GuidePedia

0

   "Το χειρότερο μυστικό που κρύβεται στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ"

Για “εμφύλιο” στις ΗΠΑ και στις τάξεις του αμερικανικού κατεστημένου σχετικά με το μέλλον και τον ρόλο της Τουρκίας κάνουν λόγο αμερικανικά ΜΜΕ.

Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για “το χειρότερο μυστικό που κρύβεται στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ” σημειώνοντας πως η σύγκρουση κορυφώνεται μεταξύ Κογκρέσου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αφήνουν οι Αμερικανοί με τη στάση αυτή το “παράθυρο” ανοικτό στους κεμαλιστές σε περίπτωση που ανατραπεί ο Ερντογάν;
“Το State Department πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική απέναντι στην Τουρκία”

Η ανισότητα μεταξύ Κογκρέσου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πολιτική απέναντι στην Τουρκία είναι το χειρότερο μυστικό που κρύβεται στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Ενώ το Κογκρέσο έδειξε βαθιά διακομματική ανησυχία για τον ρόλο της Τουρκίας σε πολλά περιφερειακά και διεθνή σημεία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να κλείνει τα μάτια σε πολλά από τα αδικήματα της Τουρκίας.

Στις 21 Ιουλίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας συγκάλεσε ακρόαση με θέμα την Τουρκία για να διερευνήσει την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στην Άγκυρα μέσω της κατάθεσης της υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων Βικτόριας Νούλαντ.

Τα μέλη της επιτροπής δεν αμφισβήτησαν την Νούλαντ για τον αυξανόμενο ανταγωνιστικό ρόλο της Τουρκίας απέναντι στην παραβίαση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τον εσωτερικό πόλεμο κατά της δημοκρατίας και την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σίγουρα, η ακρόαση ανέδειξε μερικές αξιέπαινες πτυχές της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την Τουρκία. Αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία.
“Η αστοχία της Β. Νούλαντ”

Η Νούλαντ ξεκίνησε την κατάθεση της χαρακτηρίζοντας την σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας ως «πολύπλευρη και σύνθετη».

Ενώ η φράση «πολύπλευρη και σύνθετη» είναι, εκ πρώτης όψεως, μια ακριβής εκτίμηση της σχέσης, η «πολυπλοκότητά» της μπορεί να αποδοθεί στην διττότητα της Τουρκίας ως συμμάχου και ανταγωνιστή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Bob Menendez (DN.J.) και ο γερουσιαστής James Risch (R-Idaho) πίεσαν σκληρά για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε λάβει πολλές «προσφορές» από τις ΗΠΑ.

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις κυρώσεις CAATSA κατά της Τουρκίας και να συνεχίσει να την αποκλείει από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter. Είπε ότι η κυβέρνηση θα πιέσει για περισσότερες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία αγοράσει επιπλέον ρωσικά οπλικά συστήματα.

Μία ημέρα πριν από την ακρόαση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη βόρεια Κύπρο, για να ανακοινώσει σχέδια για την ανακατασκευή των Βαρωσίων- μιας κυπριακής παραθεριστικής πόλης που έχει κλείσει από την τουρκική εισβολή – αγνοώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 και 7089.

Το σχέδιο υπογραμμίζει το όραμα του Ερντογάν για ένα ξεχωριστό τουρκικό κράτος στο νησί, ως προφανή δοκιμή της αμερικανικής και διεθνούς αποφασιστικότητας.

Ξανά προβληματική η στάση της Νούλαντ

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε γρήγορα την ανακοίνωση της Τουρκίας. Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τη λύση δύο κρατών για την Κύπρο που πρότεινε ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι ο μόνος αποδεκτός τρόπος για να προχωρήσει είναι η επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Μενεντέζ, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές σχετικά με την κατασκευή τουρκικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βόρεια Κύπρο, τις οποίες η Νούλαντ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον Χριστιανών στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, μεταξύ άλλων. Ο David Cicilline (DR.I.) και ο Gus Bilirakis (R-Fla.) ζήτησαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διερευνήσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των τουρκικών drones ως διεθνής απειλή.

Και άλλο “φάουλ” της Νούλαντ

Μεταξύ των πιο ανησυχητικών δηλώσεων της Νούλαντ ήταν ο ισχυρισμός της ότι η παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία «προστατεύει τους Σύρους από αδιάκριτη στόχευση από το καθεστώς Άσαντ».

Ενώ η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι πράγματι υπεύθυνη για ανείπωτα ανθρώπινα βασανιστήρια, το να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως σωτήρα του συριακού λαού-ιδιαίτερα Κούρδων, Σύρων και Γεζίντι στο βορρά-είναι άστοχο και επικίνδυνα κουφό.

Τον Μάιο του 2020, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράτ κατηγόρησε ότι «οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές πραγματοποιούν σιωπηλά μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Γιαζίντι στο Αφρίν της Συρίας. Απαγάγουν γυναίκες, σκοτώνουν πολίτες και καταστρέφουν σπίτια και ιερά». Και, οι Γιαζίντι γυναίκες που έχουν απαχθεί στη βόρεια Συρία συνεχίζουν να εμφανίζονται στην Ανατολική Τουρκία.

Από το 2016, η Τουρκία και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ισλαμικές πολιτοφυλακές έχουν αποφασίσει να καταστρέψουν τη δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας (AANES), που είναι το μόνο επιτυχημένο πείραμα εθνο-θρησκευτικής ελευθερίας στην περιοχή. Η Amy Austin Holmes γράφοντας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, αποκάλυψε περισσότερες από 800 τουρκικές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, μέσω τουρκικών στρατιωτικών επιθέσεων, σε περίοδο ενός έτους.

Από τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία και οι πολιτοφυλακές της έχουν απαγάγει περισσότερα από 200 μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών του Συριακού Στρατιωτικού Συμβουλίου – κρίσιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν παράνομα στην Τουρκία, κατά παράβαση του άρθρου 49 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, βασανίστηκαν, δικάστηκαν παράνομα και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.
Άστοχη η Νούλαντ

Ο Μενέντεζ προκάλεσε τη διοίκηση να παράσχει στο Κογκρέσο μεγαλύτερη σαφήνεια για το πώς αντιμετωπίζει τον ρόλο της Τουρκίας στις πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη βόρεια Συρία.

Τα μέλη της επιτροπής της Γερουσίας, ωστόσο, απέτυχαν να ρωτήσουν την Νούλαντ για την τουρκική πρόκληση στον Λίβανο. Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι η Τουρκία αξιοποιεί την εισροή Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο, εισάγοντας όπλα και ριζοσπαστική ιδεολογία στις σουνιτικές περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ως αντίβαρο στη Χεζμπολάχ στα νότια και ανατολικά. Υπό το φως της τραγικής ιστορίας καταστροφής του Λιβάνου, η τουρκική εμπλοκή στον Λίβανο θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι Menendez και Van Hollen εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας. Αυτή η επιταχυνόμενη τάση, σημείωσαν, μπορεί να φανεί μέσω της οπλοποίησης του τουρκικού νομικού συστήματος εναντίον δημοσιογράφων, δημόσιων στοχαστών, της αντιπολίτευσης και των εθνοθρησκευτικών μειονοτήτων.

«Ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει τι λέμε. Επομένως, δεν αρκεί να κάνουμε δηλώσεις », δήλωσε ο Van Hollen.

«Η Τουρκία είναι άπιστος σύμμαχος και θα απαντήσει μόνο όταν υπάρχει τίμημα που πρέπει να καταβληθεί. Λοιπόν, τι θα κάνουμε ως απάντηση στον Ερντογάν που χτυπάει τη μύτη του στη διεθνή κοινότητα; “

Όταν πιέστηκε εκ νέου από τον γερουσιαστή Bill Hagerty (R-Tenn.), η Nuland περιέγραψε την προσέγγιση της κυβέρνησης στον στρατηγικό διάλογο με την Τουρκία ως “συμμετοχή, εμπλοκή, συμμετοχή σε κάθε επίπεδο-αλλά ειλικρινής όταν διαφωνούμε”.
Χρειάζεται πιο σκληρή προσέγγιση…

Τι συνιστά όμως μια «ειλικρινή» απάντηση και με ποιες τουρκικές ενέργειες θα διαφωνήσει η διοίκηση;

Η ακρόαση της Γερουσίας υπογράμμισε σαφώς την ανάγκη του Κογκρέσου να συνεχίσει να θεωρεί την κυβέρνηση Μπάιντεν υπεύθυνη για τη δημιουργία και την εφαρμογή μιας λιγότερο διφορούμενης και πιο σκληρής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των παραβάσεων της κυβέρνησης Ερντογάν.

Εάν η Τουρκία παραμείνει ανεξέλεγκτη στην επικίνδυνη τροχιά της, τα περιφερειακά συμφέροντα των ΗΠΑ θα υποφέρουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top