GuidePedia

0


Aποφασισμένος να συγκρουστεί με τον Μπάιντεν είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος λίγες ώρες πριν την συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ υπέγραψε νέα συμφωνία “swap” 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα!

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία κλείστηκε λίγο πριν αναχωρήσει ο Ερντογάν για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ με την τουρκική κεντρική τράπεζα να υπογράφει την συμφωνία με την Κίνα με το όριο ανταλλαγής να αγγίζει πλέον τα 6 δισ δολάρια από 2.4 που υπήρχε μέχρι τώρα.

Η συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας θα επιτρέψει στη χώρα να ενισχύσει το εμπόριο σε τοπικό νόμισμα και να αποφύγει τη χρήση δολαρίων, υποστηρίζοντας τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Η πρώτη συμφωνία με την Κίνα είχε υπογραφεί το 2012 και οι επακόλουθες συμφωνίες επέτρεψαν στις τουρκικές εταιρείες να πληρώνουν για εισαγωγές από την Κίνα χρησιμοποιώντας γιουάν.

“Κάναμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Κίνα πρόσφατα. Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς μας εταίρους” είπε ο Ερντογάν

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο Ερντογάν ενισχύει τα αποθέματα του μετά την κατακόρυφη πτώση που έχουν σημειώσει δείγμα της συγκρουσιακής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει με τις ΗΠΑ.

Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Τουρκία από τη στιγμή που η τουρκική λίρα ξεκίνησε μια απότομη υποτίμηση εν μέσω νομισματικής κρίσης το 2018.

Το 2019, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δάνεισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει την τουρκική οικονομία και αργότερα υπέγραψε την αρχική συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων για την περαιτέρω ανακούφιση της τουρκικής λίρας.

O Ερντογάν είπε πως περιμένει “μια άνευ όρων προσέγγιση” από την Ουάσινγκτον όταν καθήσει με τον Μπάιντεν για την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μετά τις εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ.

Είπε πως θα εγείρει επίσης το θέμα της αναγνώρισης από τον Λευκό Οίκο της γενοκτονίας των Αρμενίων από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, που είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, και την απόσυρση από τις ΗΠΑ της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών F-35.

“Θα πρέπει να βάλουμε από πρώτο χέρι τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στο τραπέζι”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

“Υπήρξε πολλή φλυαρία εσωτερικά και εξωτερικά, άρα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω αυτά τα προβλήματα, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε. Η Τουρκία δεν είναι απλώς μια χώρα — είναι μια συμμαχική χώρα.”

“Μια συμμαχική χώρα που παίρνει μια τέτοια θέση σε ένα ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, το θέμα των Αρμενίων, μας έχει ενοχλήσει και αναστατώσει. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς να το υπενθυμίσουμε (στον Μπάιντεν)”, είπε ο Ερντογάν.

“Δυστυχώς υπάρχει η Τουρκία που έχει πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της και οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της ή το συμβόλαιο”, είπε ο Ερντογάν για το πρόγραμμα των F-35.

“Πρέπει να δούμε μια άνευ όρων προσέγγιση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ‘αλλά’, που θα προσθέτουν στη συνεργασία και τη δύναμη του ΝΑΤΟ”, είπε.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top