GuidePedia

0


Τσιλιόπουλος Ευθύμιος
Ο μυστηριώδης θάνατος του Τζέιμς Λε Μεσουριέ, ιδρυτή της ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) "Λευκά Κράνη" στην Τουρκία έχει προκαλέσει μεγάλα ερωτηματικά. Αρχικά, κατηγορήθηκε η Ρωσία για δολοφονία, στη συνέχεια ο θάνατος κρίθηκε αυτοκτονία και μετά ήρθαν στο φως διάφορα γεγονότα σχετικά με τις ατασθαλίες και τις ύποπτες διασυνδέσεις του εκλιπόντος.

Κάθε τόσο εμφανίζονται στα ΜΜΕ νέες εικασίες για τον θάνατο του Λε Μεσουριέ στην Τουρκία το Νοέμβριο 2019. Το ότι οι τουρκικές αρχές συσκότισαν σε μεγάλο βαθμό τις περιστάσεις θέτει υπό αμφισβήτηση το αν αυτοκτόνησε, όπως λένε επίσημα οι Τούρκοι. Αν ισχύει η εκδοχή της δολοφονίας ποιος είναι ο δράστης και ποιος επωφελήθηκε από τη δολοφονία;

Στοιχεία που εμφανίστηκαν μετά τον θάνατο του Λε Μεσουριέ απομακρύνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας και δείχνουν περίπλοκα χρηματοδοτικά σχήματα, τα οποία εμπλέκουν και μυστικές υπηρεσίες. Ας σημειωθεί ότι είναι δεδομένη η εχθρότητα της Μόσχας και της Δαμασκού προς το πρόσωπό του και την οργάνωση που συνίδρυσε. Αναμφίβολα ο ρόλος του στη Συρία υπήρξε κεντρικός για την πολιτική στήριξη του δυτικού αφηγήματος εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Λε Μεσουριέ ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ Λευκά Κράνη και διευθυντής της ΜΚΟ Mayday Rescue. Ενώ η πρώτη είναι γνωστή και είχε προκαλέσει πολλά σχόλια και έρευνες, η δεύτερη είναι σχεδόν άγνωστη. Η Mayday Rescue ιδρύθηκε το 2014 στην Ολλανδία, αλλά εδρεύει στην Τουρκία, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΜΚΟ Λευκά Κράνη. Τόσο η Ρωσία όσο και η Συρία κατηγορούν τα Λευκά Κράνη ότι έκαναν προπαγάνδα εναντίον τους, πέραν των παραπλανητικών πληροφοριών που έδιναν στον ΟΗΕ, ειδικά για χρήση χημικών όπλων. Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι τα Λευκά Κράνη δραστηριοποιούνται σε περιοχές που ελέγχονται από την Αλ Κάιντα στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ιντλίμπ και στο παρελθόν στο Χαλέπι, όταν ήταν υπό τον έλεγχο της.

Ο Λε Μεσουριέ ήταν πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού τη δεκαετία του 1990. Είναι αυτός που ίδρυσε και εκπαίδευσε τα Λευκά Κράνη στην Τουρκία και στη συνέχεια τα οδήγησε στο Χαλέπι το 2013. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διοχέτευση αμερικανικών και βρετανικών χρημάτων στα Λευκά Κράνη μέσω της Mayday Rescue. Τα Λευκά Κράνη κατηγορήθηκαν από αραβικά Μίντια ότι συνέπρατταν ευθέως με τζιχαντιστές.

Το αφήγημα για τον θάνατο του Λε Μεσουριέ

Η Guardian (27 Νοεμβρίου 2020) ισχυρίζεται ότι ο Λε Μεσουριέ αυτοκτόνησε, αγνοώντας τα τουρκικά δημοσιεύματα περί δολοφονίας. Σύμφωνα με ψυχιάτρους, ένα άτομο αυτοκτονεί όταν επιδεινώνεται η ψυχολογική κατάστασή του, λόγω μεγάλων πιέσεων και έλλειψης θέλησης για ζωή. Σύμφωνα, όμως, με την πρώην σύζυγό του, όταν συναντήθηκαν σχεδόν ένα χρόνο πριν πεθάνει, της είχε εξομολογηθεί ότι είχε βρει την αδελφή ψυχή στη νέα του σύζυγο.

Πώς άραγε αυτοκτόνησε με ηρεμιστικά φάρμακα, όταν τη νύχτα του θανάτου του πήρε υπνωτικά χάπια στις 4:00' π.μ. και η ώρα θανάτου του προσδιορίστηκε στις 4.30 π.μ. από τον ιατροδικαστή. Η σύζυγός του Έμμα, που είχε κι αυτή πάρει υπνωτικά χάπια, ξύπνησε στις 5.30' π.μ. Σύμφωνα με το Procar Press (τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων που έκλεισε το καλοκαίρι 2020) το μέρος που βρέθηκε η σορός ήταν πέντε μέτρα μακριά από το σημείο της υποτιθέμενης πτώσης του.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η σορός έφερε κατάγματα στα πόδια και στο κεφάλι, αλλά πουθενά αλλού. Σε περίπτωση ελεύθερης πτώσης, όμως, το σώμα πέφτει ή με τα πόδια ή με το κεφάλι και είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχουν κατάγματα ταυτόχρονα στις δύο αντίθετες πλευρές και πουθενά αλλού. Επίσης, το περβάζι, από το οποίο υποτίθεται ότι έπεσε είναι αρκετά χαμηλό, έχει μόλις τρία μέτρα ύψος. Είναι αμφίβολο εάν ένα άτομο που πέφτει από εκεί μπορεί να υποστεί σοβαρά τραύματα, πολύ περισσότερο να πεθάνει.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT, το ζευγάρι μετακόμισε σ' εκείνο το σπίτι μια μέρα πριν από το θάνατο του Λε Μεσουριέ. Η σύζυγός του εξήγησε ότι οι λόγοι για την μετακόμιση ήταν η εγγύτητα του σπιτιού με το ιατρικό κέντρο, στο οποίο ο εκλιπών λάμβανε θεραπεία. Την θεραπεία είχε συστήσει η οικονόμος του, καθώς τον έβλεπε "αδιάθετο" και σε ένταση.

Αντικρουόμενες αναφορές

Το τουρκικό κανάλι dha βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος από την πρώτη στιγμή, αλλά ό,τι πλάνα είχε καταγράψει σχετικά με το συμβάν έχουν περιέργως σβηστεί. Άλλα τουρκικά Μίντια ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατος του Λε Μεσουριέ ήταν δολοφονία από πράκτορες χώρας που δεν κατονομάζουν. Αυτό το διέψευσε η τουρκική αστυνομία, λέγοντας ότι η πρόσβαση στο σπίτι είναι δυνατή μόνο μέσω αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται η Daily Mail, ο εκλιπών και η σύζυγός του ήταν μόνοι στο σπίτι τους. Όπως αποδείχθηκε από τις κάμερες παρακολούθησης κανείς δεν είχε εισέλθει ή φύγει από αυτό.

Σύμφωνα με την Telegraph, η αστυνομία ανακάλυψε ότι το πρόσωπο του Λε Μεσουριέ είχε κοπεί με αιχμηρό αντικείμενο. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για έναν πλανόδιο, συριακής καταγωγής, που καθημερινά πωλούσε χαρτομάντιλα απέναντι από το διαμέρισμα και ο οποίος εξαφανίστηκε λίγες μέρες πριν το συμβάν. Ο συνταξιούχος Τούρκος ανακριτής Μουσταφά Μπαϊράμ επισκέφθηκε τον τόπο του συμβάντος δύο ημέρες μετά και ανέφερε ότι δεν στέκεται η εκδοχή της αυτοκτονίας και ότι πιθανότατα ήταν δολοφονία.

Από την κάμερα σε κατάστημα ψιλικών, όπου ο Λε Μεσουριέ είχε πάει λίγες ώρες πριν το θάνατό του για να αγοράσει δύο πακέτα τσιγάρα, φαίνεται χαμογελαστός. Φοράει άσπρο πουκάμισο, λευκό παντελόνι και το ακριβό Rolex του. Όταν βρέθηκε νεκρός φορούσε ακριβώς τα ίδια ρούχα και το ίδιο ρολόι. Η σύζυγός του κατέθεσε ότι είχε ενδιαμέσως κοιμηθεί. Εδώ τίθεται το ερώτημα: Κοιμήθηκε με τα ρούχα του; Εάν όχι, πώς ξαναντύθηκε με φροντίδα, ενώ ήταν υπό την επήρεια βαριών υπνωτικών;

Ερωτηματικά για τα ευρήματα

Αν ο Λε Μεσουριέ αυτοκτόνησε, πρέπει να βγήκε από το παράθυρο (όχι μπαλκονόπορτα), να περπάτησε 5-6 μέτρα στο περβάζι, αφού ενδιαμέσως χρειάστηκε να υπερπηδήσει εξωτερικές συσκευές κλιματισμού και μετά να έπεσε στο κενό από ύψος τρία μέτρα. Αναρωτιέται κανείς πώς ένας πρώην Βρετανός αξιωματικός θα επέλεγε αυτόν τον τρόπο αυτοκτονίας. Είναι στατιστικά επιβεβαιωμένο ότι οι στρατιωτικοί αυτοκτονούν με πυροβολισμό.

Ας σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές δεν πήραν τα αρχεία με τις εικόνες από τις γύρω κάμερες. Στην αρχή της έρευνας για τον θάνατο, η τουρκική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή να προβληθεί η εκδοχή της δολοφονίας για να κατηγορηθεί εμμέσως πλην σαφώς η Μόσχα. Ας σημειωθεί ότι τέσσερις ημέρες πριν από το θάνατό του, οι Ρώσοι είχαν καταγγείλει τον Λε Μεσουριέ πως ήταν Βρετανός αξιωματικός πληροφοριών και μάλιστα ενεργός πράκτορας στο Κοσσυφοπέδιο πριν αναλάβει δράση στη Συρία.

Αφού κατέστη σαφές ότι η εκδοχή της δολοφονίας από Ρώσους δεν έγινε πιστευτή, το σενάριο άλλαξε. Προωθήθηκε η εκδοχή της αυτοκτονίας λόγω κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ναζβάτ Αλκάν, που πρώτος εξέτασε την σορό, η τοποθεσία της πτώσης δεν ήταν κατάλληλη για αυτοκτονία. Τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του εκλιπόντος ήταν σπασμένα. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί στις συγκεκριμένες συνθήκες αν ήταν αυτοκτονία. Επίσης, το πτώμα ήταν πολύ μακριά από το περβάζι, από το οποίο υποτίθεται πως είχε πέσει.

Όταν ρωτήθηκε η σύζυγός του Έμμα Γουάινμπεργκ, είπε ότι ο εκλιπών λάμβανε ψυχιατρική θεραπεία και έπαιρνε αντικαταθλιπτικά χάπια. Αυτό, όμως, ήταν αντίθετο με όσα κατέθεσε ο φίλος του, επίσης Βρετανός αξιωματικός, Χάμις Γκόρντον, ο οποίος είχε συναντήσει τον Λε Μεσουριέ λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του και τον είχε δει τελείως υγιή ψυχικά και σωματικά.

Σύμφωνα με το διαγραφέν προφίλ της Γουάινμπεργκ στο LinkedIn, αυτή εργάστηκε ως πολιτικός αξιωματούχος στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας για επτά χρόνια, έως το 2014. Τον Ιανουάριο 2015, ίδρυσε μια εταιρεία με την επωνυμία Incostrat, πιθανότατα από κοινού με συνεργάτη του Λε Μεσουριέ. Ας σημειωθεί τέλος ότι η σύζυγος κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές για ανακρίσεις επί ένα μήνα κι όταν αφέθηκε ελεύθερη έφυγε για την Ολλανδία.

Καταχρήσεις και Λευκά Κράνη

Ολλανδός ελεγκτής ανακάλυψε ότι οι υπεύθυνοι της Mayday Rescue έδωσαν μπόνους στον εαυτό τους από χρήματα που προορίζονταν για μια επιχείρηση διάσωσης. Σύμφωνα με ολλανδική εφημερίδα, ο Λε Μεσουριέ έλαβε 50.000 δολάρια μετρητά για την Επιχείρηση “Ιπτάμενο Χαλί” στις 17 Ιουλίου 2018. Τέσσερις ημέρες αργότερα, επειδή τα στρατεύματα του Άσαντ ανέκτησαν εδάφη στη νότια Συρία, περίπου 100 μέλη της ΜΚΟ Λευκά Κράνη με τις οικογένειές τους μεταφέρθηκαν από τη Συρία στην Ιορδανία μέσω Ισραήλ! Και μόνο αυτό το γεγονός καταδεικνύει ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών.

Ο ελεγκτής αποκάλυψε πως ενημέρωσε τον Λε Μεσουριέ ότι υπήρχαν στοιχεία πως αυτός, η σύζυγός του και ο συνεργάτης του Ρούπερτ Ντέιβις έπαιρναν χρήματα πέραν του μισθού τους. Τον συμβούλεψε, μάλιστα, να αναθέσει σε ορκωτό λογιστή για να αποφύγει ποινικές ευθύνες. Ο ελεγκτής δήλωσε αργότερα ότι ο Λε Μεσουριέ και η σύζυγός του ήταν καταχραστές.

Την επόμενη μέρα, 8 Νοεμβρίου, ο Λε Μεσουριέ, σε email έγραψε: «Αναλαμβάνω πλήρη και αποκλειστική ευθύνη γι' αυτό (για κατάχρηση)». Ανέφερε, μάλιστα, τον φόβο του για δεύτερη έρευνα που θα μπορούσε να αποκαλύψει «λάθη και εσωτερικές αστοχίες», οι οποίες θα μπορούσαν να ωφελήσουν την «Ρωσία και τον Άσαντ». Δήλωσε πρόθυμος να παραιτηθεί από τη Mayday Rescue εάν το απαιτήσουν οι δωρητές και να επιστρέψει τυχόν λάθος έξοδα.

Η έρευνα των αρχείων, πάντως, βρήκε ότι η σύζυγός του είχε ξοδέψει πολλά χρήματα και για το γάμος τους και για την αγορά ταχύπλοου. Το σημαντικότερο εντόπισε ένα σωρό διασυνδέσεις της Mayday Rescue με τα Λευκά Κράνη, μέσω υπεράκτιων εταιρειών ειδικευμένων σε ξέπλυμα χρημάτων. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο μισθός του Λε Μεσουριέ ήταν 24.000 ευρώ μηνιαίως πέραν των μπόνους.

Αυτοκτονία ή δολοφονία;

Παρακολουθώντας την υπόθεση και τη διακλάδωση όσων έχουν σχέση με το θάνατο του Λε Μεσουριέ, οι υποψίες στρέφονται προς πολλές πλευρές. Η τουρκική εκδοχή για αυτοκτονία προσπαθεί να τον εμφανίσει ως θύμα κατάθλιψης, η οποία προκλήθηκε από τις ρωσικές κατηγορίες εναντίον του. Η αλήθεια είναι ότι ο Λε Μεσουριέ είχε πράγματι υποστεί πίεση, αλλά από τις χώρες που χρηματοδοτούν τη Mayday Rescue και τα Λευκά Κράνη, λόγω των καταχρήσεων.

Το μήνυμα που έστειλε ο Λε Μεσουριέ εκφράζοντας τον φόβο του για άλλη έρευνα από ορκωτό λογιστή και προτείνοντας να φύγει από τη Mayday Rescue έκανε τα κράτη-δωρητές (Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Δανία και Ολλανδία) να ανησυχούν για το τι θα έκανε μετά την παραίτησή του από μία ΜΚΟ, η οποία είχε παίξει σκοτεινό ρόλο στην Συρία κυρίως στο επίπεδο της προπαγάνδας.

Πέραν της Ρωσίας και της Συρίας που ίσως εκδικητικά να ήθελαν τον θάνατο του, τα κράτη που τον χρηματοδοτούσαν και φοβούνταν μήπως αρχίσει να μιλάει για την αποστολή και τον ρόλο του στη Συρία είχαν συμφέρον να του κλείσουν το στόμα. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Guardian Μάρτιν Σούλοφ, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών δολοφόνησαν τον Λε Μεσουριέ τέσσερις ημέρες μετά την επιστολή του και τη μοιραία συνάντησή του με τον Ολλανδό ελεγκτή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top