GuidePedia

0

    Γιατί η κυβέρνηση "έθαψε" το δεύτερο επεισόδιο;

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις εκβιάζοντας ανοιχτά το ΝΑΤΟ με “θερμό” ελληνοτουρκικό επεισόδιο λίγο πριν τις συναντήσεις Ερντογάν-Μπάιντεν και Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν παίζει ανοιχτά το “χαρτί” του εκβιασμού προς τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν καθώς δείχνει με τον τρόπο του πως ένα πιθανό “ναυάγιο” στο ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε κρίση σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο.

Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό και δεύτερο επεισόδιο με τουρκική ακταιωρός να επιτίθεται εναντίον σκάφους του Λιμενικού και να του προκαλεί ζημιές.

Εντύπωση προκαλεί η στάση της κυβέρνησης που προτίμησε να “θάψει” το επεισόδιο προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη.
Το άγνωστο περιστατικό

Δύο ήταν τελικά τα περιστατικά παρενοχλήσεων ελληνικών σκαφών του λιμενικού σώματος από τουρκικά σκάφη μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN.

Τα δύο περιστατικά έγιναν στην ίδια περιοχή με διαφορά λίγων ωρών.

Το πρώτο περιστατικό που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έγινε το πρωί του Σαββάτου στις 8 η ώρα όταν το νεότευκτο περιπολικό σκάφος “Μαρίνος Ζαπάντης”, ένα σκάφος που είχε εγκαινιάσει και ο πρωθυπουργός, βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία νότια της Λέσβου στα όρια της οριογραμμής.

Η τουρκική ακταιωρός και συγκεκριμένα η “907” παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και με επικίνδυνους ελιγμούς προσέγγισε το σκάφος του Λιμενικού.

Για λίγα λεπτά είχαν παράλληλες πορείες και του προξένησε υλικές ζημιές στα ρέλια.

Δείτε το βίντεο



Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε το περιστατικό που είχε ανακοινωθεί από το Λιμενικό Σώμα. Όπως ανακοίνωσε το Λ.Σ., το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και παρενοχλήθηκε με τον ίδιο τρόπο από τουρκικό σκάφος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Πρώτες πρωινές ώρες της 13-06-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Λέσβου, περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος.
Πώς έγινε η τουρκική επίθεση

Στις 4.30 τα ξημερώματα και ενώ το περιπολικό σκάφος 172 περιπολούσε στα όριο της οριογραμμής, τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και με μεγάλη ταχύτητα προσέγγισε πλαγιομετωπικά το σκάφος του Λιμενικού.

Για λίγο τα δύο σκάφη είχαν παράλληλες πορείες.

Όμως ο Τούρκος χειριστής έστρεψε την ακταιωρό προς το σκάφος του Λιμενικού με αποτέλεσμα να το κτυπήσει πλευρικά.

Δείτε το βίντεο


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top