GuidePedia

0

    Τί έχει συμβεί μέχρι τώρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Αρχίζουν τα ζόρια για τον Ερντογάν καθώς στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ εισήλθαν οι δύο χώρες-σύμμαχοι της Τουρκίας, Ρωσία και Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει σκληρή γλώσσα για Ρωσία και Κίνα.

Ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες ειδικά στο θέμα της Κίνας καθώς όλα δείχνουν πως το ΝΑΤΟ μετασχηματίζεται…

Σταδιακά ο Ερντογάν θα πρέπει είτε να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το ΝΑΤΟ είτε να διαχωρίσει την θέση του με ότι αυτό συνεπάγεται.

Νέο δόγμα για το ΝΑΤΟ: Στο στόχαστρο και η Κίνα

Από το κείμενο των 38 σελίδων προκύπτει ότι για πρώτη φορά το Πεκίνο εμφανίζεται ως συστημική απειλή και πρόκληση για το ΝΑΤΟ κάτι που δείχνει πως θα υπάρξει νέο στρατηγικό δόγμα για το ΝΑΤΟ με πιο παγκόσμιο ρόλο.

Eίναι η πρώτη φορά, που η Συμμαχία δίνει προτεραιότητα στην Κίνα και μεταστρέφει το ενδιαφέρον της από τη Μόσχα προς το Πεκίνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά άλλων επιμέρους ζητημάτων.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, πάντα σύμφωνα με το προσχέδιο, αναμένεται να τονίσουν στην ανακοίνωσή τους ότι «οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική της συμπεριφορά παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις για τη βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη και για τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας».

Ειδικότερα, στο κείμενο εκφράζεται ανησυχία για τη χρήση εμπορικής τεχνολογίας και για στρατιωτικούς σκοπούς από την Κίνα ενώ υπάρχουν αναφορές στην επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου και στις κοινές ασκήσεις που διεξάγει με τη Ρωσία.

Oι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να απαντήσει στρατιωτικά αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα ή πρόκληση από το διάστημα.

«Θεωρούμε πως οι επιθέσεις (στο ΝΑΤΟ), από ή στο διάστημα παρουσιάζουν μια σαφή πρόκληση στην ασφάλεια της συμμαχίας, η επίδραση των οποίων μπορεί να απειλήσει… την ευημερία, την ασφάλεια, και τη σταθερότητα, και θα μπορούσαν να είναι τόσο επιβλαβείς στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και μία συμβατική επίθεση» αναμένεται ότι θα αναφέρει η τελική απόφαση.

Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα τονίζουν μάλιστα ότι «τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίκληση του άρθρου 5, της ρήτρας συλλογικής άμυνας της συμμαχίας».

Αναφορά γίνεται επίσης και στον “Δρόμο του Μεταξιού” καθώς αποτελεί κεντρική στρατηγική της Κίνας για διείσδυση στην Ευρώπη.

Επίσης το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο για εποικοδομητικό διάλογο σε μια σειρά από θέματα.

Οι αναφορές του προσχεδίου του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία εκτείνονται σε επτά παραγράφους και αφορούν διάφορα θέματα, από τη συγκέντρωση δυνάμεων στο ανατολικό άκρο της Ασίας έως πυρηνικά θέματα.

Επίσης οι ηγέτες ζητούν από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Για 1η φορά το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, η οποία θεωρείται πολλαπλή απειλή που επηρεάζει την ασφάλεια της συμμαχίας, θα δηλώσουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο τελικό ανακοινωθέν τους που θα εκδοθεί μετά τη σύνοδό τους αργότερα σήμερα.

Η συμμαχία έχει στόχο να αυξήσει την αφύπνισή της, την προσαρμογή, τον μετριασμό και να υπερβεί τις προσπάθειες όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, θα δηλώσει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αντίγραφο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το ΝΑΤΟ θα ενσωματώσει επίσης τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής στο πλήρες φάσμα εργασιών του, που κυμαίνονται από τον αμυντικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη ικανοτήτων έως την πολιτική ετοιμότητα και τις ασκήσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Χειροφίλημα Ερντογάν σε Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μία απίστευτη κίνηση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς σχεδόν έκανε χειροφίλημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ προχώρησε και σε αναδίπλωση για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο εμφανιζόμενος θετικός σε… “διάλογο” με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.


 


«Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.





Συνομιλία Μακρόν – Ερντογάν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να «αποσαφηνίσουν» πολυάριθμα επίμαχα γαλλο-τουρκικά ζητήματα των τελευταίων ετών, ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Το τετ-α-τετ, «πλούσιο και ουσιαστικό», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, διήρκεσε 45 λεπτά στην έδρα του ΝΑΤΟ πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής της συμμαχίας.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τη βούληση να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σε βάθος», διευκρινίσθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «τη βούληση να προχωρήσουν μαζί στη Συρία και τη Λιβύη», δύο από τα ζητήματα στα οποία διαφωνούν.

Επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε τη βούλησή του για μια στρατηγική αποσαφήνιση μεταξύ συμμάχων σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Η Γεωργία περιμένει την ένταξή της στην Συμμαχία

Η Γεωργία έχει εκπληρώσει στο 100% όλες τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και η ένταξη της χώρας στην συμμαχία εξαρτάται από την πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίντ Ζαλκαλιάνι κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Είμαστε έντιμοι ενώπιον των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ από την άποψη της εκπλήρωσης εκείνων των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει. Δηλαδή εκ μέρους της Γεωργίας όλα έχουν υλοποιηθεί στο μέγιστο, στο 100%, απομένει η πολιτική απόφαση» δήλωσε ο Ζαλκαλιάνι.

Ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η λήψη πολιτικής απόφασης για την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είναι δύσκολη και περίπλοκη απόφαση, η οποία πρέπει να λυθεί με την συναίνεση των χωρών της συμμαχίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ είχε δηλώσει ότι οι συμμετέχοντες στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες δεν θα ανακοινώσουν καμία ημερομηνία και καμία ενδεχόμενη χρονική προθεσμία για την ένταξη στην συμμαχία της Ουκρανίας και της Γεωργίας και θα επαναλάβουν μόνο ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή και η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα βέτο σε αυτή την διαδικασία.

Στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Γεωργίας και της Ουκρανίας

Η Γεωργία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τον Νοέμβριο του 2002 ο τότε πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρνάντζε στην σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στην Πράγα είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Τον στόχο αυτό επιβεβαίωσε και ο επόμενος πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία μετά την νίκη του συνασπισμού «Γεωργιανό όνειρο» τον Οκτώβριο του 2012 , συνέχισε την πολιτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, ορίζοντας ωστόσο ως ένα σημαντικό στόχο της εξωτερικής της πολιτικής την «σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία όχι όμως σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top