GuidePedia

0


Πρωτόπαπας Γιώργος
Η ελληνική μειονότητα της Θράκης παραμένει πάγιος στόχος του Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να επιβάλλει ένα πολιτικό-θρησκευτικό Ισλάμ με χρήση προπαγάνδας και ενός δικτύου εκτεταμένης διείσδυσης. Οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη που κάποιες είναι μυστικές και άλλες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν αυτό και μόνο στόχο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα για να προωθήσει την ατζέντα του Ερντογάν, “ότι η μητέρα Τουρκία δεν ξεχνά τα παιδιά της”. Ο στόχος της αποστολής του έγινε ήδη εμφανής αφού λίγο μετά την αφιξή του στη Θεσσαλονίκη έγραψε στο Twitter ότι «πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες…Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα…»

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το απόγευμα την Κομοτηνή συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρέσβη Μπουράκ Οζουγκέργκιν . Ο Κιράν θεωρείται ο άνθρωπος ειδικών αποστολών του Ερντογάν. Εικάζεται, ότι είχε ενεργό συμμετοχή στις απαγωγές Γκιουλενιστών σε ευρωπαϊκά κράτη σε συνεργασία με κρατική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ.».

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα για να της προσδώσει πολιτική οντότητα, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα, να επηρεάσει τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μετέ, ο εκπρόσωπος της “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, που προωθεί τη συγκεκριμένη στρατηγική, θα υποδεχθεί τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στην Ξάνθη στις 6 Μαΐου. Στη συνέχεια αυτός, θα επισκεφθεί το Διδυμότειχο και μετά θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

Ο Κιράν αναμένεται να θέσει θέματα: για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” με στόχο να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για “αμέλεια” της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αναστήλωση μουσουλμανικών μνημείων και για ελλιπή εκπαίδευση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.

Η προστασία των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί βασικό τομέα δράσης του Κιράν καθώς προωθεί το νεοοθωμανικό δόγμα του Ερντογάν. Ενεργοποιήθηκε για τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια της Δυτικής Μιανμάρ, τους τουρκόφωνους Τάταρους της Κριμαίας, για ομάδες τζιχαντιστών στην επαρχία Χατάϊ και τους Τούρκους του Κοσόβου.
Η ουσία της επίσκεψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να παρέμβει στην κυβέρνηση της Πρίστινα, σχετικά με την απογραφή πληθυσμού που θα γίνει εντός του 2021, δηλώνοντας ότι πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες και προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις ενός “τετελεσμένου” αποτελέσματος. Δηλαδή, ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί χαμηλά ποσοστά για τους Τούρκο-Κοσοβάρους πολίτες.

Οι δραστηριότητες του Κιράν αποδεικνύουν ότι η επίσκεψή του στη Θράκη, μόνο για το θεαθήναι δεν είναι, καθώς εκτός από το συμβολικό της χαρακτήρα, έχει και τον ουσιαστικό, τις επαφές του με “εκπροσώπους” της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι έρμαια των μηαχανισμών της Άγκυρας. Ωστόσο, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η επίσκεψη Κιράν είναι τυπική καθώς τα μέτρα για το κορονοϊό, δεν επιτρέπουν μαζικές εκδηλώσεις και ραντεβού.

Επισημαίνεται, ότι ακόμα και αν δεν γίνεται φιέστα για την υποδοχή του, τα τουρκικά ΜΜΕ θα εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την επισκεψή του για να προωθήσουν την “τουρκική υπόσταση” της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας. Ταυτόχρονα, οι συναντήσεις πίσω από τους τέσσερεις τοίχους είναι η ουσία της επίσκεψης, καθώς διαμορφώνουν πολιτική. Επίσης, η δήλωση του Κιράν τον Μάρτιο του 2019 για την μεταναστευτική κρίση του Έβρου, περί “συνθηκών Άουσβιτς” στην περιοχή για τους μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία, δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού για την αποστολή του.

Τουρκική διείσδυση

Η κυβέρνηση της Άγκυρας με τις ενέργειές της, επιδιώκει να επηρεάσει το θυμικό της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας με στοχευμένη ρητορική, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς της με την “Μητέρα Πατρίδα”. Η τουρκική διείσδυση που έχει “αιχμή του δόρατος” το Τουρκικό Προξενείο, γίνεται και με τη δημιουργία παράλληλων δομών που έχουν να κάνουν με τους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγειονομικής περίθαλψης, της οικονομίας και του εμπορίου. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν επιδιώκει να πιέσει για την αναγνώριση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” για να δημιουργηθούν και αλλά τέτοιου είδους σωματεία, που υπονομεύουν την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Η ελληνική πολιτεία πρέπει, από την πλευρά της, να επικεντρωθεί στην οικονομική, κοινωνική και εθνική θωράκιση της Θράκης και στη δημιουργία αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή, που θα αποκλείει την αυθαίρετη δραστηριότητα ξένων κύκλων, με στόχο την ανάδειξη μια νέας οικονομικής ελίτ της μουσουλμανικής μειονότητας, που θα είναι υποχείριο της Άγκυρας. Παράλληλα, η Θράκη υπονομεύεται και από εθνομηδενιστικούς κύκλους που επικαλούνται την ύπαρξη “τουρκικής μειονότητας” και λειτουργούν ως “Δούρειος Ίππος” της Τουρκίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top