GuidePedia

0

"ΟΧΙ" νέες δυνάμεις - ΗΠΑ: "Σε 6 μήνες η Καμπούλ θα πέσει"  Σχέδια έκτακτης ανάγκης εκπονούν οι ΗΠΑ

 Βασίλης Καπούλας
Οπισθοχώρηση σήμανε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας μετά τις απειλές των Ταλιμπάν και την ραγδαία κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν.

Η Άγκυρα δεν επιθυμεί πλέον να στείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν και αναζητά συμμαχίες ώστε να διατηρηθεί η τουρκική παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Όμως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν θα καταρρεύσουν πλήρως σε 3-6 μήνες από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ενώ η πρωτεύουσα Καμπούλ θα αντέξει 6-12 μήνες πριν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Μάλιστα αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκπονούν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις εκκένωσης του προσωπικού.

Χ. Ακάρ: Δεν στέλνουμε δυνάμεις στο Αφγανιστάν

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προσερχόμενος στην τουρκική βουλή δήλωσε ότι «προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα αποστολής στρατιωτών μας στο Αφγανιστάν. Εδώ και 6 χρόνια έχουμε εξάλλου παρουσία στο Αφγανιστάν.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ασφάλεια των Αφγανών αδελφών μας. Αύριο θα έχουμε μια συνάντηση με τους Αμερικανούς.

Όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και το σχέδιο θα υλοποιηθεί. Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι σημαντικό για εμάς, συνεχίζουμε να εξετάζουμε εάν θα διατηρήσουμε την παρουσία μας εκεί ή όχι.
Όλα είναι για την ασφάλεια και την ευημερία των Αφγανών αδελφών μας».

HΠΑ: “Σε έξι μήνες θα καταρρεύσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις”

Η αμερικανική κοινότητα τωn Υπηρεσιών Πληροφοριών κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα μπορούσε να καταρρεύσει μόλις έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης από τη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τη νέα αξιολόγηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναθεώρησαν μάλιστα τις προηγουμένως πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τους καθώς οι Ταλιμπάν πέρασαν μέσω του βόρειου Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, καταλαμβάνοντας δεκάδες περιοχές και περίχωρα γύρω από μεγάλες πόλεις.

Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας παραδόθηκαν, συχνά χωρίς καν μάχη, αφήνοντας όλο τον αμερικανικό εξοπλισμό όπως Humvees στους Ταλιμπάν!

Η νέα αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία δεν είχε αποκαλυφθεί στο μέχρι τώρα, ευθυγραμμίστηκε πιο στενά με την ανάλυση που είχε δημιουργηθεί από τον στρατό των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αποσύρει περισσότερες από τις μισές του δυνάμεις που βρίσκονταν στην χώρα μαζί με τον εξοπλισμό τους. Οι υπόλοιπες δυνάμεις πρόκειται να αποσυρθούν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη, οι Ταλιμπάν μάχονταν με κυβερνητικά στρατεύματα μέσα στη βόρεια πόλη Κουντούζ, αφού κατέλαβαν πρώτα την κύρια συνοριακή διέλευση με το Τατζικιστάν φτάνοντας στα περίχωρα κόμβου του βόρειου Αφγανιστάν, Mazar-e-Sharif.

Τραγική η κατάσταση των κυβερνητικών δυνάμεων

Η κατάσταση ασφαλείας είναι τόσο τραγική που τοπικοί άρχοντες των διαφόρων φυλών και κυβερνητικές δυνάμεις διαπραγματεύονται τις συμφωνίες παράδοσης με τους Ταλιμπάν! Οι κυβερνητικές δυνάμεις- που δηλώνουν και απλήρωτες- παρατούν τον αμερικανικό τους εξοπλισμό όπως πυροβολικό, τεθωρακισμένα, όλμους σε αντάλλαγμα για “ασφαλές πέρασμα” από τους Ταλιμπάν.

Οι εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν πως η κυβέρνηση του Προέδρου Ashraf Ghani, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Biden στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη για το Αφγανιστάν, θα μπορούσε να επιβιώσει το πολύ δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των ΗΠΑ.

Αυτό είναι περίπου το ίδιο διάστημα που πέρασε μεταξύ της απόσυρσης των ΗΠΑ από το Βιετνάμ και της πτώσης της Σαϊγκόν τον Απρίλιο του 1975.

Η πρωτεύουσα θα αντέξει 6-12 μήνες

Η τελευταία άποψη των αναλυτών πληροφοριών και των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, είναι ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και η πρωτεύουσά της, η Καμπούλ, θα μπορούσαν να αντέξουν μεταξύ έξι και 12 μήνες το πολύ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ορισμένοι άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν θα λάβει χώρα μόλις τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της απόσυρσης των ΗΠΑ.

Η νέα εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δείχνει πως πρέπει να προετοιμαστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανές επιχειρήσεις εκκένωσης του προσωπικού των ΗΠΑ σε περίπτωση που η ασφάλεια τους στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν επιδεινωθεί γρήγορα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top