GuidePedia

0

Πόσες τουρκικές προκλήσεις θα καταπιούν οι Ρώσοι για να σώσουν την "λυκοφιλία" τους με την Άγκυρα;
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν την κατοχή και την λεπτομερή μελέτη του ρωσικού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir-S1E, σε τουρκικό έδαφος.

Το ρωσικής κατασκευής όχημα που είχε δοθεί από τα ΗΑΕ στις δυνάμεις του Χαφτάρ, έπεσε στα χέρια των Τούρκων στις μάχες πριν μερικούς μήνες.

Σε αντίθεση με τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως ότι το Pantsir-S1E βρίσκεται στα χέρια του αμερικανικού στρατού και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για μελέτη, έγινε γνωστό ότι στην πραγματικότητα αυτό βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας, σε υπόστεγο γνωστής αμυντικής εταιρείας.

Επί του παρόντος το Pantsir-S1E, ευρίσκεται στο Κέντρο Ελέγχου και Έρευνας Ηλεκτρονικού Πολέμου της τουρκικής εταιρείας HAVELSAN (EHTES), και εξετάζεται εξονυχιστικά.

“Στην πραγματικότητα, πιστεύαμε ότι το σύστημα καταλήφθηκε από τον αμερικανικό στρατό, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια αφού το Pantsir-S1E είναι στην Τουρκία», ανέφερε Ρώσος ειδικός.

Μιλάμε για την εξαγωγική έκδοση του πυραυλικού αντιαεροπορικού συγκροτήματος Pantsir-S1E, το οποίο, έγινε το “μήλο της έριδος” ανάμεσα Αμερικανούς και Τούρκους, με τους τελευταίους να μην το δίνουν για έρευνα στις ΗΠΑ.

"Παρόλο που ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι άχρηστα τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα άμυνας, η Άγκυρα έχει πέσει με τα μούτρα στην μελέτη της ρωσικής τεχνολογίας, καθώς η απώλεια περισσότερων από εκατό τουρκικών drone μέσα σε αρκετούς μήνες πλήττει σαφώς την αξιοπιστία της Τουρκίας", δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Η ουσία όμως παραμένει σε σχέση με το περιστατικό και αφορά την απόκρυψη του περιστατικού από τον ρωσικό τύπο, σε αντίθεση με τον τουρκικό, και στο κατά πόσο ο Πούτιν αποδέχεται τέτοιου είδους κινήσεις από την Άγκυρα.

Η Ρωσία έχει αποδεχθεί πολλές τουρκικές προσβολές και προκλήσεις χωρίς να απαντήσει άμεσα, εκτός από τον βομβαρδισμό Τζιχαντιστών (μέσα στους οποίους βρισκόντουσαν Τούρκοι στρατιώτες στην Συρία), με αποτέλεσμα 40 Τούρκους νεκρούς.

Η σχέση Άγκυρας-Μόσχας είναι κυρίως μια προσωπική σχέση Πούτιν-Ερντογάν, και αυτό δείχνει ότι αν λείψει κάποια στιγμή ο ένας ή ο άλλος η “συμμαχία” θα καταρρεύσει αμέσως.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, η Τουρκία ήταν ο κύριος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης(GNA) εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο, λίγο πριν από την προηγούμενη διάσκεψη του Βερολίνου, αφού το GNA ζήτησε βοήθεια βάσει ενός αμυντικού συμφώνου που υπέγραψε με την Τουρκία. Η Άγκυρα απέστειλε επίσης Σύριους μισθοφόρους για να στηρίξει το GNA στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.

Σύμφωνα με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο απαιτείται η απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top