GuidePedia

0


   USAF: "Ποτέ δεν είχαμε αναπτύξει τόσα πολλά Raptors μαζί στον Ειρηνικό"

Βασίλης Καπούλας
Για κρίση διαρκείας προετοιμάζονται ΗΠΑ και Κίνα μετά το πακέτο μέτρων που πέρασε αμερικανική Επιτροπή του Κογκρέσου για την ενίσχυση των δεσμών σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο με την Ταιβάν!

Για πρώτη φορά η USAF αναπτύσσει 25 μαχητικά 5ης γενιάς F-22 Raptor στον Ειρηνικό περισσότερα από τα συνολικά μαχητικά 5ης γενιάς που διαθέτει η Κίνα στο οπλοστάσιο της.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: “Μην κουνηθείτε εναντίον της Ταϊβάν”!

Κογκρέσο: Νομοθετικό πακέτο μέτρων υπέρ Ταιβάν!

Αμερικανική επιτροπή του Κογκρέσου ψήφισε την Πέμπτη ένα νομοθετικό πακέτο που περιλαμβάνει επί μέρους νομοσχέδια για την ενίσχυση των διπλωματικών, οικονομικών και αμυντικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ταϊβάν.

Ο Νόμος για την εξασφάλιση της “παγκόσμιας ηγεσίας και εμπλοκής” (EAGLE) εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με ψήφους 26 έναντι 22, μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγμάτευσης.

Ο Gregory Meeks, πρόεδρος της επιτροπής, εισήγαγε την νομοθετική πράξη στις 25 Μαΐου για «αναζωογόνηση και επαναβεβαίωση της αμερικανικής δέσμευσης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και παγκοσμίως» για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Κίνας.

Με το νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Ουάσιγκτον προς την Ταϊβάν “ως ζωτικό μέρος της στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ”.

To νομοσχέδιο 400 σελίδων απαντά στις προκλήσεις της Κίνας σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο. Περιλαμβάνει 4 επί μέρους νομοσχέδια:

Τον νόμο Διπλωματικής Αναθεώρησης της Ταϊβάν
Τον νόμο Ειρήνης και Σταθερότητας της Ταϊβάν
Τον νόμο διεθνούς Αλληλεγγύης της Ταϊβάν
Τον νόμος ενίσχυσης της Ταϊβάν

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς της Ταϊβάν χωρίς τη συγκατάθεση του λαού», λέει το νέο αμερικανικό νομοσχέδιο.

Η πράξη διπλωματικής αναθεώρησης της Ταϊβάν θα κατευθύνει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της Ταϊβάν για να μετονομαστεί το Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ουάσινγκτον «Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν».

Το νέο αμερικανικό νομοσχέδιο παρέχει επίσης «προσωρινό προστατευόμενο καθεστώς και άσυλο στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έχουν δει την αυτονομία τους να καταστρέφεται από την κινεζική κυβέρνηση».
Η USAF θα στείλει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-22 στον Ειρηνικό

Η Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνει 25 μαχητικά F-22 σε μια άσκηση στο δυτικό Ειρηνικό αυτό το μήνα, μια ασυνήθιστα μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη με στόχο την Κίνα.

Ο αριθμός αυτών ισούται με το 25% των επιχειρησιακών F-22 Raptors!

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους περίπου 25 F-22 Raptors από την Εθνική Φρουρά της Χαβάης και από την Κοινή Βάση Elmendorf-Richardson στην Αλάσκα, θα αναπτυχθούν αυτό το μήνα στα νησιά Γκουάμ και Tinian για την επιχείρηση Pacific Iron 2021.

“Ποτέ δεν είχαμε αναπτύξει τόσα πολλά Raptors μαζί στον Ειρηνικό”, δήλωσε στο CNN ο στρατηγός Ken Wilsbach, διοικητής της Αεροπορίας Ειρηνικού.

“Η ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού F-22 στέλνει ένα άμεσο μήνυμα στην Κίνα σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις είναι τεταμένες και υπάρχουν διάφορα σημεία ανάφλεξης στον Ειρηνικό όπως η Ταϊβάν και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας” δήλωσε ο Carl Schuster, αναλυτής άμυνας με έδρα τη Χαβάη και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης του Ειρηνικού των ΗΠΑ.

“Οι φυσιολογικές αναπτύξεις F-22 περιλαμβάνουν από έξι έως 12 αεροσκάφη” είπε.

“Η Αεροπορία του Ειρηνικού δείχνει ότι μπορεί να αναπτύξει όσα περισσότερα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς στο θέατρο επιχειρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα από ό, τι (η Κίνα) έχει επί του παρόντος σε ολόκληρο το απόθεμά της”, είπε.

Μάξιμουμ 24 μαχητικά 5ης γενιάς έχει η Κίνα
“Η κινεζική Αεροπορία έχει περίπου 20 έως 24 μαχητικά πέμπτης γενιάς” δήλωσε ο Schuster, αλλά σημείωσε ότι οι δυνατότητες του Πεκίνου βελτιώνονται με ταχύ ρυθμό.

“Οι ΗΠΑ ασκούνται σε σενάρια που θα πραγματοποιηθούν σε περίπτωση μεγάλης κρίσης ή πολέμου. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν την Κίνα και γι αυτό εκπαιδεύονται σε σενάρια άμεσης μετάβασης από ειρηνική περίοδο σε κατάσταση πολέμου”, δήλωσε ο Peter Layton, πρώην αξιωματικός της Αεροπορίας της Αυστραλίας, τώρα αναλυτής στο Ινστιτούτο Griffith Asia.
Και 10 F-15 Strike Eagle

Επιπλέον, 10 μαχητικά F-15 Strike Eagle από τη Βάση της Αεροπορίας στο Mountain Home στο Αϊντάχο και δύο μεταγωγικά C-130J Hercules από την αεροπορική βάση Yokota της Ιαπωνίας θα ενωθούν με τα F-22 για να συμπληρώσουν τον αεροπορικό στόλο για σε μια “επιχείρηση διασποράς μάχης” σύμφωνα με δήλωση της Αεροπορίας Ειρηνικού.

Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης στο δυτικό Ειρηνικό επικεντρώνεται σε μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως η αεροπορική βάση Kadena στην Οκινάουα ή η αεροπορική βάση Andersen στο Γκουάμ. Ένα κτύπημα σε αυτές τις βάσεις θα μπορούσε να καταστρέψει την ικανότητα αντεπίθεσης της USAF.

Διασπορά και χρήση μικρότερων αεροδιαδρόμων

Στην άσκηση “Pacific Iron”, οι δυνάμεις θα εξασκηθούν από μικρότερα, λιγότερο ανεπτυγμένα αεροδρόμια όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Tinian στο νησί της Βόρειας Μαριάνας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Won Pat στο Γκουάμ ή το Northwest Field, μια απομακρυσμένη λωρίδα χωριστή από τους κύριους διαδρόμους της Βάσης Andersen.

Τα μαθήματα που θα αντληθούν από την άσκηση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην πράξη σε μικρότερα αεροδρόμια σε νησιά γύρω από τον δυτικό Ειρηνικό.

Αυτό θα αύξανε τον αριθμό των στόχων που θα έπρεπε να καταστρέψουν οι εχθρικοί κινεζικοί πύραυλοι ενώ οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις θα είχαν μεγαλύτερης πιθανότητες επιβίωσης και αντίστασης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top