GuidePedia

0


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, είδε τη δραματική κατάσταση στο Αφγανιστάν ως μία χρυσή ευκαιρία για να προσεγγίσει τις ΗΠΑ και τον Τ.Μπάϊντεν. Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα της συνάντησης τους στις Βρυξέλλες δεν είχε άδικο. Ο Μπάϊντεν “ξέχασε” και τους S-400 και τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλα όσα υποτίθεται θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν. Η προσφορά του Τούρκου προέδρου να “καλύψει” το αμερικανικό κενό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν αρκετή για να πάρει αναστολή ο Τούρκος πρόεδρος…

Όμως η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι δύσκολη και περίπλοκη. Αυτό προβληματίζει τους Τούρκους πολίτες. Η άρνηση τους να δουν τουρκικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν αποτυπώνεται σε σχετική δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, το 61,6 % των Τούρκων πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει να αποσύρει από το Αφγανιστάν τα στρατεύματά της που είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα, γράφει η Ahval.

Περίπου το 46,7 % των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το 64,8 % των ψηφοφόρων του εταίρου του, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να φύγει από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε στο Twitter ο ιδιοκτήτης της Metropoll, Özer Sencar.

Η δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούλιο έδειξε αύξηση κατά 14,6 % στο στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης από τον Ιούνιο, γράφει η εφημερίδα BirGün.
Οι υποστηρικτές της θέσης να αναλάβει η Τουρκία την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ παρέμεινε στο 38,5 % , ενώ το 50 % των Τούρκων δηλώνει ότι είναι αντίθετο στην ιδέα. Μόνο το 11,5 % δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.
Μόνο το 53,9 % των ψηφοφόρων του AKP και το 67,5 % των ψηφοφόρων του MHP τάχθηκαν υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων για να υπερασπιστούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai.

Η δημοσκόπηση της Metropoll διαπίστωσε ότι το 56,9 % των Τούρκων πιστεύει ότι η τουρκική ερμηνεία του Ισλάμ είναι διαφορετική από αυτή των Ταλιμπάν.
Περίπου το 27,1 τοις εκατό των ψηφοφόρων του ΑΚΡ δήλωσαν ότι οι δύο αντιλήψεις είναι ίδιες, ενώ μόνο το 5,9 τοις εκατό του MHP συμφώνησε.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 66,5 % των Τούρκων τάσσεται υπέρ του πλήρους κλεισίματος των συνόρων για τους μετανάστες. Περίπου το 82,3 % των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχουν την ίδια άποψη, καθώς και το 85 % των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Good Party (İYİP). Η υποστήριξη του κυβερνητικού μπλοκ για το μέτρο φθάνει στο 60 τοις εκατό.
Σε εθνικό επίπεδο, μόνο το 24,4 % των Τούρκων πιστεύει ότι τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top