GuidePedia

0

ΥΠΑΜ: "Την επόμενη φορά θα υπάρξει κατάρριψη" Πέντε σχηματισμούς 11 μαχητικών έστειλε η Μόσχα
Σε μια πρωτοφανή ενέργεια προχώρησε η Ρωσία καθώς δύο Su-30 παραβίασαν δύο φορές μέσα σε 30 λεπτά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Δανίας αναγκάζοντας το υπουργείο Άμυνας της χώρας να στείλει 4 F-16.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας, τα δύο ρωσικά μαχητικά Su-30 ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου σχηματισμού μάχης τον οποίο η αεράμυνα της Δανίας τον εντόπισε πάνω από την Βαλτική Θάλασσα με “κατεύθυνση προς τα Δυτικά”.

H παραβίαση του ΕΕΧ της Δανίας έγινε βορειοανατολικά του Christiansø και Bornholm.
“Την επόμενη φορά θα έχετε απώλειες”

Το συμβάν αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ της Δανίας. Η Υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen προειδοποίησε την Ρωσία “να μην ξαναπαραβιάσει τον ΕΕΧ και να μην αγνοήσει ξανά τις προειδοποιήσεις.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια. Προειδοποιήσαμε την Ρωσία και τα μαχητικά της δεν αποχωρούσαν.

Αυτή είναι η τελευταία φορά που τα ρωσικά μαχητικά εισέρχονται στον ΕΕΧ της Δανίας και αποχωρούν χωρίς απώλειες” τόνισε.

“Η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου ξένης χώρας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Γι αυτό κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Δανία, Vladimir V. Barbin, στο υπουργείο Εξωτερικών για συζήτηση σχετικά με το επεισόδιο” ανέφεραν πηγές της χώρας.

Ο ΥΠΕΞ της Δανίας Jeppe Kofod (S) χαρακτήρισε το συμβάν ως “επαίσχυντη και συνειδητή προκλητική ρωσική ενέργεια”.

Δείτε το βίντεο

Πέντε σχηματισμοί 11 ρωσικών μαχητικών

Η παραβίαση δεν έγινε μόνο μία φορά αλλά δύο φορές το ίδιο πρωινό με 30 λεπτά διαφορά.

Το επεισόδιο δεν έληξε με την εισβολή των δύο ρωσικών μαχητικών Su-30 στον ΕΕΧ της Δανίας.

Συνολικά υπήρχαν πέντε σχηματισμοί που αποτελούνταν από 11 ρωσικά μαχητικά ανατολικά του Bornholm, δύο εκ των οποίων εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Δανίας.

“Αυτό δείχνει πως ήταν μια σκόπιμη και προκλητικά σχεδιασμένη πρόκληση από την Ρωσία.

“Οι Ρώσοι είχαν πολλά μαχητικά πίσω από τα δύο Su-30 που εισήλθαν στον ΕΕΧ μας. Όμως η Αεροπορία της χώρας γνώριζε από πριν πόσα ρωσικά μαχητικά πλησίασαν” ανέφερε ο Peter Viggo Jakobsen, καθηγητής στο Τμήμα Στρατηγικής στην Ακαδημία Άμυνας της χώρας.
“Απογειώθηκαν 4 F-16”

“Λόγω της Ρωσικής παρουσίας, δύο F-16 που βρίσκονταν σε readiness απογειώθηκαν δύο ώρες νωρίτερα από την ώρα που αρχικά διέρρευσε στα ΜΜΕ της χώρας.

Δύο ακόμη F-16 τέθηκαν σε ετοιμότητα άμεσης απογείωσης.

Οι δύο σχηματισμοί F-16 της Αεροπορίας της Δανίας βρίσκονταν σε “κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας” για την αναγνώριση των ρωσικών μαχητικών και των σχηματισμών τους στην Βαλτική” αναφέρει η Αεροπορία της χώρας.

Λίγο μετά τις 9 τοπική ώρα, δύο ώρες πριν τα ρωσικά μαχητικά παραβιάσουν τον ΕΕΧ της Δανίας, τα πρώτα δύο F-16 έλαβαν διαταγές να αναγνωρίσουν τον “εχθρικό στόχο ανατολικά του Bornholm”.

37 λεπτά αργότερα, τα δύο F-16 ανέφεραν πως αναγνώρισαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 και τέσσερα μαχητικά Su-27!

Τα F-16 “τράβηξαν φωτογραφίες των ρωσικών μαχητικών όπου αυτό ήταν δυνατό” τονίζει η αναφορά της Αεροπορίας για το συμβάν.

Τα δύο F-16 γύρω στις 11 τοπική ώρα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην βάση λόγω χαμηλού καυσίμου. Τότε έσπευσαν ακόμη δύο F-16.

Tην επόμενη μία ώρα τα F-16 της Δανίας αναγνώρισαν τρεις ακόμη σχηματισμούς ρωσικών μαχητικών που αποτελούνταν από Su-24 και Su-30.

Δύο από αυτά τα Su-30 εισήλθαν στις 11:08 στον ΕΕΧ της Δανίας βορειοανατολικά του Bornholm και Christiansø. Αποχώρησαν μετά από δύο λεπτά.

Στις 11:40 τα ίδια ρωσικά Su-30 παραβίασαν ξανά τον ΕΕΧ της Δανίας με αποτέλεσμα να εμπλακούν ξανά τα F-16.


“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια καλοσχεδιασμένη πρόκληση. Αλλά ήταν επίσης μια “ελεγχόμενη πρόκληση”, Τα δύο Su-30 ήταν άοπλα. Σίγουρα το θέμα θα ήταν τελείως διαφορετικό αν είχαν εισέλθει στον ΕΕΧ και τα 11 ρωσικά μαχητικά” ανέφερε ο Peter Viggo Jakobsen.








πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top