GuidePedia

0

    H πρεσβεία των ΗΠΑ καταστρέφει έγγραφα - Όλες οι αμερικανικές αποθήκες όπλων στα χέρια των Ταλιμπάν

Βασίλης Καπούλας
Διαδρομή διάρκειας 10 λεπτών χωρίζει 5.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες από 20.000 Ταλιμπάν. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν δεν έχει προηγούμενο.
Οι Ταλιμπάν είναι βαριά οπλισμένοι με αμερικανικό και ρωσικό εξοπλισμό. Πριν λίγες ώρες απέκτησαν τον έλεγχο της πύλης στην Maidan Shahr που οδηγεί στην Καμπούλ.

Τραγικά λάθη των Αμερικανών

Ασυνεννοησία και χάος επικρατεί ανάμεσα στο Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο. Ενώ το Πεντάγωνο σχεδίαζε την πλήρη απόσυρση του προσωπικού της αμερικανικής αποστολής από την Καμπούλ, η CENTCOM ανέφερε πως αυτό πλέον είναι… ανέφικτο!

Είναι θέμα ωρών, για την ακρίβεια 48 ή το πολύ 72 η Καμπούλ να βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν καθώς οι τελευταίοι βρίσκονται σε απόσταση βολής από την πρωτεύουσα η οποία είναι περικυκλωμένη!

Παράλληλα, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή 3.000 στρατιωτών για την εκκένωση του Αφγανιστάν και ειδικότερα της Καμπούλ, αυτό είναι τελείως ανέφικτο. Οταν θα φτάσει όλη η αμερικανική δύναμη δεν θα υπάρχει Καμπούλ!

Ποιοι και γιατί ευθύνονται για τέτοιες τραγικές εκτιμήσεις; Από την αμερικανική αξιολόγηση πως η Καμπούλ θα πέσει σε 60 μέρες, πήγαμε σε 30 μέρες και εν τέλει σε λίγα 24ωρα!

Ήδη γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μεταφερθούν εκτός χώρα οι περισσότεροι πολίτες. Τρία KC-135R της USAF πέταξαν από την αεροπορική βάση McConnell AFB για να ενωθούν με άλλα τρία KC-135RTs και ένα C-17A προκειμένου να μεταφέρουν εκτός χώρας Αμερικανούς και Αφγανούς που βοηθούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις εδώ και χρόνια.

Πόσο θα αντέξουν οι Αμερικανικές δυνάμεις;

Πόσο θα αντέξουν οι νέες αμερικανικές ενισχύσεις απέναντι σε ένα πλήθος φανατικών τζιχαντιστών Ταλιμπάν, μελών του ISIS και της Αλ Κάιντα;
Ρώσοι αναλυτές πιστεύουν πως οι αμερικανικές δυνάμεις μπορεί να καθυστερήσουν την πτώση της Καμπούλ για 24 ώρες μάξιμουμ.
Ακόμη και αν ο οπλισμός των Αμερικανών είναι πολύ ανώτερος, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ.

“Αν και οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικά βομβαρδιστικά, μαχητικά, δορυφόρους και άλλα όπλα, εντούτοις δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέσα στην Καμπούλ.

Όλες οι περιοχές “κλειδιά” περιμετρικά της Καμπούλ έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν μέσα σε 24 ώρες.
Οι Αμερικανοί δεν θα αντέξουν περισσότερο” αναφέρουν.

Δείτε το βίντεο με την έφοδο των Ταλιμπάν με Mi-17
20.000 Ταλιμπάν περικύκλωσαν 5.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Συνολικά οι Ταλιμπάν έχουν μεταφέρει 20.000 στρατιώτες περιμετρικά της Καμπούλ ενώ μέσα στην πόλη βρίσκονται παγιδευμένοι 5.000 ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν όλο τον αμερικανικό οπλισμό που απέκτησαν από τις εφόδους σε αμερικανικές αποθήκες όπλων. Διαθέτουν πλέον πυροβολικό, όπλα, τεθωρακισμένα, drones μέχρι και ελικόπτερα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για σφυροκόπημα της πρωτεύουσας από πυροβολικό και άρματα μάχης.
Μέσα στην Καμπούλ βρίσκονται 5.000 ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις από ΗΠΑ, Βρετανία, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για τα αεροσκάφη που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν διαθέτουν MANPADS σε αφθονία…
Για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι Ταλιμπάν ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να επιτεθούν στις αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις.
Λίγες ώρες πριν, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν δύο ρωσικά ελικόπτερα Mi-17 που βρίσκονταν σε υπηρεσία με τις αφγανικές ΕΔ.

Και δύο βομβαρδιστικά Su-22M4 στα χέρια των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν έχουν στο οπλοστάσιο τους μαχητικά και ελικόπτερα. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές διαθέτουν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Su-22M4 .

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για 6 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 που βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν.


Για ποιο λόγο οι αφγανικές ΕΔ παράτησαν πλήρως επιχειρησιακά ελικόπτερα, είναι άγνωστό. Πάντως η κατάσταση είναι καταστροφική.


Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:02
“Καταστρέψτε έγγραφα”

Η αμερικανική πρεσβεία έδωσε εντολή στο προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους.

Σε υπηρεσιακό σημείωμα , στέλεχος της πρεσβείας υπενθυμίζει στο προσωπικό πού βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας της πρεσβείας και άλλος εξοπλισμός καταστροφής εγγράφων.
Στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς», διευκρινίζεται στο σημείωμα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη συνήθη διαδικασία σε περίπτωση μείωσης της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα.

Έκτακτη συνεδρίαση της COBRA στο Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα σε μια έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός συγκαλεί την επιτροπή COBRA σήμερα προκειμένου να συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως το Λονδίνο έχει σκοπό να «ασκήσει πίεση» διά της διπλωματικής και της πολιτικής οδού, πάντως αποκλείει κάθε υπόθεση «στρατιωτικής λύσης».

Ο εκπρόσωπος τύπου δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, όμως νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η Βρετανία πιθανόν να επέστρεφε στο Αφγανιστάν, εάν η χώρα αυτή άρχιζε να φιλοξενεί την Αλ Κάιντα με τρόπο απειλητικό προς τη Δύση.




















πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top