GuidePedia

0


Της Κύρας Αδάμ
Η παράνομη και – μέχρι στιγμής- εκτός ΟΗΕ και Διεθνούς Δικαίου, τουρκική πρόταση για τη «λύση» των δύο κρατών στην Κύπρο, δηλαδή της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμησης της νήσου, αποτελεί ήδη στοιχείο παρασκηνιακής και ανιχνευτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτων και την Άγκυρα.

Απόλυτα έγκυρες υψηλόβαθμες πηγές επιμένουν ότι από την στιγμή, που ο γ γραμματέας του ΟΗΕ επέτρεψε στην Τουρκία και τους Τ/Κυπρίους να θέσουν στο τραπέζι της άτυπης Πενταμερούς την κόκκινη γραμμή τους για δύο κράτη στην Κύπρο, η αμερικανική διπλωματία δεν θα απορρίψει, τουναντίον, θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και τα πιθανά οφέλη που θα προκύψουν για την ίδια, από την υποστήριξη της λύσης των δυο κρατών , τουτέστιν της διχοτόμησης της Κύπρου.

Οι ίδιες έγκυρες υψηλόβαθμες πηγές επιμένουν ότι οι ΗΠΑ- υποβοηθούμενες κι από την Βρετανία ( δύο από τα 5 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας )- θα μπορούσαν να μην φέρουν αντιρρήσεις στη λύση των δυο κρατών, με σαφείς προϋποθέσεις που πρέπει να αποδεχθεί η Τουρκία :

Η αμερικανική προϋπόθεση δεν είναι άλλη από το να αποδεχθεί η Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει τους ρωσσικούς πυραύλους S-400 εναντίον Νατοϊκών δυνάμεων . Αυτό θα διασφαλιστεί μόνον αν οι ίδιες οι ΗΠΑ τοποθετήσουν αμερικανικό λογισμικό στους S- 400, ώστε αυτοί να καθίστανται ανενεργοί απέναντι σε Νατοϊκά αεροσκάφη και άλλες δυνάμεις

Η απαίτηση/προϋπόθεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία να «εξουδετερωθούν» οι τουρκικοί S-400 απέναντι στο ΝΑΤΟ, αποτελεί ζήτημα ζωτικής ασφαλείας για τις αμερικανικές δυνάμεις και το αμερικανικό γόητρο.

Το «Μ» αποκαλύπτει ότι μέχρι στιγμής ο 6ος Στόλος έχει αποστείλει στο Πεντάγωνο επτά(7) αναφορές, η πιο πρόσφατη στα μέσα Απριλίου, στις οποίες επισημαίνεται η τεράστια δυσκολία αντιμετώπισης των S-400 από αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη εντός του βεληνεκούς των πυραύλων αυτών. Και γι’ αυτό το λόγο οι αναφορές του 6ου Στόλου διατυπώνουν το επείγον αίτημα προς το Πεντάγωνο να αναπτυχθεί ταχύτατα αμερικανικό σύστημα «εξουδετέρωσης» των S-400.

H Άγκυρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ανταποκρίνεται θετικά στο αμερικανικό αίτημα/ προϋπόθεση, στην περίπτωση που στο Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηριχθεί τελικώς η φόρμουλα των δύο κρατών στην Κύπρο.

Η κυοφορούμενη «λύση « των δύο κρατών στην Κύπρο, ως αντάλλαγμα για την απενεργοποίηση των S-400 έναντι των νατοϊκών δυνάμεων, έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην Ελλάδα, με την Πολεμική Αεροπορία να χάνει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Και τούτο διότι τα ελληνικά αεροσκάφη, στην περίπτωση που φέρουν τον νατοϊκό κωδικό, δεν θα δέχονται μεν την επίθεση των S-400, η Τουρκία, όμως, λόγω του νατοϊκού κωδικού, θα έχει στη διάθεση της όλα τα στοιχεία των ελληνικών αποστολών των αεροσκαφών και θα τα αντιμετωπίζει με άλλα μέσα (πχ Πάτριοτ- αεροσκάφη αναχαίτισης). Στην περίπτωση που τα ελληνικά αεροσκάφη φέρουν μόνον ελληνικούς κωδικούς , τότε θα είναι καταδικασμένα από τους τουρκικούς S-400.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση να συμφωνήσει η Άγκυρα στην εξουδετέρωση των S-400 απέναντι στις Νατοϊκές δυνάμεις είχε προταθεί από την κυβέρνηση Τραμπ στον Τ. Ερντογάν, αλλά η τότε συζήτηση διεκόπη, χωρίς να εμπλακεί ως «αντάλλαγμα» η διχοτόμηση της Κύπρου.

Αυτή την στιγμή, η αμερικανική διπλωματία γνωρίζοντας ότι οι S-400 δημιουργούν δυσεπίλυτο πρόβλημα για την ώρα στις αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο αυτόν, δελεάζοντας την Τουρκία με υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο.

Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να εξασφαλίσουν την ησυχία τους από τους τουρκικούς S-400 επιτρέποντας τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό ο «χαλαρός» γ γραμματέας του ΟΗΕ κ Γκουτιέρες θα «υποβοηθηθεί» καταλλήλως ώστε να αλλάξει το πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα επιτρέπει οποιαδήποτε «εφικτή λύση», άρα και τη διχοτόμηση.

Από τον εφιαλτικό αυτό «κύβο του Ρούμπικ» λείπει ακόμα ένα βασικό στοιχείο , που δεν είναι άλλο από τη Ρωσία. Αν δηλαδή, η Μόσχα θα επιτρέψει στους ρωσικούς πυραύλους S-400 που έχει πουλήσει στην Τουρκία να μπει «αμερικανικό χέρι» και να «πειράξει» το λογισμικό των ρωσσικών πυραύλων.. Αλλά η Ρωσία είναι Μόνιμο Μέλος του ΣΑ, με λόγο στη λύση του Κυπριακού και πολύ περισσότερο με ζωτικά συμφέροντα προς ικανοποίηση και σταθεροποίηση στην Κριμαία…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top