ιρανών Φρουρών του Ιράν, μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από τις ΗΠΑ.

«Εξετάζουμε τους ισχυρισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ΜΜΕ Washington Examiner νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι «το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ισχυρή εταιρική σχέση στρατηγικής, ασφάλειας και αντιτρομοκρατικής συνεργασίας.
Το Κατάρ είναι ένας από τους στενότερους στρατιωτικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ενημέρωσε τον Μπάιντεν ο πρόεδρος του Ισραήλ

Οι τρομοκρατικές χρηματοδοτικές δραστηριότητες του ισλαμικού καθεστώτος της Ντόχας ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του απερχόμενου Ισραηλινού προέδρου Reuven Rivlin.

Ο Rivlin παρείχε στον Λευκό Οίκο πληροφορίες σχετικά με «πρόσφατη χρηματοδότηση που παρείχε το Κατάρ στο Σώμα της Ισλαμικής Φρουράς της Επανάστασης», ανέφεραν οι Times of Israel, επικαλούμενοι Ισραηλινό διπλωματικό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ισραηλινός διπλωμάτης πρόσθεσε επίσης ότι οι πληροφορίες ανησύχησαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους στη συνάντηση.

Το αμερικανικό ΜΜΕ “Washington Examiner” επικοινώνησε με πολλά ισραηλινά κυβερνητικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά όλα κράτησαν “σιγή ασυρμάτου” για το θέμα. Οι ισραηλινές κυβερνήσεις, κατά γενικό κανόνα, απορρίπτουν συνοπτικά τις ψευδείς αναφορές ειδήσεων.

Η έλλειψη άρνησης υποδηλώνει ότι οι πληροφορίες είναι σοβαρές και διαβιβάστηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε την Πέμπτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κατάρ και υπουργό Εξωτερικών Mohammed bin Abdulrahman al Thani και συζήτησε τις κρίσεις που επηρεάζουν το Αφγανιστάν, την Υεμένη και τον Λίβανο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ υποστήριξε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για προώθηση της «ειρήνης και ασφάλειας».
Επιβεβαίωσε το “Voice of America”

Ο αμερικανικός οργανισμός ειδήσεων “Voice of America”, στην περσική έκδοση, επιβεβαίωσε μέσω δεύτερης πηγής ότι το Ισραήλ υπέβαλε πληροφορίες στον Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση του Σώματος των Ιρανών Φρουρών IRGC από το Κατάρ.

Η Δύναμη Quds, ένας κλάδος του IRGC που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιχειρήσεις εκτός Ιράν, έχει σκοτώσει πάνω από 600 Αμερικανούς στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή.

Ο ηγέτης της δύναμης Quds, Qasem Soleimani, σκοτώθηκε από αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020. Ο Esmail Qaani διορίστηκε νέος ηγέτης της οργάνωσης μετά το θάνατο του Soleimani.

Η συνάντηση του Rivlin στον Λευκό Οίκο συνέπεσε με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Κατάρ. Όπως έχει ήδη ενημερώσει το WarNews247, «οι ΗΠΑ έκλεισαν τρεις βάσεις στο Κατάρ, αποθήκες γεμάτες όπλα και τις μετέφεραν στην Ιορδανία, μια κίνηση που οι αναλυτές λένε ότι η Ουάσιγκτον για καλύτερη αντιμετώπιση του Ιράν και αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες του στρατού στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ έκλεισαν το στρατόπεδο As Sayliyah-Main, το στρατόπεδο As Sayliyah-South και την αποθήκη πυρομαχικών Falcon.

Συνέπειες

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει πως Ιράν-Τουρκία-Κατάρ δρουν μαζί υπό το πρίσμα κρυφής στρατηγικής σχέσης. Η σχέση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις ΗΠΑ:
Πώς και γιατί οι ΗΠΑ δεν είχαν πάρει χαμπάρι την χρηματοδότηση του Κατάρ στο Ιράν; Το Κατάρ σε κάθε ευκαιρία κάλυπτε την Τεχεράνη. Αυτό ήταν πασιφανές.
Σε όλες τις μείζονες κρίσεις Τουρκία-Κατάρ-Ιράν δρουν συντονισμένα παρά τις επιφανειακές διαφορές.
Φαίνεται ότι ο άξονας αυτός έχει στόχο να ξεφορτωθεί τις ΗΠΑ από τον Κόλπο και να μειώσει δραματικά την αμερικανική επιρροή.

Τελικά η τουρκική βάση στο Κατάρ λειτούργησε ως προοίμιο εξελίξεων ώστε να αποχωρήσουν στο τέλος οι Αμερικανοί. Προς τα εκεί το πάνε οι Καταριανοί
Είναι πλέον δεδομένο πως οι ΗΠΑ έκλεισαν τις τρεις βάσεις στο Κατάρ και έφυγαν για Ιορδανία αμέσως μετά την ενημέρωση αυτή από το Ισραήλ

Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί τελικά με την τελευταία βάση που έχει απομείνει στο Κατάρ, την al Udeid, και τους 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Η βάση μάλλον θα μεταφερθεί σε ΗΑΕ.
Πώς θα επιτεθούν Ισραήλ, ΗΠΑ και σύμμαχοι στο Ιράν με το ραντάρ να βρίσκεται στην Τουρκία; Να περιμένουμε λουκέτο στο ΝΑΤΟϊκό σύστημα ραντάρ τύπου AN/TPY-2 που εγκαταστάθηκε στην Τουρκία μόλις το 2012, με το οποίο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες βαθιά μέσα στα ιρανικά σύνορα και όχι μόνο.

Είναι δεδομένο πως έχουν συνασπιστεί ισχυρές Μοναρχίες-Δικτατορίες γύρω από τον Ερντογάν, Κατάρ, Ιράν, Ρωσία. Οι χώρες αυτές έχουν δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο πλέγμα στρατηγικής συνεργασίας και θα δώσουν σκληρή μάχη για την παραμονή Ερντογάν στην τουρκική ηγεσία. Ίσως αποδειχτεί πως η ανατροπή Ερντογάν όπως πίστευε η Δύση δεν θα είναι και πολύ εύκολη…
Να ξαναδούμε τις συμφωνίες Κατάρ-Ρωσίας περί αμυντικού εξοπλισμού. Ο άξονας αυτός θα χρειαστεί νέα όπλα για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από τις ΗΠΑ και την Δύση και η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της…

Τελικά, η μοναρχία του Κατάρ, χρηματοδoτεί ένα ευρύ φάσμα σουνιτικών και σιιτικών τρομοκρατικών κρατών και οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό αρκεί για την “επόμενη μέρα” στην Μέση Ανατολή…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top